Josefine fik et alkoholmisbrug som 19-årig: 'Jeg har haft det perfekte udgangspunkt for at være lykkelig'

Ny DR3-dokumentar følger musikeren Josefine Moody, som prøver at komme til bunds i sit alkoholproblem.

Alkoholen har forværret Josefine Moodys depression og angst. (Foto: Louis Gretlund © dr)

- Selvom jeg er ude af det, hjemsøger det mig stadig ofte.

Sådan siger den i dag 24-årige Josefine Moody om det alkoholmisbrug, hun udviklede, da hun var 19 - og som hun stadig kæmper med.

Alkoholkulturen i Danmark er nemlig crazy, mener hun.

Det er svært for hende at undgå situationer, hvor hun bliver tilbudt alkohol. Og det forventes ofte, at hun skal forklare sig, hvis hun takker nej.

Dermed ikke sagt, at det er samfundets skyld, at hun kom ud i et misbrug, understreger Josefine Moody.

Alkoholen var nemlig primært en flugt.

- Jeg har døjet rigtig meget med depression og angst. Og jeg har et problem med at kunne lide mig selv. Og det har jeg skammet mig rigtig meget over, fordi jeg igennem hele livet har haft det perfekte udgangspunkt for at være et lykkeligt menneske, forklarer hun.

Josefine Moody drikker alkohol for at få det bedre med sig selv. Men det er altid uudholdeligt for hende at blive ædru igen. (Foto: Louis Gretlund © dr)

Josefine Moody har altid været populær og haft masser af venner.

Hun er aldrig blevet mobbet, var god i skolen, kommer fra en god baggrund, og hendes forældre har aldrig manglet penge – tværtimod.

Hverken familien eller vennerne havde problemer med at acceptere det, da hun sprang ud som homoseksuel.

Og så har hun altid været god til de ting, hun kastede sig ud i. Da hun forsøgte sig med at lave musik under navnet Moody, vandt hun på kort tid KarriereKanonen og fik kontrakt hos pladeselskabet Universal.

Hør Moodys nye single ’Gotta Get Up’, mens du læser videre:

0:00

Med andre ord har hun aldrig haft noget at brokke sig over. Og det har gjort, at hun har skammet sig over alligevel at have det skidt.

- Når jeg har prøvet at forklare det, har folk reageret sådan: 'Øh, hvad, du har det da megafedt'. Så har jeg sat en facade op og sagt: 'Nå ja, det har jeg'. Jeg har undertrykt mine følelser og fortalt mig selv, at jeg er en idiot, fordi jeg har det dårligt. Og det fik jeg det værre af, fortæller Josefine Moody.

Drak hver dag

Alkohol blev løsningen, fordi det var det eneste, der gjorde, at hun havde det godt.

Misbruget startede, da hun droppede ud af gymnasiet, fik arbejde og kom ind i en periode, hvor hun drak hver dag i to måneder. Hun havde brug for rusen for at føle, at hun kunne klare de ting, hun skulle. Men det har ikke været uden konsekvenser.

Drikkeriet har forværret hendes depression og angst. Og når hun i dag falder i og drikker, er det næsten uudholdeligt at blive ædru igen. Det påvirker hendes psyke og gør, at hun ikke kan lave musik eller fokusere på noget som helst.

Josefine Moody har fortalt om sine problemer til sit management og pladeselskab, men det er en udfordring at befinde sig i en branche fuld af alkohol. Og det er ikke noget, hun vil belemre vennerne med, så det kan resultere i, at hun bliver væk fra sociale arrangementer.

- Det gør det svært at vedligeholde venskaber. Jeg har svært ved at åbne op om det, for hvordan siger man lige, at man ikke kan komme til folks fødselsdage, fordi man er bange for ikke at kunne styre sig?

Det er svært at vedligeholde venskaber, hvis man siger nej til fester og fødselsdage for at undgå situationer med alkohol, mener Josefine Moody. (Foto: Louis Gretlund © dr)

Har følt sig alene

I dag drikker hun meget mindre end alle sine venner, fordi hun ved, det ikke er godt for hende. Og hun er med tiden blevet bedre til at sætte ord på, hvordan hun har det, i stedet for at selvmedicinere med alkohol.

Hun har fundet ud af, at det ikke er alkoholen, der er det egentlige problem, men det, hun prøver at glemme og slippe væk fra ved at drikke.

- Problemet ligger hos mig. Jeg skal finde ud af, hvad fanden jeg vil gøre ved det i stedet for at drikke. Jeg ved, der er en årsag til det, hver gang jeg drikker. Og jeg håber, at jeg ved at tale om det kan få andre til at overveje deres alkoholvaner og se på, om der er noget, de prøver at undertrykke, siger Josefine Moody.

I den tid hun har forsøgt at gøre noget ved sine problemer og at droppe alkoholen, har hun følt sig meget alene. Hendes omgangskreds har nemlig ikke samme forhold til alkohol, som hun har.

- Jeg håber, at jeg kan få andre med samme problem til at føle sig mindre alene. Og jeg er åben for, at folk kan skrive eller tage kontakt til mig, hvis de har brug for det. Jeg vil gerne være der for dem, og jeg tror også, det vil hjælpe mig at høre om andre unge mennesker, der har det sådan her.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk