Juleklassikeren, du elsker - eller elsker at hade: Hele historien bag 'Last Christmas'

Julehittet fra Wham! er både blevet kaldt den bedste og absolut værste julesang nogensinde.

Wham! bestod af Andrew Ridgeley (tv.) og George Michael. Duoen blev dannet i 1981 og var aktiv frem til 1986. (Foto: pressefoto)

Måske har du allerede skamspillet den siden november? Eller også bliver du bare umådeligt træt, når 'Last Christmas' endnu engang brøler ud af radioens højtalere?

Uanset hvad dit forhold er til juleklassikeren fra Wham!, så er den stort set umulig at undgå i disse dage. Sangen, der blev skrevet for 34 år siden af den nu afdøde George Michael, er i dag en af verdens mest populære julesange.

Få hele historien om sangen, vi alle elsker - eller elsker at hade -, her.

Lyt til klassikeren her, mens du læser videre:

0:00

George Michael skrev selv kæmpehit

Duoen Wham! bestod af George Michael og Andrew Ridgely og var en af 80'ernes største popgrupper.

Gruppen blev dannet i 1981 og hittede i årene efter stort med sange som 'Wake Me Up Before You Go-Go' og 'Club Tropicana'.

Men sangen, der for alvor skulle cementere de to briters popstjernestatus til evig tid, blev til en søndag i februar 1984, da George Michael sammen med Andrew Ridgely var til middag hos sine forældre.

- Vi havde fået lidt mad og sad og slappede af foran fjernsynet, da George, næsten ubemærket, forsvandt ovenpå i et par timer. Da han kom ned igen, var han så begejstret, at han lignede en, der havde fundet guld – hvilket han jo på en måde også havde, skrev Ridgely i en klumme i The Mail On Sunday i 2017.

Sammen gik de op på George Michaels barndomsværelse, hvor han spillede en melodi på sit gamle børnekeyboard.

- Han spillede introen og omkvædet fra 'Last Christmas' for mig. Det var et vidunderligt øjeblik, genkaldte Andrew Ridgely sig.

I august samme år indspillede duoen sangen i et studie i London – eller George Michael gjorde.

Den dengang 21-årige sanger stod nemlig selv for både at indspille vokaler og alle andre instrumenter på nummeret, ligesom han er den eneste sangskriver og producer, der er krediteret for sit arbejde på sangen.

Spændte ben for sin egen succes

Da 'Last Christmas' to måneder senere blev udgivet, så det lovende ud.

Wham! selv satsede på at opnå førstepladsen på den britiske juleliste. I Storbritannien er det nemlig særligt prestigefyldt at ligge nummer ét juledag, den 25. december.

Det var også tæt på at lykkes for Wham!, indtil George Michael formåede at spænde ben for sin egen succes.

'Last Christmas' nåede nemlig aldrig førstepladsen.

Det gjorde til gengæld velgørenhedssinglen 'Do They Know It's Christmas?' med Band Aid, hvor George Michael naturligvis sang med.

I 2017 søsatte fans af 'Last Christmas' en kampagne for endelig at få sangen på førstepladsen, men selvom Andrew Ridgely selv ihærdigt støttede op om kampagnen, lykkedes det ikke.

I stedet blev det 'Perfect' med Ed Sheeran, der løb med sejren.

Men selvom førstepladsen glippede, så har George Michael og Wham!-kollegaen Andrew Ridgely alligevel nydt godt af sangens globale succes. Det anslås nemlig, at 'Last Christmas' hvert år indtjener omkring fire millioner i rettighedskroner.

George Michael ses her på coveret til 'Last Christmas'.

Verdens bedste - og værste - julesang

Siden sin udgivelse for 34 år siden er 'Last Christmas' både blevet hyldet som en af musikhistoriens bedste julesange - og den absolut værste.

- At lytte til 'Last Christmas' er som at få dårligt smagende sirup hældt ud over dit hoved dråbe for dråbe, klagede radioværten Jon Solomon for år tilbage til mediet The Awl.

Og at sangen stadig deler vandene, blev der endnu engang sat streg under i 2015.

Midt i sit radioprogram den 18. december indledte den østrigske radiovært Joe Kohlhofer nemlig en to timer lang 'juleprotest', fordi han mente, at programmets lyttere ikke var i julestemning.

Joe Kohlhofer ses her under sin 'juleprotest' i 2015. (Foto: Antenne Kärnten © Antenne Kärnten)

Derfor valgte Kohlhofer udelukkende at spille 'Last Christmas' om og om igen og havde endda spæret døren ind til studiet, så hverken hans medvært eller radioens producere kunne stoppe hans protest.

Op mod 100 lyttere ringede og klagede til radiostationen, men julevanviddet stoppede først, da radioværtens fire-årige datter kom igennem på en telefon til studiet og fortalte sin far, at hun 'ikke brød sig om sangen'.

Joe Kohlhofer nåede at spille sangen hele 23 gange.

Hvor mange gange du får hørt 'Last Christmas' - frivilligt eller ej - denne jul, må tiden vise, men med omkring 57.000 daglige afspilninger på Spotify herhjemme, er chancen - eller risikoen - stor.

Har du endnu ikke fået nok, så kan du gense musikvideoen til 'Last Christmas' her:

DR Musik kårer i år alletiders bedste julesang. Stem på din favorit i afstemningen herunder:

FacebookTwitter