Kan du huske Anastacias VM-sang? Her er 5 fodbold-hits, du (måske) har glemt

00'er-stjernens 19 år gamle VM-sang er faktisk blevet kåret til verdens bedste.

Stjerner som Nelly Furtado (tv.), Anastacia og Ricky Martin har gennem årene alle stået bag officielle sange til EM og VM i fodbold. (Foto: Oliver Berg/Toni Anne Barson/Gabriel Bouys © Ritzau Scanpix / Grafik: Christian Ellegaard)

Ligesom fadøl, fodboldtrøjer og folkefest hænger uløseligt sammen, gør musik og fodbold det også.

Med tiden er det derfor blevet en fast tradition, at et EM eller VM i fodbold flankeres af en officiel titelsang. Det gælder også i år, hvor dj Martin Garrix sammen med U2-profilerne Bono og The Edge står bag sangen 'We Are The People'; den officielle titelmelodi til årets fodbold-EM.

Traditionen med de officielle fodboldsange startede tilbage i 1962, da Chile var værter for fodbold-VM.

Her blev det chilenske band Los Ramblers udpeget til at skrive en officiel sang til slutrunden, og resultatet blev nummeret 'El rock del Mundial' ('Hele verdens rock'). Sangen blev et stort hit og står i dag tilbage som én af de bedst sælgende sange nogensinde på det chilenske marked.

Siden dengang har både lokale artister og internationale verdensstjerner alle fløjtet til fodboldfest og i afledningen af EM og VM i fodbold serveret deres egne sportshymner.

Men kan du huske dem alle?

I anledningen af sommerens fodbold-EM har vi fundet en håndfuld stjernespækkede fodboldsange, som du måske har glemt – og én, du nok ikke har kunnet få ud af hovedet siden 2010 (ja, vi kigger på dig, Shakira!).

Spænd fodboldstøvlerne og gå i kamp med de seks sange her:

1

Ricky Martin - 'La Copa de la Vida' (VM 1998)

Ricky Martin stammer fra den spansktalende ø Puerto Rico. (Foto: Gabriel bouys © Ritzau Scanpix)

Det ligner ikke just de stolte franskmænd at overlade rampelyset til en (gys!) spansktalende musiker, men det var alligevel tilfældet, da Frankrig i 1998 var værter for VM.

Her var det nemlig latino-sensationen Ricky Martin, der af fodboldforbundet UEFA var blevet udpeget til at stå bag årets officielle fodboldsang – og sågar med en sang delvist på spansk.

Med 'La Copa de la Vida' – på engelsk kaldet 'The Cup of Life' – leverede Ricky Martin en saftspændt og festligt fodboldbasker, der mildt sagt lugtede mere af fiesta og cerveza end af franske crossainter.

Hør nummeret her:

0:00

Det manglende franske islæt til trods blev sangen et enormt hit og var samtidig med til for alvor at kickstarte Ricky Martins internationale karriere, der senere kastede verdensomspændende latin-hits som 'Livin' la Vida Loca' og 'She Bangs' af sig.

Siden er 'La Copa de la Vida' desuden flere gange blevet kåret som den bedste fodboldsang nogensinde af medier som Buzzfeed og The Atlantic.

Hvordan gik det Danmark? Danmark endte ved VM 1998 blandt de otte bedste nationer, men måtte i kvartfinalerne se sig slået af Brasilien, der besejrede de rød-hvide fodboldstjerner 3-2. Vinderen af VM 1998 blev Frankrig.

2

E-Type - 'Campione 2000' (EM 2000)

Selvom E-Type havde sin storhedstid i 90'erne, laver han stadig musik. Her ses han under en koncert i 2017. (Foto: PYMCA © Getty Images)

Op gennem 90'erne var svenske E-Type, der særligt var kendetegnet ved sine lange lokker og forkærlighed for autotune, én af verdens største stjerner på den elektroniske eurodance-scene.

Og den fik da også fuld skrald, da E-Type ved årtusindeskiftet blev udpeget til at skrive den officielle temasang, da EM i fodbold blev afholdt i Holland og Belgien.

Resultatet blev sangen 'Campione 2000'; en særdeles hårdtslående techno-basker, der i den grad lægger op til fællessang.

Hør den hårdtslående fodbold-basker her:

0:00

Omkvædet kender de fleste nok allerede, da det er tyvstjålet fra den gamle, svenske fødselsdagssang 'Ja, må hon leva' (på dansk 'Hun skal leve').

Sangen blev blandt andet et stort hit i værtsnationen Holland, hvor selvsamme melodi også er kendt som en gammel folkesang under navnet 'Oranje Boven'.

Hvordan gik det Danmark? Danmark røg ud i det indledende gruppespil. Vinderen af EM 2000 blev Frankrig.

3

Anastacia - 'Boom' (VM 2002)

Med kæmpehits som 'I'm Outta Love' og 'Paid My Dues' var Anastacia én af de hotteste popstjerner i starten af 00'erne. (Foto: Toni Anne Barson © Ritzau Scanpix)

I 2002 var det den læderbuksbærende popsensation Anastacia, der fik det ærefulde hverv at skyde fodboldfesten i gang på musikalsk vis.

Det gjorde hun med sangen 'Boom', der var den officielle sang ved VM, der i 2002 blev afholdt i Sydkorea og Japan.

På sangen havde Anastacia fået hjælp af den prominente sangskriver Glen Ballard, der tidligere havde skrevet sange som Michael Jackson-klassikeren 'Man in the Mirror' og Alanis Morisettes 90'er-hit 'Ironic'.

Hør 'Boom' her:

0:00

Helt lige så succesfuld blev 'Boom' dog ikke, selvom nummeret dog formåede at gøre sit indtog på hitlister i lande som Belgien, Sverige og Schweiz.

Også i Italien var de særligt glade for Anastacias bud på en fodbold-slagsang, og i 2014 kårede italiensk MTV sågar 'Boom' som den bedste fodbold-sang nogensinde.

Hvordan gik det Danmark? Danmark nåede hele vejen til ottendedelsfinalerne, men måtte se sig slået af England, der besejrede det danske landshold 3-0. Vinderen af VM 2002 blev Brasilien.

4

Nelly Furtado - 'Força' (EM 2004)

Nelly Furtado er fra Canada, men har rødder i Portugal. Her ses hun optræde under EM-finalen i 2004, hvor værtslandet Portugal måtte se sig slået af Grækenland, der vandt en både overraskende og historisk sejr. (Foto: OLIVER BERG © Ritzau Scanpix)

I 2004 – altså fire år efter hun brød igennem med 'I'm Like a Bird', og inden hun i 2006 (gen)erobrede verden med monsterhits som 'Maneater' og 'Say It Right' – gjorde sangfuglen Nelly Furtado en kort afstikker til sportens verden.

Da Portugal, hvor Furtado har rødder, skulle være værter for fodbold-EM, blev hendes sang 'Força' nemlig udvalgt som den officielle temamelodi for slutrunden.

Ifølge Furtado kom inspiration til sangen, da hun var på turné i Portugal og oplevede, hvordan folk hilste på hende med udtrykket "força", der direkte oversat betyder "styrke" og også bruges i sportssammenhæng.

Hør nummeret her:

0:00

Rygter siger sågar, at portugisisk tv også havde planer om, at Nelly Furtado og 'Força' skulle repræsentere Portugal ved Eurovision Song Contest samme år, der fandt sted blot få uger før EM-slutrunden – en plan, der dog altså i sidste ende blev skrottet.

Og det var måske egentlig meget godt. Modsat mange tidligere fodbold-hymner tog 'Força' nemlig aldrig for alvor fart, og herhjemme toppede sangen blot som nummer 13 på den danske hitliste.

Hvordan gik det Danmark? Kvartfinalerne blev endestationen for det danske EM-eventyr, da Tjekkiet bankede den danske landsholdstrup 3-0. Vinderen af EM 2004 blev Grækenland.

5

Pitbull ft. Jennifer Lopez & Claudia Leitte - 'We Are One (Ole Ola)' (VM 2014)

Jennifer Lopez (tv.), Pitbull og Claudia Leitte ses her til åbningsceremonien ved fodbold-VM 2014 i Brasilien. (Foto: Kai Pfaffenbach © Ritzau Scanpix)

Da fodbold-stormagten Brasilien i 2014 var værter for VM, var det rapstjernen Pitbull, der fik æren af at skyde fodboldfesten i gang.

Det gjorde han med sangen 'We Are One (Ole Ola)', hvor Mr. World Wide fik selskab af verdensstjernen Jennifer Lopez og den brasilianske sangerinde Claudia Leitte.

Også på sangskriverfronten stod de prominente navne i kø, og hitmagere som Sia, Dr. Luke, Red One og ikke mindst danske Thomas Troelsen havde alle været med til at kreere nummeret.

Særligt i Europa blev sangen et stort hit og strøg ind på hitlisterne i lande som Ungarn, Frankrig og Spanien. På hjemmebanen i Brasilien var modtagelsen af 'We Are One (Ole Ola)' dog mere lunken.

Ifølge nyhedsberauet AP stillede brasilianerne sig uforstående over for, at "den cubansk-amerikanske rapper Pitbull og Jennifer Lopez, der har rødder i Puerto Rico og er født i Bronx (nabolag i New York), blev udpeget til at synge sangen, når der er så mange fantastiske musikere i landet, der har skabt genren bossa nova".

Hør det omdiskuterede fodboldhit her:

0:00

Andre kritikere mente, at sangen ikke var brasiliansk nok, og at ét vers på portugisisk, det officielle sprog i Brasilien, var for lidt.

For at imødekomme kritikken udsendte Pitbull senere en ny version af nummeret med et nyt, mere "brasiliansk" beat.

Hvordan gik det Danmark? Danmark kvalificerede sig ikke til VM 2014. Vinderen blev Tyskland.

6

Bonus: Shakira - Waka Waka (This Time for Africa)

Hele verden dansede med, da Shakira i 2010 hittede med VM-sangen 'Waka Waka (This Time For Africa)'. (Foto: VCG © 2011 Visual China Group)

Okay, den her er det nok de færreste, der har glemt, men den fortjener alligevel at blive nævnt.

Det er nemlig ikke hver dag, at en sang på det camerounianske sprog fang indtager hitlisterne herhjemme – men det var præcis, hvad der skete i 2010.

Her storhittede den colombianske mavedanserdronning Shakira nemlig med nummeret 'Waka Waka (This Time For Africa)', som var temasangen for årets VM i fodbold, der blev afholdt i Sydafrika – det var i øvrigt også året, hvor vi alle elskede at hade på de afrikanske truthorn vuvuzelas.

Hør 'Waka Waka (This Time For Africa)' her:

0:00

Sangen blev det ubestridt største hit i Danmark i 2010, men tilblivelsen af det populære verdenshit har gennem årene været omkranset af en del mystik.

- Jeg var på vej fra min lade og hen til mit hus, da... Boom! Sangen pludselig kom til mig, har Shakira tidligere fortalt om tidspunktet, hun fik idéen til 'Waka Waka (This Time for Africa)'.

Den forklaring har dog siden vakt en del undren, da store dele af både nummerets melodi og tekst er lånt direkte fra nummeret 'Zamina mina (Zangaléwa)'; en gammel militærhymne af det camourianske band Golden Sounds, der i 1986 blev et hit i store dele af Afrika.

Ifølge mediet France24 undrede Golden Sounds sig da også over sammenfaldet, og i maj 2010 indgik bandet, Shakira og pladeselskabet Sony Music angiveligt et forlig uden for retten og delte rettighederne til sangen.

Og mon ikke alle tre parter i dag griner hele vejen til banken? I skrivende stund er 'Waka Waka (This Time for Africa)' nemlig alene på YouTube blevet hørt over 2,8 milliarder gange.

Hvordan gik det Danmark? Danmark måtte se sig slået af Japan og Holland, der sikrede sig de to billetter videre fra gruppespillet. Vinderen af VM 2010 blev Spanien.

EM i fodbold løber af stablen fra den 11. juni til den 11. juli. Fire af årets EM-kampe spilles i Parken i Købehavn.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk