Kan du huske dem alle? Her er de største hits fra 10'erne

Ed Sheeran, Mø og Shakira står bag nogle af de største hits herhjemme i det årti, der snart er slut.

De seneste ti år har budt på mavedans, kærlighedsballader og kæmpehits, som blandt andre Shakira (i midten), Ed Sheeran og Mø har stået for.
De seneste ti år har budt på mavedans, kærlighedsballader og kæmpehits, som blandt andre Shakira (i midten), Ed Sheeran og Mø har stået for. (Foto: © Getty Images Grafik: Christian Ellegaard)

Når kalenderen om få uger skifter fra 2019 til 2020, vinker vi ikke kun farvel til året, der er gået, men et helt årti.

For 10'erne er forbi.

Et årti, der har budt på hundredetusindevis af nye sange, nye idoler og mere eller mindre vellykkede trends, som vi måske er mange, der er glade for ikke overlevede årtiet ud.

For P3-vært Fie Neergaard har det forgangne årti særligt været domineret af én ting: Hiphoppen.

Det var nemlig i 10'erne, at hiphoppen for alvor smed popmusikken af tronen som den altoverskyggende genre, når det kommer til mainstream-popularitet. Hiphop har haft en kæmpe indflydelse på musikken de seneste ti år.

- Der er folk, der siger, at vi har fået en hiphopkultur i stedet for en popkultur, og det, tror jeg, er rigtigt. Hiphop har haft en kæmpe indflydelse på musikken de seneste ti år, siger Fie Neergaard og peger på, hvordan hiphoppen særligt de seneste par år er begyndt at gøre sit indtog på den helt brede musikscene.

- Urban-lyden har formået at krybe ind alle steder. En artist som Ariana Grande har til eksempel fået nogle tungere produktioner, end hun havde tidligere i sin karriere, og hun er endda begyndt at rappe lidt. Det er en tendens, vi har set sindssygt meget af, og urban-lyden har nærmest lagt et tungt tæppe ned over alle andre genrer i løbet af årtiet.

Hør Fie Neergaards egne favoritsange fra de seneste ti år i hendes 'Mixtape' her.

Der er nok ingen tvivl om, at hitlisterne så noget anderledes ud for ti år siden, end de gør nu. Men hvad har vi så egentlig lyttet til i løbet af det seneste årti?

Vi har gravet i musikarkivet og fundet frem til de ti sange, der, ifølge IFPI (musikselskabernes brancheorganisation), har domineret hitlisterne herhjemme siden 2010 og frem til i dag - altså de sange, der respektivt har været det absolut største hit herhjemme hvert år.

2019 ikke med på listen, da oversigten over årets største hits endnu ikke er opgjort.

2010: Shakira - 'Waka Waka (This Time For Africa)'

Hele verden dansede med, da Shakira i 2010 hittede med VM-sangen 'Waka Waka (This Time For Africa)'. (Foto: © VCG, 2011 Visual China Group)

Det er ikke hver dag, at en sang på det camerounianske sprog 'fang' indtager hitlisterne herhjemme, men det var præcis, hvad der skete i 2010.

Her storhittede den columbianske mavedanserdronning Shakira nemlig med nummeret 'Waka Waka (This Time For Africa)', som var temasangen for årets VM i fodbold, der blev afholdt i Sydafrika - det var i øvrigt også året, hvor vi alle elskede at hade på de afrikanske truthorn vuvuzelas.

Hør 'Waka Waka (This Time For Africa)' her:

0:00

2011: Maroon 5 – 'Moves Like Jagger'

Adam Levine, forsanger i Maroon 5, og Christina Aguilera har i flere år været kolleger i dommerpanelet i det amerikanske talentshow 'The Voice'. (Foto: © Christopher Polk, Getty Images)

Prøv at huske tilbage på sommeren 2011. Kan du høre noget lidt irriterende, men afsindigt catchy fløjteri i det fjerne? Så er det meget vel mindet om 'Moves Like Jagger', der har indprintet sig i din hukommelse.

Kæmpehittet med Maroon 5 og sangerinden Christina Aguilera bag mikrofonen blev nemlig sommerens helt store landeplage og endte faktisk med at blive den absolut mest populære sang herhjemme i 2011.

Som du måske allerede ved, var sangen inspireret af sangeren Mick Jagger kendt fra The Rolling Stones, som også medvirker - dog i arkivklip - i musikvideoen til nummeret.

Hør 'Moves Like Jagger' her:

0:00

2012: Gotye – 'Somebody That I Used To Know'

Gotye (tv.) og sangerinden Kimbra vandt i 2013 to Grammy-statuetter for hittet 'Somebody That I Used To Know' i kategorierne 'Årets indspilning' og 'Bedste pop-duo/gruppe'. Gotye vandt også prisen for 'Årets alternative album' for pladen 'Making Mirrors'. (Foto: © Allen J. Schaben, Getty Images)

Her har vi fat i et vaske ægte one hit wonder.

Det er er ikke meget, vi har hørt til belgiske Gotye på det seneste, men i 2012 var han på alles læber - og i alles øregange -, da han storhittede med singlen 'Somebody That I Used To Know'.

Nummeret, som han fremførte med sangerinden Kimbra, blev årets absolut største hit herhjemme og er siden blevet spillet mere end 12.000 gange på DR's radiokanaler alene.

Hør 'Somebody That I Used To Know' her:

0:00

2013: Avicii – 'Wake Me Up'

Avicii blev fundet død den 20. april 2018 på et hotelværelse i byen Muscat i Oman. Han blev 28 år gammel. (Foto: © Lucy Nicholson, Scanpix)

Den svenske dj Tim Berg, bedre kendt som Avicii, var en af musikhistoriens mest populære og succesfulde dj's.

Mange musikkendere mener, at Avicii, der døde i 2018 blot 28 år gammel, bærer meget af æren for, at den elektroniske musik for alvor opnåede mainstream succes.

Et af hans største hits er den countryinspirerede dansegulvsbasker 'Wake Me Up', der i 2013 var det mest hørte nummer herhjemme.

Hør 'Wake Me Up' her:

0:00

2014: John Legend – 'All Of Me'

John Legend gæstede senest Danmark i 2017, hvor han optrådte i Royal Arena i København. Her havde 'All Of Me' naturligvis også fundet vej til setlisten. (Foto: © Mads Joakim Rimer Rasmussen, Scanpix)

Noget tyder på, at vi danskere var i flødehumør i 2014.

Det var i hvert fald amerikanske John Legend og hans storladne kærlighedsballade 'All Of Me', der endte med at blive det allerstørste hit herhjemme det år.

Ifølge John Legend var den blødsødne ballade inspireret af hans daværende forlovede, modellen Chrissy Teigen, som han i dag er gift og har to børn med.

Hør 'All Of Me' her:

0:00

2015: Major Lazor ft. Dj Snake & Mø – 'Lean On'

Mø har siden 'Lean On' lavet flere numre sammen med folkene i Major Lazer - herunder Justin Bieber-duetten 'Cold Water'. Her ses hun på scenen under den amerikanske musikfestival Coachella i 2016, hvor hun optrådte sammen med Major Lazer. (Foto: © Kevin Mazur, Getty Images)

I 2015 bragede den fynske popsangerinde Mø ind på hitlister og dansegulve verden over, da hun sammen med Dj Snake og hitmagerne i gruppen Major Lazor lagde verden ned med nummeret 'Lean On'.

Sangeren blev et af 2015's allerstørste hits, og i dag er nummeret blevet spillet over en milliard gange på streamingtjenesten Spotify, mens sangens musikvideo er blevet set over 2,6 milliarder gange på YouTube.

Hør 'Lean On' her:

0:00

2016: Blak – 'Nede Mette'

Blak udgav senest ny musik i august, hvor han sendte singlen 'Bombay' på gaden. (© Pressefoto)

Husker du Blak?

Måske ikke, men hans kæmpehit 'Nede Mette' kan du nok stadig synge med på.

Nummeret med det kække ordspil overtog Danmark som en sand landeplage i 2016 og endte med at blive årets allerstørste hit herhjemme foran prominente navne som Sia, Drake og Justin Bieber.

Hør 'Nede Mette' her:

0:00

2017: Ed Sheeran – 'Shape of You'

Ed Sheeran brød igennem i 2011 med debuthittet 'The A Team' og har siden markeret sig som en af vor tids mest succesfulde musikere. (Foto: © Ivan Vodop'janov, (c) Copyright Kommersant Publishing House)

Over 2,3 milliarder.

Så mange gange er Ed Sheerans monsterhit 'Shape Of You' blevet afspillet alene på streamingtjenesten Spotify. Et tal, der faktisk gør nummeret med den rødhårede singer-songwriter til platformens mest streamede sang nogensinde.

Ligesom alle andre steder på kloden blev 'Shape Of You' naturligvis også et stort hit herhjemme, da det udkom tilbage i 2017 - så stort, at det endte med at blive danskernes mest hørte nummer dét år.

Hør 'Shape Of You' her:

0:00

2018: Ed Sheeran – 'Perfect'

Ed Sheeran blev sidste år tildelt en MBE (Most Excellent Order of the British Empire) af Dronning Elizabeth II for sit arbejde med musik og velgørenhed. (Foto: © pool, Scanpix)

Han kan altså noget, ham Ed Sheeran.

Det beviste den britiske troubadour endnu engang, da han sidste år igen leverede det absolut mest hørte nummer herhjemme.

Det var balladen 'Perfect', der i 2018 fik sat play-knappen på overarbejde - og mon ikke den duet-version, han udsendte i selskab med popdivaen Beyoncé, også har hjulpet på streamingtallene?

Men hvordan kan Ed Sheeran blive ved og ved med at spytte hits ud?

- Ed Sheeran har et eller andet fast greb i folk, uanset hvad der ellers sker omkring ham. Han har virkelig fundet en plads på musikscenen, som bare fungerer for ham. Og så virker han jo slet ikke som en klassisk popstjerne, men som én man stadig kan støde ind i på pubben og have en hyggelig snak med. Det tror jeg tiltaler mange, siger Fie Neergaard.

Man kan dog heller ikke komme udenom, at Ed Sheeran altså kan én ting eller to, når det kommer til at skrive hits, mener Fie Neergaard.

- Han har styr på sit håndværk og laver nogle simple, men virkelig effektfulde melodier, som bare går rent ind hos rigtig mange. Jeg tror, vi kommer til se meget mere til Ed Sheeran i det kommende årti.

Hør 'Perfect' her:

0:00

Hvilket hit er din favorit?

Her var de; de ti største hits herhjemme fra de seneste ti år. Men hvilken er din favorit?

Stem herunder:

Er du kommet i det nostalgiske hjørne, så kan du fortsætte dit nostalgitrip med DR's nye 'Mixtapes', hvor radioværter som Fie Neergaard, Andrew Moyo og Anders Bøtter hver især kommer med deres personlige favoritsange fra det forgangne årti.

Du finder alle udsendelserne her.