Kan du huske dem? Ikonisk band med indbyrdes slåskampe og vilde fans genopstår efter 15 år

Metalbandet System Of A Down har ikke udgivet musik siden 2005. Nu er de tilbage med to nye singler.

System Of A Down har været nomineret til fire Grammy Awards, og deres sang 'B.Y.O.B.' vandt en Grammy for 'Bedste hårde rockoptræden' i 2006. (© Grafik: Anne Vestergaard Olsen/DR)

Har du nogensinde stået til en koncert og fuldstændig glemt tid og sted?

Oplevet, at et band har fået dig til at glemme alle dine hverdagsproblemer for en kort stund og nærmest tvunget dig til kun at lytte til musikken og mærke samspillet mellem bandet og publikum?

Sådan et band er System Of A Down.

Med deres hårdtslående hits som 'Chop Suey!' og 'Toxicity' forvandlede de koncerter til én stor, svedende masse med kastende håndtegn tilbage i slutningen af 90'erne og 00'erne.

Siden har man dog intet nyt hørt fra de nu rutinerede rockstjerner, der udgav deres seneste album i 2005. Altså lige indtil nu.

Forleden udgav det ikoniske band nemlig ny musik for første gang i 15 år: singlerne 'Protect The Land' og 'Genocidal Humanoidz'.

Og noget tyder på, at System Of A Down ikke er blevet glemt efter de mange stillestående år, for bandet har i dag stadig over ti millioner månedlige lyttere på Spotify, og det forstår radiovært på P6 Beat Anders Bøtter godt.

- I begyndelsen af 00'erne var de et band, der ramte rigtig hårdt med en helt ny, unik lyd, og det husker folk. De tog blandt andet emo-stilen og blandede det med politiske og bistre budskaber, mens der også blev tilføjet lidt folkemusik, de selv kendte fra Armenien, hvor bandet har rødder fra. De havde virkelig noget på hjerte, og i min optik var de lidt redningen for metalmusik dengang, siger han.

Men selvom bandets aftryk på metalrock-scenen ikke er til at tage fejl af, er Anders Bøtter i tvivl om, hvorvidt de gamle stjerner er relevante i dag.

For godt nok var de nyskabende tilbage i 90'erne og 00'erne, men i dag siger kalenderen 2020, og System Of A Down har muligvis mistet lidt af den slagkraft, de havde, hvis man alene måler på musikken, forklarer han.

- Deres musikstil er ikke lige så revolutionerende som dengang, og den nye musik er ikke noget, man ikke har hørt før. 'Protect The Land' er lidt kedelig efter min smag, hvor 'Genocidal Humanoidz' er bedre, men stadig lyder som et nummer, de lige så godt kunne have indspillet for 20 år siden. Det betyder dog ikke, at det er et dårligt nummer, men man får ikke den samme følelse som i start 00'erne.

Men selvom det på den musikalske front ikke er noget nybrud i denne omgang, så ligger der et vigtigt budskabet bag de nye sange, slår Anders Bøtter fast. Og budskabet er måske også grunden til, at de har valgt at udgive nu musik.

- Singlerne handler om konflikten mellem Armenien og Aserbajdsjan, og det siger meget om dét band. Efter mange års uenigheder internt i bandet har de vurderet, at det her er en sag, der er større end deres ego, og de formår at sætte sig udover dem selv ved at rette spotlight på en konflikt, der måske er blevet glemt lidt i medierne.

Men hvem er egentligt de hårdhudede og vilde metalstjerner, der stoppede med at udgive musik på grund af interne stridigheder? Vi har samlet fem ting om System Of A Down, som du - måske - ikke vidste om bandet.

Du kan lytte til det nye nummer 'Protect the Land' her, mens du læser videre:

0:00
1

Har stærke følelser for hjemlandet

System Of A Down er kendt for at bruge deres armenske indflydelse i deres musik. Alle fire medlemmer er fra landet fra Kaukasus-regionen. (© Grafik: Anne Vestergaard Olsen/DR)

System Of A Down har aldrig sagt nej til at udtale sig om politiske hændelser, og det er netop også det, der, ifølge Anders Bøtter, ligger til grund for deres comeback.

Alle medlemmer af bandet har rødder i Armenien, der i den seneste tid har befundet sig i en drabelig og væbnet konflikt med nabolandet Aserbajdsjan i Kaukasus-regionen.

Begge lande kæmper om et område kaldet Nagorno-Karabakh, hvor størstedelen af befolkningen er etniske armeniere, der ønsker at løsrive sig fra Aserbajdsjan.

Aserbajdsjan mener derimod, at området retmæssigt tilhører dem.

Konflikten har stået på i flere årtier, men har senest udviklet sig særdeles voldeligt med flere dræbte på begge sider.

Den væbnede konflikt har også sat sine spor i System Of A Down, der tænker på deres hjemland, har bassist Shavo Odadjian og forsanger Serj Tankian tidligere udtalt:

- Vi føler, vi har brug for at være en del af det her. Vi skal hjælpe på alle tænkelige måder, for det her er større end os, større end vores følelser og vores ego, fortæller Shavo Odadjian, mens Serj Tankian uddyber, at det handler om at skabe opmærksomhed om den humane katastrofe, som konflikten har skabt i området i den seneste tid.

På trods af tidligere uenigheder internt i bandet, har de altså alligevel formået at finde sammen igen for at hjælpe, hvor de kan. Netop derfor har bandet også valgt at donere alt, hvad de tjener på de to nye numre til fonden 'Armenia Fund'.

Lyt til 'Chop Suey!' lige her:

0:00
2

Kæmpede for en pladekontrakt

Det skulle blandt andet være på grund af interne uenigheder om bandets fremtid, at System Of A Down ikke har udgivet musik i 15 år. (© Grafik: Anne Vestergaard Olsen/DR)

System Of A Down har aldrig lagt skjul på deres armenske rødder, og det har før i tiden skabt problemer for bandet.

I begyndelsen af deres karriere i 90'erne mærkede de nemlig, hvordan de store, amerikanske pladeselskaber ikke havde lyst til at skrive kontrakt med de fire medlemmer, da de var overbeviste om, at bandet ikke ville tiltrække fans fra andre steder end det armenske samfund, der findes i USA.

De fire bandmedlemmer nød på daværende tidspunkt ellers stor popularitet i Los Angeles, hvor de optrådte på flere fyldte klubber, men lige meget hjalp det, som Daron Malakian, bandets guitarist og sangskriver, selv har udtalt i bogen 'Louder Than Hell: The Definitive Oral History of Metal':

- De sagde til os: "Der er et stort, armensk fællesskab i Los Angeles, men hvem vil lytte til jer i Tyskland? Hvem vil lytte til jer i de områder, hvor folk ikke ved, hvad en Armenien er?".

Til stor glæde for fans af metalmusik og det armensk-amerikanske band, ville historien dog vise, at de alligevel endte med at blive signet af Rick Rubin, der på daværende tidspunkt var direktør for American Recordings.

Siden har de udgivet ikke mindre end fem album: 'System Of A Down' (1998), 'Toxicity' (2001), 'Steal This Album!' (2002), 'Mezmerize' (2005) og 'Hypnotize' (2005), og de har solgt over 40 millioner enheder verden over, hvor albummet 'Toxicity' alene har solgt over 12 millioner eksemplarer.

3

Fik hjælp af The Beatles

System Of A Down har i alt udgivet fem album og solgt over 40 millioner enheder på verdensplan. Bandet har blandt andet fået hjælp til at dygtiggøre sig ved at kigge på The Beatles. (© Grafik: Anne Vestergaard Olsen/DR)

Der er ingen tvivl om, at System Of A Down er hardcore metalrock-stjerner ind til benet, men det betyder ikke, at de ikke har kunnet kigge uden for deres egen genre for at finde hjælp og dygtiggøre sig.

Daron Malakian har tidligere afsløret, at bandet kiggede på den anden side af Atlanterhavet for at finde hjælp til at strukturere deres sange, da bandets forsanger Serj Tankian ønskede at synge mere på deres plade 'Toxicity'.

For hvordan sørger man for at indfri det ønske, hvis man stadig skal fremstå som hardcore rockstjerner? Man kigger åbenbart nærmere på The Beatles.

At studere The Beatles lærte angiveligt Daron Malakian at strukturere sangene og komprimere dem ned til tre minutter, mens han også opdagede, at det er en kunst i sangskrivning, at man kan droppe både gode og dårlige idéer fra tid til anden, for "det er nødvendigt for at finde frem til det bedste", har Daron Malakian udtalt.

Og noget lærte de åbenbart af det ikoniske, britiske rockband, for 'Toxicity' gik hen og blev System Of A Downs største succes til dato.

4

Passionen slår alt og alle – også dem selv

System Of A Down har fundet inspiration i alt fra N.W.A og The Bee Gees til Black Sabbath og Slayer. (© Grafik: Anne Vestergaard Olsen/DR)

Hvis man har fulgt System Of A Down på tæt hold siden 90'erne, er man ikke i tvivl om, hvor passionerede bandets medlemmer er omkring deres musik.

Det kommer særligt til udtryk i deres liveoptrædener, hvor de er kendt for deres særlige vildskab, der ofte byder på stage diving og fysisk klammeri mellem bandmedlemmerne på scenen.

Men det er dog langt fra kun på scenen, at det går vildt for sig.

Det oplevede de fem musikere under arbejdet til pladen 'Toxicity', hvor Daron Malakian og trommerslager John Dolmayan kom alvorligt op at slås på grund af deres egoer og egne idéer til musikken.

Angiveligt skulle slagsmålet på et tidspunkt have været så voldeligt, at Daron Malakians læbe blevet skåret "fuldstændig op", hvorefter han smadrede en mikrofon direkte ind i hovedet på John Dolmayan, der kom slemt til skade.

Forsanger Serj Tankian og basguitarist Shavo Odadjian stod målløst og så på, og det gjorde det ikke mindre mærkeligt, at de to kamphaner efterfølgende tog på hospitalet sammen for at få syet deres sår og skader.

Der sad de så begge bundet ind i bandage og brød pludselig ud i højlydt latter.

Du kan lytte til 'Genocidal Humanoidz' her:

0:00
5

Gratiskoncert udviklede sig til optøjer

Gruppen tog sit navn efter et digt, som Davon Malakian havde skrevet. Digtet hed 'Victims of a Down', men de ændrede ordet victims til system, da de troede, at navnet ville appellere til et større publikum. (© Grafik: Anne Vestergaard Olsen/DR)

Til System Of A Downs koncerter er det ikke kun bandet, der til tider opfører sig vildt. Det gælder også deres publikum, der med glæde hopper, kaster håndtegn og ellers giver sig fuldstændig hen til musikken.

Faktisk har System Of A Down så vild en fanskare, at der på et tidspunkt opstod optøjer, da en af deres koncerter blev aflyst.

Det skete tilbage i 2001, da bandet havde besluttet at afholde en gratis releasekoncert for 'Toxicity' på en parkeringsplads i Hollywood.

Myndighederne og bandet havde regnet med omkring 1.000 tilskuere, men det tal skulle vise sig at være fuldstændig urealistisk. Ifølge Davon Malakian mødte der nemlig omkring 10.000 fans op.

Det var alligevel for meget, vurderede myndighederne, og de besluttede derfor at aflyse koncerten, inden den overhovedet var begyndt.

Men det var det fremmødte publikum langt fra glade for.

Folkemassen begyndte at kravle op på scenen og smadre bandets udstyr for over 180.000 kroner, mens urolighederne efterfølgende brød ud i deciderede optøjer, hvor i alt seks fans blev anholdt, og politiet blandt andet skød med gummikugler.

System Of A Down var efterfølgende rasende og gav politiet skylden for det store kaos, der var opstået, har Davon Malakain fortalt.

- Vi spurgte, om vi i det mindste kunne komme ud på scenen og fortælle vores fans, hvorfor myndighederne ville have koncerten aflyst, men det måtte vi ikke. Derfor troede de, at vi slet ikke var dukket op, hvilket ikke var sandt. Bagefter kunne vi følge med i fjernsynet fra vores hotel og se, at der var store optøjer. Jeg kunne ikke lide at se, hvad der skete, men jeg tænkte også: "Det her kommer til at gøre os til et stort band."

Og rigtigt nok. Bandets popularitet voksede kun derfra, og i dag er det nok de færreste med hang til metalrock, der ikke kender til dem. Om de kan genskabe den succes, de oplevede tilbage i 00'erne, må tiden vise.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk