Kan du huske dem? Populært 90'er-band er tilbage efter flere års stilhed

The Offspring er klar med nyt album - men hvad ved du om punkrockerne, der storhittede i slutningen af 90'erne?

I 2016 solgte The Offspring hele deres bagkatalog af musik for over 200 millioner kroner til udgivelsesfirmaet Round Hill Music. Nu er de ude med nyt album. (Foto: Don Bartletti © Getty Images)

De har udgivet ti album, solgt mere end 40 millioner enheder på verdensplan og optrådt på verdens største festivaler.

Det amerikanske band The Offspring satte sig solidt på punkrock-tronen tilbage i 90'erne, men siden 2012, hvor de udgav deres seneste album, er det ikke meget, man har hørt til dem. Altså lige indtil nu.

I dag, fredag, er de nemlig tilbage med det splinternye album 'Let the Bad Times Roll'.

Men selv hvis du ikke lige kan huske, hvem The Offspring er, siger teksten "Give it to me, baby - uh huh uh huh" dig måske noget alligevel.

For nogle er det givetvis en af de mest irriterende linjer, de har skrålet med på i løbet af deres ungdom, men ikke desto mindre stammer ordene fra The Offsprings enorme hitbasker 'Pretty Fly (For A White Guy)' fra 1998.

Lyt til 'Pretty Fly (For A White Guy)' lige her:

0:00

Derudover kan nævnes hits som 'Come Out and Play', 'Why Don't You Get a Job?' og 'The Kids Aren't Alright'.

Hitlisten er lang, men hvem gemmer sig egentlig bag bandnavnet The Offspring, og hvordan gik de fra at spille koncerter på usle, små spillesteder til at turnere hele verden rundt og få os alle sammen til at synge med på en irriterende sangtekst?

Vi har samlet tre ting om bandet, som du - måske - ikke vidste.

1

Tog overhovedet ikke musikken seriøst

The Offspring har over årene haft flere forskellige medlemmer. I dag består de af forsanger og guitarist Bryan 'Dexter' Holland (mf. th.), guitarist Kevin 'Noodles' Wasserman (tv.) og trommeslager Pete Parada (ikke på billedet). Bandet har tidligere også bestået af trommeslager Ron Welty (mf. tv.) og bassist Gregory Kriesel (th.) (Foto: Mick Hutson © Getty Images)

For at finde begyndelsen på The Offspring skal vi tilbage til 1984.

Her gik frontsanger Bryan 'Dexter' Holland og det tidligere bandmedlem Greg Kriesel sammen for at danne bandet Manic Subsidal. På daværende tidspunkt var de begge uprøvede musikere, som lærte sig selv at spille instrumenter.

I 1985 blev guitaristen Kevin 'Noodles' Wasserman optaget i bandet, og i samme periode skiftede de navn til The Offspring.

Men selvom de efterhånden mestrede både instrumenter og sangskrivning, havde hverken Dexter eller Noodles, der ofte er talsmænd for bandet, de store planer om at sælge millioner af plader.

Dexter drømte om at blive læge og på den måde indfri sine forældres forventninger om, at han skulle få en god uddannelse.

I bandets tidlige år begyndte Dexter faktisk på en ph.d. i molekylær biologi. Men i takt med at The Offspring fik mere og mere succes, måtte han indstille uddannelsen.

- Min mor var ikke alt for glad for den beslutning, og min professor sagde, jeg begik en stor fejl. Jeg tænkte bare: "Fuck det." Vi kunne fornemme, vi havde fat i noget, og at vi blev nødt til at følge det til dørs, har han efterfølgende sagt.

Senere, i 2017, lykkedes det faktisk Dexter at få sin ph.d. i en alder af 51 år.

Da Noodles kom med i bandet, var han pedel på den lokale skole. Han elskede musik og takkede derfor ja til tilbuddet om at blive en del af The Offspring, selvom han ikke havde høje forventninger til bandet.

Faktisk havde han så lave forventninger, at han beholdt sit job som pedel helt frem til 1994, hvor bandet udgav albummet 'Smash' med gennembrudshittet 'Come Out And Play'. Herefter begyndte eleverne at spørge til guitaristens arbejde på skolen, har han udtalt:

- Der var den her pige, som jeg kendte, der altid så mig om morgenen på skolen og sagde til mig: "Hvad laver du her? Jeg har lige set dig på MTV."

2

Blev stukket ned efter koncert

Bryan 'Dexter' Holland (tv.) og Kevin 'Noodles' Wasserman i London i 1995. Bandets femte album ’Americana’ tog deres popularitet til nye højder. Alene i USA blev albummet solgt i fem millioner eksemplarer. (Foto: Mick Hutson © Getty Images)

Allerede imens Noodles svingede kosten, havde bandet dog spillet en del koncerter efter at have udgivet deres to første album, 'The Offspring' (1989) og 'Ignition' (1992).

De første år var dog langt fra glamourøse for det unge rockband, hvor den hverken stod på festmåltider, indtjekninger på luksuriøse hoteller eller store lønchecks.

I stedet spillede de på små, skumle undergrundsscener, hvor der ofte var presset alt for mange fans sammen, mens bandets medlemmer blev nødt til at sove i varevogne eller på gangene på de forskellige spillesteder.

Det var dog intet i forhold til det drama, der udspillede sig efter en koncert i slut-90'erne, hvor nogle lokale skinheads fik skabt lidt af et kaos.

- Vi skulle spille lige efter bandet Final Conflict, men de her skinheads prøvede at bryde ind på spillestedet. Folk barrikaderede døren med et bord, men det lykkedes enkelte at komme ind, har Dexter tidligere fortalt til magasinet Loudersound.

Den store tumult fik Noodles til at hoppe ind mellem parterne i en eskalerende slåskamp for at mægle til ro, men det fik en af uromagerne til at stikke guitaristen ned med en skarp genstand - hvorefter han opdagede, at hans trøje var fuld af blod.

Guitaristen slap dog uden varige mén, og siden har bandet opgraderet spillestederne til at tælle flere af verdens største festivaler såsom Woodstock og Glastonbury.

3

Forærede seks millioner kroner til tilfældig 'fan'

The Offspring har solgt over 40 millioner enheder, udgivet i alt ti album og turnerer stadig. På billedet ses Bryan 'Dexter' Holland (tv.) og Kevin 'Noodles' Wasserman (th.). (Foto: Tim Mosenfelder © Getty Images)

Selvom bandet opnåede stor succes, virker det ikke, som om det steg de amerikanske musikere til hovedet.

Efter en del år, hvor bandet selv måtte betale for deres egne turneer, og hvor forretningen ikke rigtig løb rundt, begyndte der nemlig at komme penge i kassen. Og det besluttede bandet også skulle komme deres fans til gode.

I anledning af en albumudgivelse i 2000 startede de derfor en konkurrence, hvor en heldig fan kunne vinde, hvad der svarer til lidt over seks millioner danske kroner.

- Jeg kan lide det faktum, at det (albumudgivelsen) ikke forsøger at malke folk for penge, men giver noget tilbage til fansene. Alle vores penge er kommet fra vores fans; vi tænkte, det ville være en sød gestus at give noget tilbage. Jeg synes, det er godt at gøre som band. Man skal indse, at fansene er grunden til, at man har succes, sagde Bryan 'Dexter' Holland dengang til ABC.

For at deltage i konkurrencen skulle man bare downloade singlen 'Original Prankster' fra deres hjemmeside, og så var man automatisk med i lodtrækningen om det store pengebeløb.

Den heldige vinder blev den 14-årig pige Ashley Hitchcock fra Atlanta, men det var ikke ligefrem ønskevinderen. I hvert fald ikke ifølge Noodles:

- Vi var ikke engang hendes yndlingsband. Det var heavymetal-bandet Slipknot, der var hendes favorit.

The Offsprings nye album 'Let the Bad Times Roll' er udkommet fredag.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk