Kan du huske kæmpehittet 'The Ketchup Song'? Her er de spanske ketchup-piger i dag

Spanske Las Ketchup hittede stort i 00'erne, og de lever stadig højt på fortidens succes.

(Foto: Pressefotos / Ritzau Scanpix © Grafik: Oliver Seppo Rasmussen)

Prøv at tænke tilbage på sommeren 2002.

Det var sommeren, hvor Danmark tabte 0-3 til England i ottendedelsfinalen ved VM i fodbold og tomhændet måtte forlade verdensmesterskabet. Sommeren, hvor royalisterne græd af glæde, da lille Prins Felix kom til verden. Og så var det sommeren, hvor en helt særlig ørehænger som en sand landeplage indtog både Danmark og resten af verden.

Sangen, som du måske allerede sidder og nynner lige nu, var kæmpehittet 'The Ketchup Song (Aserejé)' fremført af den spanske pigegruppe Las Ketchup.

Nyn med på 'The Ketchup Song (Aserejé)' her, mens du læser videre:

0:00

Ketchup-sangen blev en af det nye årtusindes allerstørste one hit wonders og sendte hurtigt den spanske trio til tops på hitlister verden rundt.

Men hvad blev der egentlig af ketchup-tøserne siden hen? Få hele historien om Las Ketchup og svar på, hvad hitgruppen mon laver i dag.

Gik nummer ét i Danmark

Las Ketchup bestod af de tre søstre Lucía, Lola og Pilar Muñoz, alle døtre af den spanske flamencoguitarist Juan Muñoz, der var kendt under navnet El Tomate ('Tomaten') - deraf trioens navn.

Gruppen blev i 2002 opdaget af talentspejdere fra den spanske afdeling af Sony Music, der hurtigt så potentialet i de tre søstre og særligt sangen 'Aserejé', som de havde hørt en demoudgave af.

Det her kunne blive et kæmpehit, mente musikbosserne.

Sangen blev omdøbt til 'The Ketchup Song (Aserejé)' og blev sendt i rotation hos alverdens radiokanaler, mens en musikvideo i alt hast kom i kassen.

Og musikbosserne - ja, de havde ret. Fra den ene dag til den anden strøg 'The Ketchup Song' til tops på alverdens hitlister og blev hurtigt sommerens helt store hit.

En af dem, der selv sang med på de spanske gloser, var popekspert og radiovært på P7 Mix Sandie Westh.

- Las Ketchup er det perfekte eksempel på et klassisk one hit wonder. De var overalt dengang, siger hun.

(Foto: Pressefoto / Screendump © Grafik: Oliver Seppo Rasmussen)

Herhjemme røg 'The Ketchup Song (Aserejé)' også ind på en førsteplads på den danske singlehitliste, og mere end 32.000 single-cd'er blev langet over disken i de danske musikforetninger - det svarer til, at stort set alle borgere i Slagelse ejede sangen på cd.

Også hos vores tyske naboer blev sangen om der Ketchup et stort hit og endte som den ottende mest solgte single i Tyskland i perioden 2000-2009.

Hør juleudgaven af 'The Ketchup Song (Aserejé)' her:

0:00

Aserejé-hvaffor noget?

I kølvandet på succesen opstod der hurtigt stor mystik om, hvad ketchup-pigerne egentlig sang i nummerets omkvæd. Teksten gav ikke mening på spansk, og mens nogle mente at vide, at der var tale om en helt særlig afart af den andalusiske dialekt, så var sandheden en anden: Det var ren og skær vrøvl.

Svaret skal findes i sangens omdrejningspunkt, den spanske charmør Diego. Han er vild med rapmusik og særligt hittet 'Rapper's Delight' med Sugarhill Gang fra 1979 - men desværre sidder Diegos engelskundskaber ikke helt i skabet.

Så når Diego forsøger at synge med på omkvædet 'I said a hip hop, the hippie to the hippie' bliver det, takket være hans tykke spanske accent, til 'Aserejé, ja deje tejebe tude jebere'.

Jep, omkvædet i 'The Ketchup Song (Aserejé)' er faktisk en dårlig spanglish udgave af teksten fra 'Rapper's Delight'.

Hør 'Rapper's Delight' her:

0:00
(Foto: Getty Images © Grafik: Oliver Seppo Rasmussen)

- Den her sang er et tydeligt bevis på, at hvis du bare laver en sang, der er catchy nok, så er det pisse lige meget, hvad du står og synger om. Vi forstår jo ikke, hvad der bliver sagt, men vi kan alle blive enige om, at den er sindssygt catchy, siger Sandie Westh.

Alle dansede ketchupdansen

Den dag i dag er Las Ketchup fortsat en af Spaniens største one hit wonders - kun overgået af landsmændene i Los del Rios og deres diskoteksbasker 'Macarena'. Og hvad har de to - udover to voldsomt fængende omkvæd - til fælles? De har begge en tilhørende dans.

Længe før, der var noget, der hed 'Harlem Shake', 'The Nae Nae' og 'The Floss', var det 'Ketchup-dansen', som alle frejdige piger og drenge prøvede kræfter med.

- Jeg kan huske, at når jeg gik til fest, så stod alle og dansede den dér dans. Folk havde jo set musikvideoen og ville gerne prøve at gøre dem kunsten efter. Og heldigvis var dansen så simpel, at os dødelige også kunne danse med i modsætning til, når Britney Spears gik koreografi-amok, og vi umuligt kunne stå distancen, siger Sandie Westh.

Ifølge hende kan en skør dans være et genialt marketingsværktøj, når pladeselskaberne skal have en sang udover rampen.

- Sådan en dans skaber ekstra hype om en sang og gør sikkert også, at der er flere, der ønsker den hos dj'en, fordi de gerne vil stå på klubben og danse den sammen med deres venner.

Lærte du aldrig at mestre dansen, eller er ketchup-koreografien røget i glemslen med tiden, så frygt ej. Vi har kreeret en lille guide, så vi alle igen kan danse, som var det 2002.

Produceren Pilfinger peger på, at kæmpe hits tidligere har haft en bestemt sang tilknyttet. Tænk 'Macarena, Michael Jacksons Moonwalk og 'Las Ketchup Song', som du ser en koreografi til her. En guide til Ketchup-koregrafien: (© Grafik: Oliver Seppo Rasmussen)

Floppede fælt i Eurovision

Senere forsøgte Las Ketchup på bedste vis at leve op til deres egen succes, men hverken debutalbummet 'Hijas del Tomate' (spansk for 'Tomatens døtre') eller den efterfølgende andensingle kunne leve op til den enorme succes, og bandet forsvandt lige så hurtigt ud af den musikalske radar, som de havde entreret den måneder forinden.

Kan du huske gruppens andensingle 'Kusha Las Payas'? Næppe, men hør den her:

0:00

I 2006 gjorde gruppen dog comeback - eller de prøvede -, da de repræsenterede Spanien ved Eurovision Song Contest.

Til anledningen havde de indlejret deres fjerde søster, Rocío, i gruppen, men hitmagien var dog for længst forduftet, og kvartetens Grand Prix-bidrag 'Un Bloody Mary' (jep, flere tomatreferencer) endte på plads 21 ud af 24 i den store finale.

Se en snas af Las Ketchups Eurovision-optræden her:

- Jeg husker det ikke som en god oplevelse. Ikke kun på grund af resultatet, men hele oplevelsen. Sangen, kostumerne, lyden på scenen... Hvis jeg kunne bestemme, havde jeg valgt at synge en anden sang, fortalte en bitter Lucía Muñoz i 2017 til spanske El Mundo.

Eurovision-eventyret ligger nu 13 år tilbage i tiden, og siden da har Las Ketchup ikke udgivet nogle nye sange - men det betyder langt fra, at de har lagt musikken på hylden.

(Foto: Getty Images © Grafik: Oliver Seppo Rasmussen)

Spillede i Danmark sidste år

For selvom tiderne på toppen af hitlisterne er fortid, så dukker trioen fortsat jævnligt op i tv-shows og på musikfestivaler rundt omkring i verden.

I 2016 agerede de for eksempel pauseunderholdning i det svenske Melodi Grand Prix, og sidste år lagde de også vejen forbi Danmark, hvor de turnerede landet rundt som en del af festivalen 'Vi Elsker 90'erne'.

Ifølge gruppens Instagram-profil gav de også tidligere i år koncert på Færøerne.

- Der er mange af de her one hit wonders, der formår at bygge en fin karriere ud fra dét ene hit, de fik. Se bare på et navn som Danny Kool, der for nyligt spillede en række udsolgte koncerter i København, siger Sandie Westh og fortsætter:

- Det handler om, at du giver folk en følelse af nostalgi og vækker minder frem hos dem. Mange af de her sange har jo været lyden af folks ungdom eller en helt særligt sommer - og de minder vil folk stadig gerne vække til live.

Brygger på comeback

Men når de ikke turnerer det danske rigsfællesskab tyndt, har de tre søstre også fundet hver deres levevej.

Spanske El Mundo kunne i 2017 fortælle, at Pilar fortsat ernærer sig som sanger og også har prøvet kræfter med teaterscenen og filmlærredet, mens Lola efter Ketchup-eventyret valgte at studere 'flamencology' og siden har udgivet en biografi om sin far, flamencoikonet 'El Tomate'.

Sådan ser Las Ketchup ud i dag. (© Grafik: Oliver Seppo Rasmussen)

Den yngste søster i tomatklasen, Lucia, har viet sit liv til at passe sine to børn og kan i dag skrive 'hjemmegående husmor' på sit visitkort.

Men sidder du nu og drømmer dig væk til 2002 og længes efter nye toner fra Las Ketchup, så er der godt nyt.

- Vi arbejder på et nyt album og et comeback, bekræftede søstrene sidste år til det finske dagblad Ilta Sanomat.

Ketchup-søstrene skal dog ikke regne med, at Sandie Westh står forrest i køen, når - og hvis - en ny skive rammer gaden.

- Jeg tror, det ville være rigtig svært for Las Ketchup at skabe et comeback. Som pladeselskab er det ikke et projekt, jeg ville kaste mange penge efter, lad mig sige det sådan. Jeg tror virkelig ikke, de kommer langt med ny musik. Vi vil høre 'The Ketchup Song (Aserejé)', for det er dén, vi har et forhold til, siger hun og fortsætter:

- Til gengæld håber jeg virkelig, nogle starter et coverband, der hedder Lars Ketchup herhjemme. Det ville være fantastisk!

FacebookTwitter