Kan du huske megahittet 'The Balcony'? Her er dansk band bag sangen i dag

For ti år siden blev The Rumour Said Fire skudt afsted mod musikstjernehimmelen. Nu er de på vej med nye sange på dansk.

Bandet The Rumour Said Fire vandt 'P3 Talentet' ved P3 Guld i 2010. Og så gik det stærkt. (Foto: casper christoffersen © Scanpix)

Hvad skal der egentlig til for at lave et hit?

For Jesper Lidang og resten af bandet The Rumour Said Fire var det - groft sagt - en akustisk guitar, en mundharmonika og en stortromme, der gjorde tricket.

Tilbage i 2009 debuterede det danske folk- og indieband med en ep, som indeholdt et nummer, der fik opmærksomhed i en grad, der kom voldsomt bag på dem – og på rekordtid fik dem skudt afsted mod stjernerne på den danske musikhimmel.

'The Balcony' hedder det, og selv hvis titlen ikke umiddelbart siger dig noget, kan du sikkert godt kende det, når du hører det. Det var nemlig overalt dengang - i radioen, i tv-reklamer og på hitlisterne.

Få genopfrisket 'The Balcony' med The Rumour Said Fire her:

0:00

- Jeg kan huske, vi skulle spille en koncert i Lille Vega, og vores manager kom ind backstage og sagde, at der simpelthen var kø langt ned ad gaden. Det kom helt bag på os. Vi havde bare regnet med at skulle spille for allerhøjest en halvfyldt sal. Lige pludselig var der så mange, at der på ingen måde var plads til alle, fortæller sanger og sangskriver Jesper Lidang om bandets pludselige succes.

Det var også dén aften, de fik at vide, at de var nomineret til prisen 'P3 Talentet' ved P3 Guld. En pris, som gives til nye talenter, som musikfolkene bag radiokanalen spår en stor fremtid. Og en pris, der for alvor kan få omverdenens øjne op for et nyt navn.

Og det var nøjagtig, hvad der skete, da de stolte og storsmilende fik overrakt prisen på scenen ved P3 Guld i 2010 og efterfølgende blev overrendt af pressen, som ville tage billeder, husker Jesper Lidang.

Nu lå alle muligheder åbne. Da vi lagde 00'erne bag os og tog hul på 10'erne, begyndte det at gå rigtig stærkt for Danmarks nye folk-firkløver.

- Vi havde kun lavet én ep, og pludselig sprang det hele bare i luften. Og da vi senere på året stod på Roskilde Festival for første gang… Det er jo bare det mest sindssyge. Jeg kan huske, Ekstra Bladet punkede Roskilde for at have givet os et for lille telt, siger Lidang med et grin.

Sanger og guitarist i The Rumour Said Fire, Jesper Lidang, gik ned med stress efter udgivelsen af bandets tredje fuldlængdealbum. Men nu skriver han igen nye sange, der udkommer næste år - og denne gang på dansk. (Foto: MADS NISSEN © Scanpix)

Efter koncerten på Roskilde Festival strøg bandet direkte i studiet for at indspille et nyt album. Og efter udgivelsen stod den på flere år med en lang række koncerter, både hjemme i Danmark, men også rundt om i Europa, endnu et album og et sideprojekt for Jesper Lidang, som desuden var blevet far.

Da de påbegyndte indspilningen af bandets tredje album, 'Crush', i 2016, begyndte filmen så småt at knække for ham. Det blev for meget.

- Der var rimelig meget stress, der oparbejdede sig i min krop, som jeg på det tidspunkt ikke var helt klar over, hvad var. Jeg havde bare en følelse af at skulle fremad. Det skulle være vildere, forklarer han.

Da albummet udkom i 2017, drog bandet atter på turné for at spille musikken live. Men meget havde ændret sig - både internt i bandet og i mediebilledet omkring dem -, siden de toppede hitlisterne år tidligere. Og deres manager havde advaret om, at det ville blive svært at gentage succesen, fordi det nu handlede mest om rap, hiphop og beats.

- Det var nok med til at gøre, at den stress, jeg havde oparbejdet igennem et par år, kulminerede. Da vi var færdige med albummet og koncerterne, faldt jeg bare sammen, siger Jesper Lidang.

Jesper Lidangs stress udviklede sig til depression, og det sidste, han kunne overskue, var at skrive ny musik.

Oveni det mistede bandet først ét medlem, som flyttede til Fyn, og et andet færdiggjorde sin uddannelse, fik job som gymnasielærer og havde heller ikke mod på at fortsætte i bandet. Og derfor gik The Rumour Said Fire mere eller mindre i opløsning i 2018.

Allerede året efter, i 2019, skete der dog noget: Jesper Lidang og guitaristen Søren Lilholt tog hul på projektet igen. Det føltes uafsluttet, og på trods af sin personlige krise opstod der idéer til nye sange i Jesper Lidang. Og således genopstod The Rumour Said Fire i duo-konstellation.

Lyt til The Rumour Said Fires single 'Retaliation', som udkom i 2019:

0:00

- Vi udgav 'Retaliation', som var det første, jeg fik skrevet, efter jeg gik ned med stress. Vi havde planer om at lave nogle ep'er i stedet for album for at prøve at lave formen kortere, så jeg bedre kunne overskue det. Når man har fået stress, er det, som om der går en sort klap ned, når du skal prøve at danne dig et forkromet overblik, og så kan du ikke overskue noget som helst, siger Jesper Lidang.

Men det lykkedes at færdiggøre sangen og udgive den. Og så ramte coronapandemien. Og på trods af alle de konsekvenser, virussets udbrud har haft, erfarede Jesper Lidang, at én af pandemiens konsekvenser var lige, hvad han havde brug for. Nedlukningen af samfundet gav ham pludselig et pusterum.

- Det var, som om jeg endelig kunne sænke mine skuldre, og så blev der prikket hul på en mørk prop af sort galde. Jeg kunne komme af med al den dårlige energi, som gjorde det umuligt for mig at skrive sange. Det var først da, at jeg rigtigt kunne stoppe op, slappe af og føle noget helt inde i min inderste kerne.

Først da han fik stressen på afstand og opgav tanken om et nyt album, begyndte sangene for alvor at komme. Og i øjeblikket er han i fuld gang med at skrive sange til en ny udgivelse.

Stilmæssigt har The Rumour Said Fire fundet tilbage til deres rødder i folkemusikken, fortæller han. Og så er teksterne for allerførste gang på dansk.

- Jeg forsøger at nå hen til et sted, hvor jeg kan være kreativ uden at have en masse filtre på, hvor det hele bare er superærligt. Og det har krævet, at jeg greb fat om mit modersmål, fortæller Jesper Lidang.

De to mænd bag The Rumour Said Fire regner med at udgive de nye sange på dansk til næste år.

Lørdag aften uddeles P3 Guld-statuetterne - og heriblandt 'P3 Talentet' - endnu engang, hvilket du kan se på DR1 og DRTV fra klokken 21. Her er fem andre tidligere vindere af 'P3 Talentet', som i sin tid blev spået en stor fremtid:

1

Jada (2019)

Jada vandt 'P3 Talentet' sidste år og skulle have åbnet Orange Scene i år. Lørdag er hun nomineret til 'P3 Prisen' og 'P3 Lytterhittet'. (Foto: Bo Källberg © Scanpix)

Har du bare en nogenlunde fornemmelse af, hvad der foregår i radioen, på streamingtjenesterne eller festivalscenerne, har du næppe kunnet undgå at støde på Jada.

Hendes første officielle single, 'Keep Cool', kom ud for kun to og et halvt års tid siden. Alligevel er det allerede lykkedes hende at blive booket til Roskilde Festival tre år i træk - i år skulle hun have haft æren af at åbne Orange Scene -, spille en lang række koncerter rundt om på landets festivaler og spillesteder, optræde i store tv-shows, vække opmærksomhed i udlandet og skabe et helt særligt bånd til sine fans, som både bryder ud i gråd og holder dansefest, når de hører musikken live.

Ja, listen over Jadas udmærkelser er efterhånden lang.

De sidste par år har Jada knoklet benhårdt for at etablere sig som den næste, store popstjerne på den danske musikhimmel. Og hvis succes kan gøres op i solgte koncertbilletter, storrosende anmeldelser, priser og glædestårer, så må man i den grad sige, at arbejdet har båret frugt.

Sidste år vandt den 27-årige sanger og sangskriver fra Bisserup 'P3 Talentet' ved P3 Guld. Og i år er hun nomineret til både 'P3 Lytterhittet' - for at få os alle sammen til at synge med på sangen 'Nudes' - samt den prestigefulde hovedpris 'P3 Prisen'.

Lyt til Jadas seneste single, 'On Me', her:

0:00
2

Soleima (2017)

Soleima udgav album i år og er på vej med en noget anderledes ep. (Foto: Christian Hjorth © Scanpix)

Hun startede egentlig som sanger og musiker i hiphopkollektivet Flødeklinikken, men i 2015 sprang Soleima - eller Sarah Mariegaard - med den karakteristiske, skæve vokal ud som soloartist.

Og det skulle hurtigt vise sig at være en god beslutning. Soleima, som oprindeligt er fra Aarhus, røg nemlig hurtigt til udlandet for at skrive sange, og det kastede blandt andet hittet 'Breathe' af sig. Og med sin charme, sårbarhed og legesyge popmusik vandt hun hurtigt P3's hjerte og kunne i 2017 indkassere prisen som 'P3 Talentet'.

Siden har hun turneret land og rige rundt, og tidligere i år udgav den i dag 31-årige popstjerne albummet 'Powerslide', som indeholder ørehængerne 'Roses' og 'Cheers for the Tears'.

Og så er hun på vej med et noget anderledes ep: Under coronapandemien har hun nemlig set sit snit til at udarbejde ny musik sammen med strygekvartetten Live Strings. Ep'en udkommer i løbet af efteråret og indeholder både nye sange og nyfortolkninger af Soleimas tidligere hits.

Lyt til Soleima med 'Roses' fra hendes seneste album, der udkom i foråret:

0:00
3

Karl William (2015)

Det er ikke så få pophits, danske Karl William har smidt af sig, siden man første gang hørte fra ham i 2013. I 2015 vandt han 'P3 Talentet'. (Foto: Kasper Månsson © Scanpix)

Meget vand - eller i hvert fald mange på én gang medrivende og dybsindige popbaskere - er løbet under broen, siden aarhusianske Karl William smed sin debut-ep på gaden i 2014.

Popsmeden, der startede som en del af musikkollektivet Hukaos, var allerede klar med debutalbummet, 'Placebo', året efter, og musikken begejstrede i en sådan grad, at han løb med 'P3 Talentet'-statuetten ved P3 Guld samme år - og i 2016 kom turen så til 'P3 Prisen'.

Og er der noget, Karl William har haft succes med, så er det at holde niveau. Han har nemlig kastet en lang række hits af sig siden og kan bryste sig af streaminger i millionklassen og mange tusinde radioafspilninger.

Om du kender ham bedst for 'Om igen', 'Samme vej', 'Blind igen' eller 'Forfra', er der ingen tvivl om, at han har sat sig benhårdt på en af de største troner i dansk popmusik.

Lyt til Karl Williams seneste single 'Stop mig' her:

0:00
4

Ukendt Kunstner (2014)

Duoen Ukendt Kunstner hittede stort, indtil de gik i opløsning i 2016. I dag hitter den ene halvdel, Hans Philip, stort i eget navn, og den anden, Jens Ole McCoy, producerer for andre hitkunstnere og laver prisvindende soundtracks til film. (Foto: Helena Lundquist © Scanpix)

Det var mildest talt ikke længe, at Ukendt Kunstner forblev ukendte.

I 2011 hørte offentligheden - måske dog begrænset til de mest opsøgende musikfans - fra duoen bag det mystiske navn for første gang. Dengang under navnet Skør Mand, som startede mest som en joke.

Få år senere blev de enige om at tage musikken alvorligt, og det resulterede i debutalbummet, 'Neonlys', i 2013, som fandt vej til både radioen og danskernes hjerter.

De fleste kunne synge med på albummets titelnummer, da Ukendt Kunstner vandt 'P3 Talentet' i 2014, og sætningen: "Jeg stopper ikke, før jeg ser mit navn på et neonlys" blev pludselig virkelighed for Hans Philip og Jens Ole McCoy, der til sammen udgjorde den populære duo, der har høstet millioner af streaminger af numre som 'Neonlys', 'Fucking nummer', 'Overleve' og 'Stein Bagger' på Spotify alene.

Men det hele gik så hurtigt, at Hans Philip ikke kunne nå at fordøje succesen, og derfor besluttede duoen at gøre en ende på Ukendt Kunstner i 2016. Det blev dog heldigvis ikke det allersidste, man hørte til dem. I dag hitter Hans Philip for eksempel stort i eget navn og drager til efteråret på danmarksturné.

Lyt til Ukendt Kunstner med 'Overleve', som var at finde på duoens seneste - og sidste - album fra 2016:

0:00
5

Agnes Obel (2011)

Agnes Obels hit 'Riverside' var umulig at undgå, da det udkom i 2010. I dag har den Berlin-baserede komponist og musiker stadig godt gang i karrieren og hitter i både Europa og USA. (Foto: Helle Arensbak © Scanpix)

Det kan godt være, du tænker på storladne, tempofyldte popbaskere eller fængende rap-sange, når du hører ordet "radiohit".

Men det er Agnes Obel, som er født i Gentofte og bor i Berlin, et levende bevis på ikke nødvendigvis er hele sandheden. I 2010 tog den dengang 30-årige musiker og komponist os med storm med sine sårbare og stemningsfulde sange.

Sangen 'Riverside' fra debutalbummet, 'Philharmonics', der siden er havnet på et hav af soundtracks og i dag har over 87 millioner afspilninger på Spotify, blev startskuddet til et gennembrud udover det sædvanlige, som, udover fans i hobetal og rosende anmeldelser, sikrede musikeren 'P3 Talentet' i 2011.

I dag har hun fire album - senest 'Myopia' fra i år - ude, har slået sit navn fast rundt om i Europa og USA og kan glæde sig over streamingtal, som mange danske kunstnere nok kun kan drømme om.

Lyt til Agnes Obel med 'Broken Sleep', som udkom tidligere i år:

0:00

Hvem, der i år løber med 'P3 Talentet', kan du se, når P3 Guld 2020 ruller over skærmen lørdag aften klokken 21 på DR1 og DRTV.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk