'Kan vi holde til det her?' Dansk band satsede alt på drømmen om gennembruddet

Bandet Patina er klar med debutalbummet 'Drømmefanger' efter et intenst år.

Lige inden landet lukkede ned for knap et år siden, havde det nyetablerede band Patina netop besluttet sig for at satse hele butikken og gå all-in på drømmen om en musikkarriere sammen.

Nu - efter mindst et års intenst arbejde med musikken, 50-60 timers arbejdsuger og et par børneopsparinger fattigere - kan de så udkomme med debutalbummet 'Drømmefanger'.

- Det er en forløsning uden lige, siger Mads Skov Hansen, som er en af bandets forsangere.

Selv om bandet var forholdsvist nyt og endnu kun havde få koncert-oplevelser sammen som Patina, holdt de fast i beslutningen om at satse alt på musikkarrieren på trods af en truende mørk coronanedlukning.

- Jeg tænkte da tanken: "Kan vi holde til det her?", siger Gregers Møller Jensen, som er en af de tre frontfigurer i Patina.

Det kunne de. Både som venner og som band.

- Jeg synes virkelig, at vi har været gode til at huske på lyspunkterne og været rollemodeller for hinanden, siger Gregers Møller Jensen om et helt specielt år præget af musikproduktion hjemme på værelserne, musikdeling via Dropbox suppleret af fysiske møder i øvelokalet.

- Det er da en helt vild følelse at stå med noget, vi har arbejdet på i mindst et års tid og måske endda lidt mere. Og nu lige pludselig, så er det bare kun et dankort fra, at den kan være ude i hånden på en helt fremmed, siger Gregers Møller Jensen.

Bandets tredje forsanger supplerer:

- Det er en kulmination af vildt mange følelser og forventninger. Hvordan kommer den til at klare sig, og hvordan tager folk imod den? Jeg tror ikke, jeg frygter at udgive den, men jeg er satme stadig spændt på at se og høre, hvad folk synes om den, siger Søren Bastrup Bojsen.

Patina signerer plader til udstilling (og salg - ved genåbning) i den lokale pladebutik, Vinylen i Svendborg, kort inden udgivelsen af debutalbummet.

Indkapsling af drømme

Debutalbummet kommer ovenpå et af de hårdeste år længe for musikbranchen.

Men det kommer også i slipstrømmen på en optur, som Patina netop var påbegyndt i efteråret 2019, og som fortsatte næsten ubetinget af corona i 2020, blandt andet ved at de fik tilbudt en pladekontrakt, og samtidig fik den mest spillede sang på P3 i 2020.

Hvis du lyttede til P3 i løbet af 2020, er der god chance for, du efterhånden kender Patinas 'Flammer Rammer' ret godt. Ellers kan du høre sangen her:

0:00

Men bandet er ikke kommet sovende til succesen, understreger Søren Bastrup Bojsen.

- Det handler rigtig meget om hårdt arbejde og engagement.

Debutpladen er et symbol på, at man med flid, fællesskab og en tro på projektet kan udleve sine drømme, og det understreger titlen 'Drømmefanger', forklarer de.

- Men først og fremmest er det, fordi pladen indkapsler dét at være et band og kunne skrive sammen og stå på mål sammen - og de drømme, vi har haft sammen, siger Gregers Møller Jensen.

Flere af sangene er skrevet i coronatiden, og titlen 'Drømmefanger' har også lidt en dobbeltbetydning.

- På den ene side kan man være fanget af sin egen drøm. Vi har alle tre gået og tænkt på, hvor storartet det ville være at udgive en plade, og hvordan det ville være at være udøvende musiker og kunstner, og der kan man godt være fanget i sin egen drøm og ligesom være besat af den, siger Søren Bastrup Bojsen og fortætter:

- Og så er det jo også på den anden side en positiv ting at kunne indkapsle alle de her drømme, vi har gået og haft, med de her sange.

Forskellige musikalske retninger

Debutpladens 11 sange arbejder sig i flere forskellige musikalske retninger, og det er bandet helt bevidst om.

- Pladen er blevet skabt i fuldstændig kompromisløshed og grænsesøgen, hvor vi virkelig har forsøgt at udforske alle de facetter, vi kunne komme i tanker om, fortæller Søren Bastrup Bojsen og fortsætter:

- Det har ikke været noget dogme fra starten af, at vi ville gå både i øst og vest og både lave rock, punk, pop og en ballade. Det handler mere om at turde stå på mål for de kreative idéer, vi har.

Selv om det måske umiddelbart lyder nemmere at lægge sig fast på én bestemt musikalsk genre, så vækker det ikke genklang hos Patina.

- Det er bare ikke det band, vi er. Vi vil gerne omfavne alle de ting, som vi synes er spændende. Og det er debutalbummet bare et resultat af, siger Søren Bastrup Bojsen.

De vil gerne udfordre den tankegang, som mange har, at man skal fokusere på én genre og holde fast i den.

- Vi har på intet tidspunkt set det som en svaghed, siger Søren Bastrup Bojsen.

For Patina handler det om at skabe stemninger med musikken.

- Vi tror meget på, at musik er stemninger. 'Drømmefanger' er et resultat af en masse livsændrende øjeblikke, som så endte ud i de her sange, hvor vi fra starten af har sagt, at vi skal ikke have lagt låg på os selv, siger Mads Skov Hansen og fortsætter:

- Det handler om at åbne op for de kreative ideer og forme dem i fællesskab. Det er så det, der er blevet til 'Drømmefanger'.

Lyt til 'Sådan må det være (Uhhhh)' fra albummet her:

0:00

Selvom Søren, Mads og Gregers er glade, stolte og tilfredse med pladen, er de tydeligvis også spændte på, hvordan lytterne tager imod den.

- Jeg tror, at når de fleste hører den, så vil de tænke: "Hold da op, jeg bliver godt nok hevet rundt i manegen her." Men samtidig tror jeg også, at folk kan relatere, fordi de historier, der er med på pladen, er relaterbare. Det er egentlig bare historier fra vores liv, som mange andre mennesker sikkert også har oplevet – eller noget lignende i hvert fald, siger Mads Skov Hansen.

De tre forsangere nåede at spille en række udsolgte coronakoncerter rundt i landet i efteråret 2020. På videoen kan du opleve et par glimt af dem.

Et stærkt fælleskab

Bandet har en inderlig tro på styrken i fællesskabet. De vil berige hinanden, snarere end at lade sig begrænse af hinanden.

- Vi vil gerne være gode til at være forskellige og være gode til at favne hinanden. Patina er det sammenkog af de forskellige outputs, vi har hver især, siger Gregers Møller Jensen.

- Det er den fællesskabsfølelse, som vi gerne vil være en del af, og det er det, vi er vokset op med på musikskolen. Det er sjovere, når man kan spille sammen med nogen og dele det. Vi kan give hinanden plads og lægge vores eget ego til side, Søren Bastrup Bojsen.

Mads Skov Hansen mindes deres tid på musikskolen i Svendborg, hvor de i en årrække spillede sammen i marimbaorkestret.

- Jeg synes, vi spiller hinanden gode. Og det er også det slogan, de bruger på musikskolen, som vi er vokset ud af. Og det har vi taget med videre.

Og spørger man Mads, Gregers og Sørens tidligere lærer på musikskolen, Ole Caspersen, så er der en særlig grund til, at Patina allerede oplever succes.

- De har været vant til at tro på, at de mål, de sætter sig, kan man godt nå, og så har de et rigtig stærkt fællesskab, siger han.

Se bandet vise debutalbummet frem, og hør deres tidligere marimbalærer Ole Caspersen, som i dag er konstitueret musikskoleleder på Svendborg Musikskole, fortælle om bandet:

Treenigheden er stærk, og selvom debutalbummet kun lige er udkommet, er de allerede igang med at producere ny musik.

- Patina er en drøm, som vi udlever, og som vi har i sinde at udleve, fordi vi ikke kan lade være, og fordi vi har lyst til at udvikle os - ikke kun for os selv, men også med hinanden, siger Søren Bastrup Bojsen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk