Kanye West brød alle regler med 'genialt' album: 'Det gjorde ham til verdens vigtigste navn'

De seneste ti år har Kanye West leveret hit på hit, men kontroverser overskygger efterhånden den enorme succes.

(Foto: Gregory Pace)

Han har solgt mere end 20 millioner album, vundet 21 Grammy Awards for sin musik, og så har musikmagasinet Time Magazine udnævnt ham som en af de 100 mest indflydelsesrige personer i verden både i 2005 og 2015.

Der er vist ingen tvivl om, at Kanye West er en af de allerstørste musikere, vi har gående på denne jord, og det er det ti år gamle og ikoniske album 'My Beautiful Dark Twisted Fantasy' et godt eksempel på.

Albummet er blandt andet kåret som årtiets album af de legendariske musikmagsiner Rolling Stones Magazine og Billboard, og hvis du spørger musikekspert og radiovært på P3 Pelle Peter Jencel, viser 'My Beautiful Dark Twisted Fantasy' da også præcis, hvorfor Kanye West er blevet så stor en kunstner, som han er.

- Det album gjorde ham til verdens vigtigste navn i 2010. Det viser præcis, hvorfor Kanye West er en af de største musikere, der findes. Han er unik, fordi han ikke ser regler eller begrænsninger, når han laver musik. På albummet blander han alle genrer og bryder med rapgenrens normer, og derfor er det blevet et fantastisk album, fortæller han.

Men de seneste år har Kanye West alligevel ofte delt vandene blandt fans og branchefolk. For selvom der er bred enighed om, at han er en unik musiker, har rapstjernen kæmpet med store psykiske problemer, der ofte er endt ud i kontroversielle ytringer og uvenskaber med sine kollegaer.

Her får du hele historien om Kanye Wests ikoniske album 'My Beautiful Dark Twisted Fantasy', og hvordan det er gået den store stjerne de seneste ti år.

Lyt til 'Stronger' lige her, mens du læser videre:

0:00
Kanye West er født i Chicago og startede først ud som producer. Efterfølgende har han også bevist sig som en dygtig rapper. (Foto: Kevin Winter © Getty Images)

Der findes ingen som Kanye West

Takket være album som 'My Beautiful Dark Twisted Fantasy' er det i dag de færreste, der ikke kender Kanye West, som gang på gang har toppet verdens musikhitlister med hits som 'Stronger', 'Niggas In Paris', 'Gold Digger' og 'Power' for bare at nævne nogle.

Kanye West har efterhånden formået at placere sig selv i toppen af den musikalske kendispyramide i over 20 år, og det er der en god grund til, fortæller Pelle Peter Jencel.

- Hvis du vil skabe noget nyt og genialt, bliver du nogle gange nødt til at glemme reglerne og gøre det, du føler for. Det er det, Kanye West gør gang på gang. Hvis han får fortalt, at det ikke er normalt for en rapper at gå i stramt tøj, så dukker han op i stramt tøj dagen efter. Hvis nogle siger, at man ikke må synge eller bruge autotune som rapper, så laver han ikke andet på det efterfølgende album. Sådan er han, for han er altid nytænkende, fortæller Pelle Peter Jencel og fortsætter:

- Men det er vigtigt at sige, han ikke bryder regler bare for at gøre det. Han viser, hvor langt man kan gå, hvis man ikke lader sig begrænse af dem, og det er det, de største gør.

Hør 'Niggas In Paris' med Kanye West og Jay Z lige her:

0:00

Kanye West er sin egen, og der er altså intet, der skal stå i vejen for hans musikalske visioner. Den tankegang har skabt ham flere uvenskaber i branchen fra tid til anden, men den har også placeret Kanye West i en musikalsk liga for sig selv.

For hver gang han bryder med normen, har det været en succes for ham. Det er 'My Beautiful Dark Twisted Fantasy' et godt eksempel på, fortæller Pelle Peter Jencel.

- Albummet var en kulmination på Kanye Wests karriere og tankegang på daværende tidspunkt. Det brød alle mulige konventioner. Det er et rap-album, men det er også lige så meget et elektronisk album, et indie-album og et gospel-album. Han har blandet det hele, og samtidig synger han og bruger autotune-elementer, der på daværende tidspunkt var ildeset i rapverden.

Udover at bringe en helt ny og unik lyd til albummet er 'My Beautiful Dark Twisted Fantasy' også proppet med input fra navne, der på daværende tidspunkt ikke nødvendigvis var blevet store stjerner på musikscenen, men senere er blevet det.

- Han introducerede en masse navne for den bredere musikverden. Nicki Minaj blev pludselig en superstjerne, der ikke kun havde fans i rapmiljøet, og Rihanna blev anerkendt for at være mere end bare en popsangerinde. Selv Elton John har han med på pladen, fortæller han og tilføjer:

- Man prøver ofte at finde et motiv, når kunstnere samarbejder med andre, men sådan er det ikke for Kanye West. Alle har fået noget ud af at være med på det her historiske værk, og det er os fans, der får mest ud af det. Kanye West tænker bare på at lave god musik, og det formår han at gøre gang på gang.

Lyt til 'Power' her:

0:00
Et af Kanye Wests karismatiske ansigtsudtryk. Ved siden af sin musikalske karriere har han gjort sig som modedesigner. Han er mest kendt for sit Yeezy-samarbejde med Adidas. (Foto: Roy Rochlin © Getty Images)

Rap blev ændret for altid

Men selvom 'My Beautiful Dark Twisted Fantasy' er blevet rost til skyerne, er Kanye West ikke selv synderligt imponeret over sit tidligere værk. I et interview til livsstilsmagasinet GQ i januar 2020 fortalte han blandt andet, at han ikke forstod, hvorfor fans og anmeldere elsker albummet så højt.

- Alle disse mennesker siger, at 'Dark Fantasy' var så godt et album, men så kunne de ikke lide mit album 'Yeezus'. Jeg lavede kun 'Dark Fantasy' på så højt et niveau, fordi fok sagde, at min karriere var færdig.

Og den sætning fortæller muligvis mere om Kanye West, end man lige tror.

For Kanye West er en mand med selvtillid, og han har da heller aldrig selv været i tvivl om, at han en dag ville ende som en af de største stjerner i verden.

Det forudså han allerede tilbage i 2002, hvor han i et interview blandt andet fortalte, at han i fremtiden ville komme til at producere musik for nogle af de største navne, og at folk ville ende med at gå klædt som ham, selvom de på daværende tidspunkt måske syntes, han så underlig ud.

Og ganske rigtigt har han haft ret i alle sine forudsigelser. I dag er han nemlig succesfuld designer, har produceret for nogle af de største stjerner, og så har han ændret normen for en hel genre: rapgenren.

- Han har gjort rapgenren mere flydende. Før ham var genren ofte meget firkantet og macho-domineret, hvor du skulle rappe og være på en bestemt måde. Men det lavede Kanye West om på. Han introducerede pop, elektroniske og indie-elementer til rapgenren, og han gjorde det okay for rappere at gå i stramt eller lyserødt tøj. Han har givet genren nogle nye værdier, og gjort den mere spiselig for rigtig mange mennesker, fortæller Pelle Peter Jencel.

- I dag er der ikke et popnavn, der ikke har lavet et nummer med en rapper, og det er blandt andet Kanye Wests skyld. Han har været med til at gøre rap til verdens absolut største genre.

Du kan høre 'All Of The Lights' lige her:

0:00
Kanye West afbrød Tayler Swifts tale til MTV Music Awards i 2009, da han mente, at Beyoncé i stedet havde fortjent at vinde prisen i kategorien 'Bedste kvindelige musikvideo'. (Foto: Christopher Polk © Getty Images)

Kontroverser overskygger succes

Men selvom Kanye West i mange år har bevist at være lidt af et musikalsk geni, har fortællingen om Chicago-rapperen de seneste år været præget af kontroverser.

Med årene er det nemlig kommet frem, at Kanye West lider af psykiske problemer, der gang på gang har fået ham til at ytre sig yderst kontroversielt - og det er i sidste ende gået ud over hans karriere, mener Pelle Peter Jencel.

- Det har i lang tid været en uskøn kamp at se på. Han er ikke i stand til at turnere på samme måde eller at kunne styre at lave så stort et album som 'My Beautiful Dark Twisted Fantasy'. Problemet er bare, at han er så magtfuld, at der ikke er nogen, der stopper ham, hvis han ikke tager sin medicin. Han er på den ene side genial, men på den anden side gal.

Hør Kanye Wests 'Gold Digger' lige her:

0:00

Kanye West endte blandt andet på forsiderne, da han i 2009 afbrød Taylor Swifts tale til MTV Video Music Awards, da han mente, at Beyoncé i stedet havde fortjent at vinde prisen i kategorien 'Bedste kvindelige musikvideo', mens han i 2018 udtalte, at slaveri var et valg.

Og det er kun to eksempler ud af en lang række af kontroversielle ytringer, der har fundet sted de seneste ti år, og selvom Pelle Peter Jencel ikke er i tvivl om, at de store problemer skyldes Kanye Wests mentale tilstand, skal man også huske på, at medierne også lapper hvert et ord i sig.

- Han er kontroversiel, men man skal passe på ikke bare at dømme ham som en sindsforvirret person. Alle øjne er rettet imod ham, og hver gang han siger noget, skal alle nok skrive om det og have en holdning til det, også selvom han er mentalt ustabil, fortæller han.

Det konstante fokus fra pressen har sågar fået Kanye Wests kone, Kim Kardashian West, til at åbne op om rapperens mentale tilstand. Her har hun blandt andet fortalt, at det har været hårdt for deres familie at opleve Kanye Wests mentale tilstand, og at han har brug for ro fra pressen til at komme sig.

Og netop på grund af sit kontroversielle væsen har Pelle Peter Jencel også svært ved at vurdere, hvordan fremtiden ser ud for Kanye West. Lige nu håber han bare, at verden ikke mister ham.

- Jeg håber virkelig ikke, at vi ender med at miste ham, som vi gjorde det med Prince og Michael Jackson. Hvis han gik bort i morgen, vil rigtig mange nok primært huske ham for at være psykisk ustabil i stedet for at huske ham for musikken, og det han har gjort for hele musikverden, fortæller han og tilføjer:

- Han er et af de sværeste mennesker i verden at spå om, men det er også det, der er magisk ved ham. Hver gang Kanye West laver ny musik, skal man stadig høre det, for hver gang han laver noget, er det en lyd, der ikke findes i forvejen. Det er ærgerligt, at det andet skal fylde så meget, for det ikke det, han skal huskes for.

FacebookTwitter