Kanye West hyldes af rapkollega: 'Han er supernem at arbejde med - han er lydens mester'

Amerikanske Ty Dolla $ign har samarbejdet med Kanye West flere gange - senest på sin nyeste single.

Ty Dolla $ign (tv.) og Kanye West er personlige venner og har flere gange også arbejdet sammen professionelt. (© Getty Images / Ritzau Scanpix)

Ty Dolla $ign bevæger sig ud i sit køkken i sin lejlighed i Los Angeles, da han tænder for sin mobiltelefons kamera på videoappen Zoom.

Hans grønne øjne ser lidt blakkede ud. Måske er det, fordi han har siddet oppe indtil klokken fem om morgenen for at lægge sidste hånd på sit kommende album. Ellers er det effekten af den formiddagsjoint, som han holder fast med sin tommeltot og pegefinger i højre hånd.

Los Angeles er ramt af karantæne på grund af coronavirus – og derfor er han indespærret. Heldigvis har han et lydstudie derhjemme, så han kan arbejde lidt, fortæller han, mens han under interviewet bevæger sig rundt i sin lejlighed.

Lyt til Ty Dolla $igns nye single, 'Ego Death', mens du læser videre:

0:00

Har lavet musik med de helt store

Ty Dolla $ign, der på de statslige papirer hedder Tyrone William Jr., er et af de store navne på den amerikanske hiphopscene. Igennem sin professionelle karriere, der for alvor begyndte for omkring ti år siden, har han samarbejdet med nogle af de helt store musikere – som blandt andre Nicki Minaj, Rihanna, Drake, The Weeknd, Skrillex og Kanye West.

På sin seneste single, 'Ego Death', der udkom i begyndelsen af juli, har han igen fået hjælp fra Skrillex og Kanye West, men også fra britiske FKA Twigs og Serpentwithfeet fra New York. Det er i den anledning, vi taler med ham over Zoom.

Selvom det kan lyde som et uoverskueligt kludetæppe fyldt med musikalske primadonnaer med forskellige holdninger til, hvordan nummeret skulle lyde, så fortæller Ty Dolla $ign, at det på ingen måde har været tilfældet.

- Heldigvis var alle på dette nummer virkelig nemme at arbejde sammen med, men de er også mine personlige venner alle sammen, siger han.

Ty Dolla $ign siger, at hans egne forbilleder er alt fra 2Pac til Prince, Bob Marley og Michael Jackson. (Foto: Phillip Faraone © Getty Images)

Ideen til beatet kom, da han stod til en fest og lyttede til en dj. Senere scrollede han forbi Kanye Wests nu lukkede Instagram-profil, hvor West lavede et videoopslag fra gaden i sin hjemby Chicago.

Lyt til hittet 'Swalla', som Ty Dolla $ign har lavet med sammen med Jason Derulo og Nicki Minaj:

0:00

Ved et tilfælde blev Kanye West midt under optagelsen forstyrret af et tog, der passerede forbi. Det fik ham til at udbryde: "Hold on, this train going by". Og netop den del af videoen besluttede Ty Dolla $ign sig for at sample og afspille for sin gamle ven Kanye West.

Kanye West har i forbindelse med udgivelsen af den nye single gendelt den del af klippet, hvor han bliver forstyrret af toget:

- Da jeg afspillede det for Kanye, hoppede han op af stolen og begyndte at grine. Så var han væk et øjeblik og kom tilbage med en mikrofon og begyndte at beatboxe. Han fik lavet et vers, hvor han virkelig killed it! Derefter tog jeg til London og lavede delen med FKA Twigs og så tilbage til Los Angeles, hvor Skrillex bankede det hele på plads, og jeg fik vokal på fra Serpentwithfeet, fortæller Ty Dolla $ign.

Kanye West er lydens mester

Langt størstedelen af Ty Dolla $igns numre er såkaldte collabs, hvor han har skabt numre sammen med en eller flere andre musikere – omkring en håndfuld af dem er lavet sammen med Kanye West, som han har kendt personligt siden midten af 00'erne.

- Han er supernem og supercool at samarbejde med, siger han og fortæller, at han uden at lægge pres på nogen eller noget gør sine ting, fyrer den af og spørger, om alt er okay, når han er færdig.

- Han er lydens mester, og når vi laver noget sammen, så er der lys. Vi er forskellige mennesker, og vi arbejder hver for sig. Men hver gang vi gør noget sammen, så er den dér, siger Ty Dolla $ign.

Så Kanye West ville blive en god præsident i Det Hvide Hus?

- Det håber jeg, siger han og begynder at grine.

- Jeg støtter ham – hvis jeg stillede op, så ville jeg også regne med, at han ville støtte mig.

Hvad ville være hans styrker og svagheder som præsident?

- Hvis jeg bliver hans vicepræsident, så ville det klart være et plus, griner han.

- Måske jeg skal begynde at læse lidt op i nogle bøger, så jeg er klar. Det kunne blive min ting, selvom jeg aldrig har set mig selv som politiker.

Vil ikke lave det samme hver eneste gang

Det at lave numre med flere forskellige kunstnere, der spænder fra alt fra pop til hiphop, kan nogle gange se lettere ud, end det egentlig er, fortæller Ty Dolla $ign.

Han ser det lidt som et slag i spillet Jenga, hvor spillerne sammen skal forsøge at bygge et højt tårn af træklodser, uden det falder fra hinanden.

- Nogle kan være svære at arbejde sammen med, fordi de er så dybt inde i en sang, at de har stærke holdninger til den og kan være meget kontrollerende. Det er typisk dem, jeg kun arbejder sammen med én gang, og så kan du selv tælle dig frem til, hvem det er.

Det nye nummer 'Ego Death' blev allerede lavet i 2018. Men på grund af de mange forskellige samples og de tilhørende rettigheder er det først blevet udgivet nu. (Foto: Steven Ferdman © Getty Images)

- Jeg ser det som en udfordring, hvor det gælder om at vinde. Jeg har ikke lyst til at lave den samme slags sang hver eneste gang. Jeg kunne sagtens lave en sang hver dag, men det er bare sjovere for mig at hoppe over til en anden artist og så folde mig ud dér, siger han.

Hvem vil du så helst lave dit næste nummer med?

- Det er sjovt, for det bliver jeg rigtig tit spurgt om, men jeg kan aldrig rigtig huske, hvilket navn jeg sidst nævnte. Shit…! Lige nu vil jeg gerne lave noget med NBA Young Boy. Han tilhører den nye bølge af musikere, og jeg føler virkelig, han er den hårdeste for tiden, og hans lyrik rammer mig. Han minder mig om 2Pac, da jeg lyttede til ham som ung. Han er en, hvor det, der kommer ud, er ægte, siger Ty Dolla $ign.

Lyt til NBA Youngboys nummer 'Make No Sense' her:

0:00

Det er endnu uvist, præcis hvornår Ty Dolla $igns kommende album, 'Dream House', udkommer. Men ifølge Ty Dolla $ign selv skulle det være lige på trapperne.

Facebook
Twitter