Kanye West sagsøger sit pladeselskab: 'Jeg kan aldrig gå på pension'

Rapperen Kanye West er endt i en bitter strid med sit pladeselskab.

Kanye West udgav sidste år sit ottende soloalbum 'Ye'. (Foto: Kevin Lamarque © Scanpix)

Sidder du nogle gange på jobbet, når det hele bliver lidt for surt og trist, og drømmer dig væk, til du engang kan gå på pension?

Så forestil dig, at det aldrig kunne blive aktuelt.

Det er den situation Kanye West - ifølge ham selv - lige nu befinder sig i.

Den populære rapper og sangskriver har lagt sag an mod sit amerikanske pladeskab, EMI, da han ønsker at bryde fri fra den kontrakt, han har skrevet med selskabet. Det skriver The Hollywood Reporter og flere andre medier.

Den 41-årige musiker mener nemlig, at kontrakten, som han indgik med selskabet tilbage i 2003, hindrer ham i på noget tidspunkt at holde en længerevarende pause fra sit virke som musiker eller helt at trække sig fra musikbranchen - det vil altså i grove træk sige, at han ikke kan gå på pension.

- 'På intet tidspunkt under løbetiden vil du forsøge at pensionere dig som sangskriver, sanger eller producer eller tage nogen længervarende pause, hvorunder du ikke aktivt forfølger din musikalske karriere på samme måde, som du har forfulgt en sådan karriere til dato', lyder det blandt andet i kontrakten ifølge The Hollywood Reporter.

Hør nummeret 'Stronger' fra 2007 her, mens du læser videre:

0:00

Har pladeselskab brudt loven?

I søgsmålet, som du kan læse her, kæmper Kanye West med egne ord for at 'få sin frihed' tilbage og henviser til en særlig paragraf i statens Californiens arbejdslovgivning, der siger, at såkaldte 'personlige servicekontrakter' maksimalt kan strække sig over syv år.

Derfor påstår West, der har været bundet af kontrakten i 16 år, at EMI har brudt loven, da han har arbejdet otte år mere på den samme kontrakt for selskabet, end han må ifølge loven.

The Hollywood Reporter skriver, at grunden til, Kanye West har været bundet af kontrakten i så mange år, er, at den er blevet fornyet flere gange, fordi EMI mener, at selskabet har krav på et bestemt antal numre, som man ikke mener, at Kanye West ikke har leveret.

Derfor har han angiveligt ikke levet op til kontrakten, der dermed kunne forlænges ud over de syv år.

Pladeselskab: Det handler om noget helt andet

I sit søgsmål ønsker Kanye West også at få overdraget ejerskabet over den musik, han har lavet efter 2010 - altså syv år efter den oprindelige kontrakt blev indgået.

Og det er netop den del af søgsmålet, som EMI har hæftet sig ved.

Pladeselskabet mener nemlig, at sagen i så fald slet ikke handler om Kanye Wests ansættelsesforhold, men nærmere er en sag om rettigheder til musikken - og så er 'syv års-reglen' slet ikke relevant i denne sag.

Derfor har selskabet nu ansøgt om at få flyttet sagen fra den californiske domstol til den føderale domstol, hvor de amerikanske love om ophavsrettigheder hører hjemme.

Selvom Kanye West altså lige nu har næsen i jurabøgerne, så har han også tid til at lave musik. Eftersigende barsler rapperen nemlig med et nyt album, som han allerede teasede for sidste år.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk