Kanye West skriver historie med nyt album: Ligger nummer ét i 152 lande

'Donda', som udkom søndag, har allerede slået flere rekorder – og der er muligvis flere på vej.

Kanye West udgav sit tiende album 'Donda' søndag. (Foto: Scott Dudelson © Getty Images)

Det er blot to dage gammelt, men Kanye Wests tiende album, 'Donda', har allerede skrevet historie.

Albummet, der udkom søndag med hele 27 numre, kan nemlig bryste sig af titlen som det mest streamede album på ét døgnSpotify i hele 2021.

Indtil nu har det ellers været Olivia Rodrigo, der med sit debutalbum 'Sour' på 11 numre, som udkom i slutningen af maj, har været i besiddelse af rekorden.

Men rekorderne for 'Donda' stopper ikke der.

Pladen lå også – som det første album nogensinde – nummer ét i 152 lande på Apple Music. På samme streamingtjeneste har 'Donda' opnået rekorden som 2021's mest streamede album, hvor det alene i USA er blevet streamet 60 millioner gange.

Samtidig er Kanye West blevet årets mest streamede artist hos Apple Music. Og det hele altså på ét døgn.

Lyt til 'Jail' fra albummet 'Donda', mens du læser videre:

0:00

Kanye West slår ikke kun streamingrekorder med selve albummet.

Forud for udgivelsen af albummet afholdt han nemlig tre lytteshows – såkaldte listening parties – hvor fans fik mulighed for at høre albummet før tid. Hver af de shows, der blev livestreamet på Apple Music, er siden blevet de mest streamede liveshows på Apple Music nogensinde.

Senest så næsten seks millioner mennesker med live, da Kanyes Wests tredje lytteshow blev afholdt torsdag.

Det show er nu planlagt til at blive udgivet på Apple Music, så fans kan gense det.

Sådan så det ud på Mercedes-Benz Stadium i Atlanta, da Kanye West afholdt sit andet lytteshow i slutningen af juli forud udgivelsen af albummet 'Donda'. (Foto: Kevin Mazur © Getty Images)

Udgivelse har vakt stor opsigt

Som det ser ud lige nu, er 'Donda' i spil til at blive Kanye Wests mest solgte album, siden han udgav 'Yeezus' i 2013. Det skriver mediet Hypebeast.

Og lander albummet en førsteplads på den amerikanske Billboard 200-histliste om et par dage, som flere forudser, kommer Kanye West også til at være indehaver af titlen som den artist, der har fået flest nummer ét-placeringer med nyudgivne album.

Det har altså været nogle heftige dage for Kanye West og 'Donda', som ifølge ham selv kun blev udgivet søndag, fordi hans pladeselskab gjorde det uden hans tilladelse.

De seneste par dage har det også vakt opsigt, at Kanye West havde den voldtægtsanklagede sanger Marilyn Manson og den kontroversielle rapper DaBaby, der er kommet i vælten for homofobiske udtalelser, med på scenen til sit lytteshow, og senere viste det sig, at de også er med på 'Donda'-albummet.

Samtidig har rapperen Soulja Boy været ualmindeligt aktiv på Twitter, hvor han udtrykker vrede over ikke at være på albummet, selvom han havde indspillet et vers til det.

På Twitter har han postet en video med lyden af dét, der angiveligt var hans oprindelige vers:

Men mens alle andre øjensynligt snakker om Kanye Wests nye album, har der været helt stille på rapperens egne sociale medier siden udgivelsen søndag.

Til gengæld har anmelderne ikke været stille.

Flere – heriblandt anmeldere fra musikmediet NME og Variety – kalder det for et overfyldt album, der indeholder gode sange, men som også kunne have været en del kortere end de næsten to timer, som albummet varer.

NME's anmelder giver albummet tre ud af fem stjerner, mens anmelderen hos The Guardian er knap så begejstret. Her får 'Donda' to stjerner med på vejen med ordene:

- Der er en nagende fornemmelse af, at spektaklet (omkring albumudgivelsen) har overskygget den egentlige musik, hvor det her oppustede album på 108 minutter sjældent er sikker på, hvad det egentlig forsøger at sige, skriver The Guardians anmelder.

Facebook
Twitter