Kanye West står frem på nyt album: Jeg har en psykisk diagnose - det er min superkraft

Den amerikanske rapstjerne fortæller åbent om psykiske lidelser på sit seneste album. En tendens blandt rappere, mener musikekspert.

(Foto: Charles platiau © Ritzau Scanpix/Unsplash)

I dag tænkte jeg seriøst på at dræbe dig Jeg overvejede overlagt mord Og jeg tænker på at dræbe mig selv Og jeg elsker mig selv langt højere, end jeg elsker dig, så…

Sådan lyder nogle af de første linjer på den amerikanske verdensstjerne Kanye Wests seneste album 'Ye', der udkom i fredags.

Hør nummeret 'I Thought About Killing You', mens du læser.

0:00

I løbet af det blot 23 minutter og 41 sekunder korte album afslører hiphoppens provokatør nummer ét over for lytteren, at han kæmper med psykiske problemer.

At teksterne på 'Ye' er hundrede procent oprigtige og ikke blot et stunt for at opnå opmærksomhed om albummet, er dj og radiovært på P3 Pelle Peter Jensen ikke et sekund i tvivl om.

- Kanye er fortsat præcis, som han altid har været; han er fuldstændig sig selv. Der er aldrig et filter. På det nye album fortæller han, hvordan han har været deprimeret på en meget nøgen måde, og det er ret nemt at forholde sig til. Det er på ingen måde taktik, siger Pelle Peter Jensen.

I nummeret 'Yikes' fortæller Kanye West om sin indlæggelse efter et sammenbrud for halvandet år siden, og at han sidste år blev diagnosticeret som bipolar.

0:00

Men i stedet for at gøre det til en negativ ting, vender Kanye West sin diagnose til noget positivt – nemlig en superkraft.

- Han har aldrig været bange for at føle sig som en rap-superhelt, siger dj og radiovært Pelle Peter Jensen og fortsætter:

- Men der, hvor han er lige nu, vælger han altså at bekende kulør og også give plads til en af de andre sider af sig selv. Når han er i sit glade hjørne, er han som en superhelt, som kan gøre alt, hvad han vil, men når han er i sit mørke hjørne, tænker han på at slå sig selv ihjel. 'Ye' giver derfor et ret fint billede af, hvordan det er at være oppe og nede på én gang.

Accepteret at tale om følelser

Ved at fortælle åbenhjertigt om sine mentale udfordringer lægger Kanye West sig i strømmen af en række yngre rappere som eksempelvis Lil Uzi Vert og nu afdøde Lil Peep, som de senere år har opnået succes med numre, hvor de også taler om at have angst og at være deprimeret, fortæller Pelle Peter Jensen.

- Hiphoppen er blevet lidt som emo-rocken var det for 15-20 år siden. Det kan godt være, de har tatoveringer i ansigtet og tager stoffer, men samtidig er de ikke bange for at fremstå som svage, siger Pelle Peter Jensen og fortsætter:

- Det er blevet okay at sige, at det hele altså ikke er så nemt og ikke kun handler om diamanter. At et stort navn som Kanye nu også står frem med sin historie kan måske være med til at nedbryde nogle tabuer om psykiske lidelser.

Coveret til 'Ye' er et billede, som Kanye West tog med sin mobiltelefon dagen inden, albummet blev tilgængeligt på streaming. Allerede på coveret italesætter han sin diagnose. (Foto: Kanye West © GOOD Music / Def Jam Recordings)
Facebook
Twitter