Kanye Wests nye album deler vandene: 'Det er jo ren religiøs propaganda'

Hiphop-ekspert roser nyt og 'vovet' album fra den amerikanske rapper.

Kanye West er netop udkommet med sit niende album, 'Jesus is King'. (Foto: Taylor Hill © Getty Images)

- Jeg er utvivlsomt, uden tvivl den største menneskelige kunstner nogensinde.

Sådan sagde rapperen Kanye West for nyligt i et interview med radiostationen Beats 1 - men noget kan tyde på, at den altid 'ydmyge' rapper måske skal til at genoverveje dét statement.

Fredag udsendte rapperen nemlig sit længe ventede album 'Jesus is King', og trods en spillelængde på kun 27 minutter har albummet formået at dele vandene hos både fans og anmeldere.

De britiske medier The Guardian og The Independent giver begge albummet to stjerner, og sidstnævnte kalder pladen for decideret 'skuffende'. Avisen er heller ikke udpræget begejstret for det kristne tema, der dominerer på 'Jesus is King'.

- Det minder dig om prædikanterne på gadehjørnet, der råber til forbipasserende, at de ryger i helvede - du føler dig ukomfortabel og en smule pinligt berørt på deres vegne, skriver The Independent blandt andet om nummeret 'Closed on Sunday'.

Hør Kanye West give den som gadeprædikant på 'Closed on Sunday' her:

0:00

Herhjemme har kun Ekstra Bladet i skrivende stund kastet stjerner - tre af slagsen - efter 'Jesus is King', som avisen beskriver som 'et suspekt album, hvor substans som så ofte før er afløst af selviscenesættelse og endnu en gimmick, der efterlader indtrykket af, at han vil gøre alt for opmærksomhed'.

Det nye album er 'et stort værk'

Radiovært på P3 og vært på hiphop-podcasten 'Den Nye Stil' Pelle Peter Jencel er dog ikke enig i den hårde dom over Kanye Wests seneste album.

Han mener, at albummet er et friskt pust i en tid, hvor mange kunstnere primært har øje på at lave singler, der kan ryge til tops på hitlisterne.

- Jeg synes, det er et dejligt værk i en tid, hvor album ikke nødvendigvis er det, folk prioriterer allermest. Det handler for mange mere om at lave det hurtige hit end det gode album. Kanye West gør jo det, han plejer, og går imod strømmen, siger han.

- Man bliver skuffet, hvis man går efter forudsigelighed og en behagelig lytteroplevelse. Det nye album er en lytteroplevelse, men ikke fordi den er super fængende. Det er bare et stort flot værk.

Udgivelsen af 'Jesus is King' flankeres af en film af samme navn. Her ses Kanye West ved en fremvisning af filmen i sidste uge i Los Angeles. (Foto: Kevin Winter © 2019 Getty Images)

Som titlen antyder, så er Kanye Wests nye album én stor hyldest til kristendommen. Det afspejler sig blandt andet i albummets gospellyd og det religiøse tekstunivers.

- Jeg synes ikke, at det musikalsk er så spændende og vildt, men det er vovet og modigt, at han tør kaste sig ud i et eksperiment som det her. Det er jo ren religiøs propaganda, siger Pelle Peter Jencel og uddyber:

- Det nye er jo, at Kanye West er blevet frelst og nærmest en musikalsk missionær. Han har haft det svært med psykisk sygdom og indlæggelser og har igennem det fundet Gud, og den gave vil han dele med os.

Kanye West selv har udtalt, at han håber, pladen kan være med til at sprede budskabet om den kristne tro.

- Nu, hvor jeg arbejder for Jesus Kristus, er mit job at sprede evangeliet og lade folk vide, hvad Jesus har gjort for mig.

- Der var engang, hvor jeg fortalte om, hvad mode havde gjort for mig. Jeg fortalte jer, hvad Hennessy (et populært cognac-mærke) havde gjort for mig. Men nu fortæller jeg jer, hvad Jesus har gjort for mig, og at jeg ikke længere er en slave. Jeg er en søn nu, en søn af Gud. Jeg er fri, har han sagt til Beats 1.

Bliver irrelevant den dag, han ikke deler vandene

Kanye West har gennem sin karriere markeret sig i medie- og raplandskabet gennem en række kontroversielle udtalelser. Senest under indspilningen af 'Jesus is King', hvor han bad folk, der arbejdede på albummet, om at afholde sig fra at dyrke sex uden for ægteskabet.

Kanye Wests skift fra at dyrke sig selv som en religiøs figur, som vi så på albummet 'Yeezus' fra 2013, til at dyrke 'den ægte vare', har fået folk til at spekulere i, om det eneste, rapperen efterhånden kan, er at skabe kontroverser og tiltrække sig offentlighedens opmærksomhed gennem skøre stunts.

Hør det nye nummer 'God Follows' her:

0:00

Den hypotese er Pelle Peter Jencel dog helt uenig i.

- Hvis Kanye West kun havde fået opmærksomhed, fordi han var kontroversiel, eller fordi han fyldte meget, så var hypen omkring ham død for længst. Du kan kun larme så og så lang tid. Du bliver nødt til at komme med noget reelt, folk kan hænge deres begejstring op på. Og det gør han jo, siger Jencel.

Radioværten er dog ikke overrasket over, at meningerne om 'Jesus is King' har været delte. Sådan er det nemlig altid, når det kommer til Kanye West, siger han.

- Det er jo et ekstremt album. Men der er ikke et eneste Kanye West album, der ikke har delt vandene. Det er jo det fede ved ham. Den dag, han ikke gør det, så bliver han irrelevant.

Pelle Peter Jencel kommer her med sit bud på de tre bedste album på Kanye Wests cv:

Tre album med Kanye West, du skal høre:

  • 'My Beautiful Dark Twisted Fantasy' (2010): - Et kludetæppe af alle mulige genrer, kunstnere og følelser. En plade, der lød helt vild, da den kom ud, og som har influeret meget musik siden.

  • 'The College Dropout' (2004): - Hans første album. Han introducerer sig for verden i en tid, hvor alt skulle være hårdt og maksimalistisk. Han viste, at man godt kan være sårbar og have selvironi og samtidig lave god rap.

  • '808s & Heartbreak' (2008): - Et kæmpe eksperiment. Da alle andre lavede et autotune-nummer, lavede Kanye West et helt autotune-album, der var meget følsomt og simpelt.

Facebook
Twitter