Ingen resultater

Dansk sanger optræder med maske: 'Det skal ikke handle om mig'

Dark Social er både vild metal og glad popmusik. Manden bag masken lader nemlig andre tage kontrollen over sangene.

For Casper Noreen, manden bag musikprojektet Dark Social, er det musikken og fællesskabet frem for individet, der er i fokus. Derfor bærer han maske.

- Det her handler ikke om mig.

Sådan siger sanger og sangskriver Casper Noreen om musikprojektet Dark Social.

Efter at have været en del af den danske undergrundsscene i forskellige rock- og popkonstellationer har han fået lyst til at vende det hele lidt på hovedet.

35-årige Casper Noreen har nemlig oplevet, at det ofte er den enkelte kunstner, der tager styringen og har hele kontrollen over, hvad alle involverede i vedkommendes musik skal gøre.

Men han er blevet træt af den gængse måde at gøre tingene på. Derfor har han skabt projektet Dark Social, hvor hans drøm er, at andre også går ind og sætter deres præg på de sange, han lægger stemme til.

Det er også grunden til, at han bærer maske, når han optræder som Dark Social. Det skal ikke være ham, der er hovedpersonen, selvom det er hans stemme, der er fællesnævneren for alle sange. Det skal være et fælles projekt med mange involverede.

Ugens Kanon

 • Hver uge udvælges en sang med et særligt potentiale af den musik, der uploades til KarriereKanonen på dr.dk/kanon .
 • Ugens Kanon udvælges af P3-vært Pelle Peter Jensen og musikansvarlig på P6 BEAT Casper Bach Hegstrup.
 • Ugens Kanon spilles på P3 og P6 BEAT.

- Jeg kunne sagtens sætte mig i et studie og gøre alting selv, men så ville jeg i realiteten bare have mig selv på en indspilning, og det er jeg ikke særlig interesseret i. Der, hvor det bliver spændende, er, når andre griber det og tager det et andet sted hen, fortæller manden bag Dark Social, som i denne uge er Ugens Kanon i talentudviklingsforløbet KarriereKanonen.

Mindre 'se mig'-kultur

Grundtanken bag Dark Social er, at mennesker sammen kan skabe noget unikt. I en verden præget af 'se mig'-kultur, hvor alting, ifølge Casper Noreen, handler om den enkelte person, er hans tanke at sætte fokus på, hvor meget vi kan rykke, når vi går sammen om noget.

- Jeg har tidligere produceret, været trommeslager, sangskriver, forsanger, spillet live og rejst rundt i tourbus. Det hele er fedt. Men hvor er det egentlig, vi skaber relevans med vores musik? Hvordan kan vi få den til at betyde noget? Jeg synes, det bliver spændende, når der er noget på spil. Det er det, jeg prøver at skabe ved at sige: 'Hvordan kan vi inddrage flere dygtige folk og gøre det relevant?'. Dark Social handler ikke om individet, men om det, vi kan skabe i fællesskab.

Derfor har han i løbet af processen inddraget forskellige mennesker, som har bidraget med og taget kontrol over det, de er bedst til. Om det så er grafisk materiale, video eller musikproduktion. Og det behøver ikke stoppe der. Drømmen er, at endnu flere involverer sig og bidrager til at definere Dark Social, efterhånden som musikken når ud til flere.

- Jeg tror på, at hvis du sender noget ud i universet og forholder dig åben, så sætter du ting i bevægelse. Og så er jeg interesseret i at se, hvad der kan komme tilbage, forklarer han.

Indtil videre har Dark Social udgivet en ep, som kan findes på Spotify, og en video , som med hjælp fra Charlie Chaplin-citater opsummerer kernen af musikprojektet.

(Foto: Tobias Bobi Becker © dr)

KarriereKanonen

 • KarriereKanonen er et talentudviklingsforløb og en konkurrence for nye musikalske talenter.
 • KarriereKanonen er et samarbejde mellem DR, Smukfest og Bandakademiet.
 • Hvert år udvælges 12 navne med et særligt talent, som har uploadet musik til dr.dk/kanon.
 • De tre endelige vindere findes på Smukfest i Skanderborg i august.
 • Læs mere og upload på dr.dk/kanon .

Dark Socials tilgang til musikken, hvor mange andre end ham selv får lov at bestemme, har resulteret i et varieret udtryk i de forskellige sange, som spænder bredt fra metal-rock til pop.

For den 35-årige sanger er pointen, at lytteren skal udfordres. Han vil gøre op med, at vi altid ved præcis, hvad vi kan forvente. I Dark Social-universet kan man få en over nakken med et metal-nummer, bedst som man troede, man lyttede til popmusik.

- Det bedste er, når man står lidt på tæer. Når man ikke helt kan bunde og får rykket ved sin grundopfattelse. Til daglig arbejder jeg inden for den digitale verden og beskæftiger mig med, hvordan vi mennesker agerer, og hvordan alting puttes i kasser og passer ind i algoritmer. Jeg elsker, når vi kan bryde ud af det der.

 • Seneste nyt

  Flere
  --:--
  --:--