Bliver kaldt 'modige' og sammenlignet med Frank Ocean: Nu jagter Bashir og Jakob gennembruddet

Duoen Owmi er resultatet af to venners ti år lange samarbejde. I denne måned får de deres radiodebut.

(Foto: © Martin Fält, dr)

En rapper fra Vollsmose og en guitarist fra Gentofte.

Det er udgangspunktet for den danske duo Owmi, hvis to medlemmer har udviklet sig til at være både sangskrivere og producere undervejs i fødslen af deres nye, fælles musikbaby.

Bashir Billow og Jakob Miang, der til sammen udgør Owmi, har lavet musik sammen i ti år og står nu over for et muligt gennembrud.

I forbindelse med udgivelsen af debutalbummet 'Tourner' tilmeldte de sig nemlig talentprojektet KarriereKanonen. Og i denne måned er de udvalgt som Månedens Kanon med singlen 'Chenai', som blandt andet spilles på P3 i november.

Lyt til Owmi med singlen 'Chenai', som i november er Månedens Kanon:

0:00

Fra band til duo

Bashir Billow begyndte i 15-års alderen at rappe. Han besøgte hyppigt Odenses musikbibliotek, som havde et studie, man kunne leje.

Problemet var bare, at han var helt alene med sin passion for musik.

- Jeg havde prøvet mig frem med at indspille noget rap, som jeg lagde på MySpace. Og det gav mig blod på tanden, men jeg kendte ikke rigtig andre musikinteresserede i Vollsmose, hvor jeg er fra, fortæller han og fortsætter:

- Jeg fik positive kommentarer fra folk, som skrev, at jeg bare skulle klø på. Men det var bare noget, jeg havde for mig selv, en lukket boble. Så efter gymnasiet tog jeg på højskole for at finde nogen at spille musik med.

Her mødte han en, der introducerede ham for Jakob Miang, som havde spillet guitar, siden han var ni år - og som ligesom Bashir Billow ledte efter en at spille sammen med.

Sammen startede de en musikalsk rejse, som til en start resulterede i bandet Billow. I løbet af en årrække spillede de og bandets resterende fem medlemmer koncerter og vandt priser ved Bands of Tomorrow Awards og Underground Music Awards.

Duoen Owmi består af Jakob Miang (venstre) og Bashir Billow (højre), der begge både skriver sangene og producerer. (Foto: © Martin Fält, dr)

Men efter et par år blev bandets medlemmer enige om, at de hver især skulle prøve andre ting af og derfor måtte opløse Billow.

Der gik dog kun et års tid, før Bashir Billow og Jakob Miang, som i dag begge bor i København, begyndte at sende demoer til hinanden og indså, at de var langt fra færdige med hinanden musikalsk.

- Det var noget med at mødes uforpligtende og jamme over nogle demoer, som efterhånden udviklede sig til færdige numre. Og så måtte vi også begynde at sætte ord på, hvad det egentlig var, vi lavede, siger Bashir Billow.

- Så skulle det også have et navn, supplerer Jakob Miang.

Før de vidste af det, var Owmi blevet dannet.

Har været længe undervejs

De første Owmi-demoer begyndte så småt at tage form allerede i 2014.

Men det var først for et par år siden, at Bashir Billow, som har læst en bachelor i Internationale udviklingsstudier og socialvidenskab på RUC, og Jakob Miang, der er uddannet guitarist fra Det Rytmiske Musikkonservatorium, for alvor begyndte at give musikprojektet en klar retning.

Den lange proces har resulteret i et gennemarbejdet og velovervejet album, der i oktober ramte streamingtjenesterne.

Og der er da også flere ting, der har ændret sig for duoen, siden de gik fra at spille i band og til at udgive musik under navnet Owmi.

Den mest afgørende er måden, de arbejder med musikken på. De prøver nemlig nu også kræfter med at producere.

- Vi har tidligere været meget bandagtige og stået i øvelokalet og arrangeret numrene. Så vores tilgang til at indspille var også meget 'vi spiller livemusik'-agtig frem for at sidde i studiet med en computer, forklarer Jakob Miang:

- I Owmi prøver vi at forene det håndspillede, vi kom fra, med en mere producerende tilgang.

Siden 2014 - og særligt i de senere år - har Owmi lavet en lang række sange, hvoraf syv af dem netop er udgivet på debutalbummet 'Tourner'. (Foto: © Martin Fält, dr)

Duoen, som er vokset ud af de to medlemmers lyst til at eksperimentere med musikken, har dog ikke lagt det kollektive helt bag sig.

Undervejs i debutalbummets tilblivelse har de nemlig inviteret en række musikalske venner til at jamme ud fra rå sangskitser. Og på sigt drømmer de også om at sammensætte et liveband, som kan spille med dem til koncerter.

Den ultimative drøm for Owmi er nemlig at nå ud til de rigtige musikfans med deres sange - og ikke mindst at spille dem live.

- Nu har vi brugt så lang tid på at lave en masse musik, og så ville det være fedt, hvis nogen kan lytte på den, så sangene kan leve deres eget liv, siger Jakob Miang.

Og det er netop, hvorfor de uploadede musikken til talentprojektet KarriereKanonen. Der er dog allerede nogen, som har opstøvet musikken. Flere steder på nettet er duoen blevet sammenlignet med navne som Frank Ocean, Vampire Weekend og Dirty Projectors.

Og at blive holdt op mod blandt andre Frank Ocean, som duoen selv lytter meget til, og en række andre prominente musikere, er, ifølge Bashir Billow, kun en god ting:

- Sammenligninger er megagodt, selvom man måske ikke selv altid er enig. Men det er jo en måde, folk prøver at kommunikere med musikken og forstå den på. Og det er kun positivt.

Forfriskende og modigt

En af de radioværter, som var med til at pege på netop Owmi og deres single 'Chenai' som Månedens Kanon, er Pelle Peter Jencel.

Ifølge P3-vært Pelle Peter Jencel er Owmi dygtige til at balancere det eksperimenterende og de gode popmelodier, så musikken fremstår modig og forfriskende. (Foto: © Martin Fält, dr)

Ifølge ham er der en række fundamentale ting, man skal have styr på, hvis man vil gøre sig forhåbninger om at slå igennem i musikbranchen. Og det mener han, at Owmi har.

- Jeg synes, det er dejligt forfriskende og modigt. Man kan høre, de gerne vil eksperimentere, men de er ikke bange for, at det bliver poppet. Det handler om at finde balancen, for hvis du laver noget superpoppet, man har hørt mange gange før, bliver det helt ligegyldigt. Men det gør det også, hvis det kun er eksperimenter på eksperimenter, som du har glemt, så snart sangen er slut, fortæller Pelle Peter Jencel og fortsætter:

- I et landskab, hvor mange spiller enten dansksproget, håndspillet rockmusik eller bouncy og dansabel rap, så har de det bedste fra begge verdener. Og så har de nogle gode popører; det er popmusik, men det har noget kant og et selvstændigt udtryk.

Med et forfriskende lydbillede, en god vokal og en evne til at kunne synge overbevisende på engelsk er duoen, ifølge Pelle Peter Jencel, som glæder sig til at spille nummeret i programmet Pelle Peter på P3 i løbet af november, godt på vej.

- Jeg hepper på alle, der kan finde ud af at lave en popsang uden bare at kopiere.