(Foto: Andreas Bro © DR)

Dansk 00'er-stjerne dukkede pludselig op på scenen midt i festivalkoncert: 'Det er helt surrealistisk'

Der var lagt op til et show fuld af musikalske overraskelser, da en perlerække af KarriereKanonen-vindere torsdag optrådte på Spot Festival.

Der gik et sug gennem publikum, som kvitterede med et kæmpemæssigt jubelskrig, under talentprojektet KarriereKanonens koncertarrangement på Spot Festival torsdag.

Her havde publikum nemlig regnet med at se dette års og sidste års i alt fire vindere af KarriereKanonen, Føl som, Såforsatan, Pil og Marcus.wav.

Men cirka halvvejs fik de fremmødte sig en uventet overraskelse, da Noam Halby, frontmand i bandet Johnny Deluxe, som hittede stort med sange som 'Elskovspony' og 'Drømmer jeg?' i 00'erne, trådte ud på scenen.

Det gjorde han under duoen Føl soms optræden. Og faktisk var de nye talenter allerede godt i gang med at spille et kendt Johnny Deluxe-hit - dog i en alternativ version, så det var de færreste blandt publikum, der havde gennemskuet, at det ikke var deres egen sang.

Men da sanger og rapper Emmanuel Matongo endelig ramte omkvædet, og den uventede gæst kom til syne, var publikums begejstring ikke til at tage fejl af: Pludselig skrålede alle i salen med på kæmpehittet 'Drenge som mig' af deres lungers fulde kraft.

Duoen Føl som, der vandt KarriereKanonen i 2020, havde da også set frem til at skulle fremføre nummeret med deres hemmelige gæst. De har nemlig et helt særligt forhold til Johnny Deluxe og sangen 'Drenge som mig'.

- Det er ét af mine yndlingsnumre. Jeg har altid mest elsket amerikansk musik, men Johnny Deluxes musik var noget af den første danske musik, der rørte mig. Så det er helt surrealistisk, at han ville være med, sagde Emmanuel Matongo, da dr.dk mødte duoen kort inden koncerten.

De har begge været oppe at køre, siden de fandt ud af, at Noam Halby, der selv har deltaget i KarriereKanonen med Johnny Deluxe tilbage i 2003, var med på idéen om at optræde med dem.

- Vi havde optaget en øver af sangen og sendt den til ham over telefonen. Vi vidste ikke, hvilket svar der ville komme tilbage, eller hvad han ville sige. Men han var bare sådan: "Fuck, hvor er det fedt. Det lyder overhovedet ikke som det, jeg kender, men vi kører bare!", siger producer Frederik Reese, der udgør den anden halvdel af Føl som.

Selvom det kun er et år siden, at Føl som vandt KarriereKanonen, har det allerede taget godt fart for Emmanuel Matongo og Frederik Reese.

Da de meldte sig til KarriereKanonen, havde de lavet ét nummer sammen - og aldrig spillet en koncert. Nu har de udgivet en række sange, blandt andre 'Baby blå' og og senest 'Orgasme', skrevet kontrakt med et pladeselskab og spillet en hel række koncerter.

Lyt til Føl soms nyeste single, 'Orgasme', her:

0:00

Derfor var de også begejstrede for igen at optræde i velkendte KarriereKanonen-rammer sammen med Såforsatan, Pil og Marcus.wav.

- Det er på en måde en hyldest til dem og en hyldest til os. Det er megafedt, siger Emmanuel Matongo, rapperen i Føl som.

Se, hvordan det gik for sig, da KarriereKanonen-vinderne Føl som, Såforsatan, Pil og Marcus.wav optrådte på Spot Festival - med særlige gæsteoptrædener fra Johnny Deluxes Noam Halby og Sharon Kumaraswamy fra Ravi Kuma.

 • - Da vi vandt KarriereKanonen, havde jeg det, som om jeg var supermand. Jeg følte, at intet var umuligt – at det nærmest gav os vinger, fortalte Emmanuel Matongo (th.), da dr.dk mødte Føl som i Aarhus inden koncerten torsdag. Frederik Reese, der er producer i Føl som, er enig: - Det var en kæmpe blåstempling. Jeg ved ikke, om vi havde haft den samme selvtillid, hvis ikke vi havde været en del af KarriereKanonen. Nu skal vi lære at stå på egne ben, siger han. Og selvom de ikke vil løfte sløret for, hvad der nu skal til at ske i deres lejr, tyder noget på, at det i hvert fald ikke er det sidste, man har hørt fra dem. (Foto: Andreas Bro © DR)
  1 / 9
 • Det var en fyldt sal, som Såforsatan, der vandt KarriereKanonen i 2020 sammen med Føl som, fik lov til at åbne festen for, da han gik på scenen på Spot Festival. Han var både energisk og insisterende i sin optræden, og han nærmest spyttede sine tekster ud, mens der kom mere og mere gang i publikum. - Mit navn er så for satan, så for satan, så for satan, så for satan, slog han fast. (Foto: Andreas Bro © DR)
  2 / 9
 • Efter Såforsatans åbning var det Føl soms tur. Publikum var ellevilde og skreg duoen ind på scenen. Et smil bredte sig over Emmanuel Matongos læber, da han havde sunget det første nummer. - Jeg vil gerne takke KarriereKanonen for at lade os spille her. De har gjort så sindssygt meget for os, sagde han, mens Frederik Reese stod bag ham. Publikum dansede og vippede med på blandt andre sangen 'Baby blå' og skreg, da Emmanuel Matongo tog sin hat og trøje af. (Foto: Andreas Bro © DR)
  3 / 9
 • Det var en kæmpe overraskelse for publikum, da Noam Halby, forsangeren i Johnny Deluxe, der selv deltog i KarriereKanonen i 2003, pludselig kom ud på scenen. Føl som havde gjort Johnny Deluxes kæmpehit 'Drenge som mig' til deres egen i en langsommere og mere stille version. Men da omkvædet begyndte, og Noam Halby trådte frem i spotlyset, gik publikum helt amok. Der udbrød fællessang (eller nærmere fællesskrål), så taget nærmest lettede, og hårene rejste sig på kroppen. - Hvor er det sindssygt. Jeg kommer aldrig til at glemme det der. I er for vilde! konstaterede Emmanuel Matongo. (Foto: Andreas Bro © DR)
  4 / 9
 • Salen i Musikhuset i Aarhus var fyldt op med et begejstret publikum, der hujede og klappede, uanset om det var Såforsatan, Føl som, Pil eller Marcus.wav, der stod foran dem på scenen. Bifaldet blev nærmest højere og højere for hver sang, der blev spillet. (Foto: Andreas Bro © DR)
  5 / 9
 • Selvom det kun er få måneder siden, at Pil vandt KarriereKanonen, var der ingen tvivl om, at publikum kendte til hendes sange. Hun startede sin optræden med 'Omvendt'. Da hun efterfølgende sang sit kæmpehit 'Nattely', sang alle med i kor. - Hvor synger I smukt! kvitterede hun. (Foto: Andreas Bro © DR)
  6 / 9
 • Aftenens sidste kunstner på scenen var dette års anden vinder af KarriereKanonen, Marcus.wav. Selvom hans tekster er tunge med fokus på blandt andet depression og angst, er han og hans producers beats energiske, og publikum var som vævet ind i hans musikalske spind midt under showet. Overalt i salen røg der hænder i vejret, og der blev hoppet med i takt til tonerne fra musikken. (Foto: Andreas Bro © DR)
  7 / 9
 • Også Marcus.wav havde en overraskelse med til publikum: Forsanger og rapper i duoen Ravi Kuma, Sharon Kumaraswamy, der selv vandt KarriereKanonen i 2018, sang med på Marcus.wavs hit 'Happy Life'. Og det faldt tilsyneladende i god jord hos publikum. (Foto: Andreas Bro © DR)
  8 / 9
 • - Koncerten handler om sammenhold. Det er en næsten 20 år lang tidslinje, slog konferencier og P3-vært Kasper Reippurt fast ved showets begyndelse. KarriereKanonen kan nemlig fejre 20 års jubilæum i 2022. Og det var en tydeligt berørt og overvældet Marcus.wav, der sluttede 'KarriereKanonen Special' af. Både Marcus.wav, Såforsatan, Pil og Føl som har nemlig inden for det sidste års tid skrevet sig ind i KarriereKanonen-historien som nye, spirende talenter – og efter publikums jubel og ekstase at dømme, er alle fire godt på vej mod gennembruddet. (Foto: Andreas Bro © DR)
  9 / 9