Dansk band var tæt på at droppe musikken - men så kom mor til undsætning: 'Det må ikke gå i vasken'

For et år siden var Undertekst ved at smide håndklædet i ringen. Men de kom på andre tanker og er nu klar med ny musik.

(© Julius Ambrosius)

Du kender det måske: Du er i slutningen af dine teenageår, og verden ligger for dine fødder. Drømmene lever.

Men så rammer livet. Skolen er ved at være slut, og pludselig skal du finde ud af, hvad du så skal. Arbejde? Rejse? Læse videre? I så fald, hvad skal du læse? Og hvorhenne? Skal du flytte? Og hvordan skal du betale dine regninger?

Det samme gælder for dine venner – og pludselig glider de dér drømme, I havde sammen, måske lidt i baggrunden.

For et år siden var det netop, hvad der var ved at ske for bandet Undertekst.

I 2019 deltog de i talentprojektet KarriereKanonen, energien var høj og motivationen stor. Men ligesom med alt andet, der kræver tid og hårdt arbejde, blev det efterhånden lidt for svært at få til at gå op med alle fire bandmedlemmers hverdag - og derfor lidt for let at nedprioritere.

De havde hver deres arbejde eller skole at passe, og det var svært at finde tid til at mødes og lave musik. Der manglede en plan, struktur og initiativ.

- Vi var nok lidt dovne i det og var ikke helt klar over, hvad det var, vi ville, fortæller bandets producer og pianist, Marius Frydensbjerg, da han og Undertekst-sangeren Arthur Bondeskov Nygaard møder dr.dk på FaceTime.

Men til sidst var der altså en, der fik nok af det spildte potentiale og talent. Og det var Marius Frydensbjergs mor.

- Hun tog fat i mig og sagde: "Det er så ærgerligt, hvis det her går i vasken, fordi I er dovne. I har så mange gode sange." Vi har en fælles gruppe på Facebook, hvor hun var inde at skrive, at hun ville have et møde med os alle sammen, siger han.

Dét blev vendepunktet for bandet. For selvom Marius Frydensbjergs første reaktion på morens indgriben ikke just var positiv, resulterede det i, at bandmedlemmerne fik smækket et møde i kalenderen og snakket en masse ting igennem. Forventningsafstemt.

Nu har bandet holdt møde stort set hver uge siden. Og det har netop kastet den nye ep 'Det her det Undertekst' af sig, som allerede har høstet roser fra musikmediet Gaffa, og som blandt andet indeholder singlen 'Du ku' have taget min hånd', som du måske allerede har hørt på P3.

- Vi har aftalt, at vi gør det her 100 procent. Vi har fået en fælles kalender, så vi kan planlægge at ses og lave musik, og vi bruger rigtig mange weekender på det, hvor vi også arbejder meget om natten. Så mødes vi fredag og kører hele natten ud. Og så er søndag lektiedag, forklarer Marius Frydensbjerg med et grin.

Lyt til 'Du ku' have taget min hånd' fra Underteksts nye ep her:

0:00

Intet kommer af sig selv

I dag er alle i bandet taknemmelige for, at de besluttede sig for at gøre en større indsats for fortsat at forfølge deres fælles, musikalske drøm.

Selvom det for kun et år siden så sort ud for bandets fremtid, har det været sundt for dem aktivt at tage stilling til, om de ville det nok til at lægge det arbejde i det, som det kræver, og at tage ansvar for at få tingene til at ske. Og ikke mindst at have nogle ærlige snakke om ambitioner og følelser.

Og det kan både mærkes internt i bandet og høres på den nye musik, mener Arthur Bondeskov Nygaard, som synger og spiller guitar i Undertekst.

- Jeg synes, vi arbejder mere professionelt med det nu. Vi har oppet os på stort set alle punkter. Vi har lært, at intet kommer af sig selv. Det starter med en selv; man skal selv tro på det, før andre gør det. Og så er vi blevet bedre til at snakke om følelser i bandet og tjekke ind med hinanden, siger han.

- Og vi er begyndt at lave bedre musik og skrive flere sange. Ærlige sange om ærlige ting. Før i tiden gik det mere ud på, om det lød fedt. Da vi gik på efterskole sammen for nogle år siden, kunne jeg løbe ind på Arthurs værelse og sige: "Saxofon! Der skal være saxofon på den her sang!" Men nu er det sangen, der er i fokus, supplerer Marius Frydensbjerg.

Fra pandemi-flirt til skilsmissetraumer

Sangene på den nye ep tager da også først og fremmest udgangspunkt i dem selv og deres virkelighed.

Der er både en kærlighedssang om en flirt under coronapandemien, om deres kemi internt i bandet, og en om at gå på gymnasiet og have en masse usikkerheder. Og så er der en sang om at være skilsmissebarn.

Undertekst fangede for første gang offentlighedens interesse med sangen 'Skal vi tage til månen', som de også blev udvalgt til KarriereKanonen med, i 2019. Bandet består af (fra venstre): Arthur Bondeskov Nygaard, Bertil Røll Schack, Marius Frydensbjerg og Tobias Krogner. (Foto: Julius Ambrosius)

Både Arthur Bondeskov Nygaards og Marius Frydensbjergs forældre er nemlig skilt, og det er noget, de indimellem snakker om. Og pludselig virkede det oplagt at skrive en sang om de følelser, der knytter sig til de erfaringer.

- Jeg kunne mærke, der manglede sådan en sang. Mange oplever det og kan relatere til det, og jeg tror, det kan gøre en forskel for nogle at sætte ord på det. Men den handler meget om de sørgelige sider af det, og det er selvfølgelig ikke udelukkende sådan, det er at være skilsmissebarn, fortæller Arthur Bondeskov Nygaard.

- Men det er jo et kæmpe traume i starten for mange. Og jeg tror også, den rammer noget i skilte forældre. Da jeg spillede den for min mor, begyndte hun at græde, siger Marius Frydensbjerg.

Lyt til sangen 'Jordbærvej', som handler om at have skilte forældre:

0:00

Med en genfunden motivation og kærlighed til musikken og ep-udgivelsen i bagagen glæder de fire bandmedlemmer sig blot til, at verden bliver mere normal igen, så de kan få mulighed for at møde deres publikum og præsentere de nye sange live – blandt andet ved to koncerter i hjembyen Aarhus og i København senere på året.

Men indtil da arbejder de ufortrødent videre på at blive endnu bedre musikere – og ikke mindst venner.

- Vi er både kollegaer og venner nu, men vi nyder vores ting sammen, og det er næsten en symbiose, man er i som band. Nu har vi de her oplevelser sammen og er stadig bedste venner, og det tror jeg er vores største styrke, afslutter Marius Frydensbjerg.

Ti nye, udvalgte kunstnere er netop offentliggjort i dette års udgave af KarriereKanonen. 22. april spiller de alle semifinalekoncerter i DR Koncerthuset.