Dansk duo droppede ud af gymnasiet for at jagte drømmen: 'Det var en kæmpe lettelse for os'

Duoen Statisk har netop udgivet deres debut-ep - men vejen dertil har budt på ikke så få udfordringer.

Fredag var en stor dag for den unge duo Statisk, der netop har udsendt deres debut-ep af samme navn.

I den anledning var de på besøg i fredagens udgave af 'Ny Lyd' på P3, hvor de ikke lagde skjul på, hvor stort det er for dem endelig at være ude med deres første, officielle udgivelse.

- Det er for sindssygt at udgive en ep. Nu er det allemandseje, fortalte producer August Kulmann Halle i radioen.

For to år siden gik den unge duo hele vejen til finalen i talentprojektet KarriereKanonen, og siden har de arbejdet intenst på ny musik og at finde frem til deres lyd.

Det resulterede i de to odenseaneres første radiohit,'Højhus', som udkom sidste år. Og nu kan de altså dele en hel ep med offentligheden.

- Det er super-befriende at kunne komme ud med det. Før har vi siddet nede i vores studie og haft det fedt over vores egen musik, men det er også fedt, hvis andre kan få noget ud af det, fortalte Mathias Ranch Skov i radioen.

Du kan se Statisk optræde med 'Højhus' i 'Ny Lyd' på P3 i videoen øverst.

Kæmpede med at passe ind

Debut-ep'en handler blandt andet om at være ung og ikke føle, man passer ind i uddannelsessystemet.

- Temaet handler nok om ungdommen. Om frustrationen ved at skulle finde sin plads i samfundet og få det hele til at fungere for en selv, fortalte Mathias Ranch Skov i radioen.

Det er nemlig noget, de to unge musikere selv har kæmpet med.

De er selv droppet ud af gymnasiet for at satse alt på musikken. Og det krævede en god portion mod for dem at erkende, at de havde svært ved at følge den vej gennem uddannelsessystemet, de fleste unge tager - og stå ved, at de i stedet ville lave musik på fuldtid.

Og så var det heller ikke helt nemt at få skabt nogle nye rutiner uden for skolen.

- Det har været svært at se venner gå på gymnasiet, mens vi ikke har kunnet finde ud af det og måtte droppe ud. Så skal man selv stå for at være social, selv sørge for at stå op og lave noget. Der er ingen, der siger, man skal stå op og lave musik, siger Mathias Ranch Skov.

Men duoens forældre har altid støttet op om deres karrierevalg, og det gav de to skoletrætte musikere en ro, da de definitivt besluttede, at musikken ikke blot skulle være en hobby.

- Man skal erkende, at der er nogle ting, man kan finde ud af, og andre ting man ikke kan. Det handler om, at man bliver nødt til at sige: "Jeg laver musik," fortalte August Kulmann Halle i programmet, mens Mathias Ranch Skov tilføjede:

- Det var en kæmpe lettelse for os begge to, da vi valgte at gå all-in på musikken (...) Det handler bare om at lave det, der gør en glad.