Dansk sanger åbner op om at blive fyret fra sit job: 'Det kan godt være et tabu'

Såforsatan har skrevet en sang om de følelser, der ramte ham, da han mistede sit arbejde.

(Foto: Betina Garcia © Dr)

Forestil dig at blive fyret fra et job.

Ikke på grund af nedskæringer, og heller ikke nødvendigvis fordi du er dårlig til det, du laver.

Næ, forestil dig, at chefen har hakket på både dit tøj, din måde at gå på og på alle måder udstrålet, at vedkommende ikke kan lide dig. Og så kommer beskeden om, at du ikke behøver at komme på arbejde længere.

Det er måske ikke ligefrem en oplevelse, man tænker tilbage på med stolthed. Men spørger man Sofus Bryld Staunæs, var det et glimrende udgangspunkt for en sang.

Det faldt ham nemlig langt fra naturligt at makke ret og adlyde en autoritet, som mente, at han gik på en ranglet måde og havde en forkert trøje på, selvom der ikke var dresscode på arbejdspladsen, og selvom chefen tilsyneladende ikke havde problemer med de andre medarbejderes trøjer. Så det nægtede han - og det kostede ham altså jobbet.

- Jeg blev pissesur og tog hjem, hvor jeg sad for mig selv og drak et par glas portvin og trøstede mig selv. Og så lavede jeg en sang i løbet af aftenen, som handler om ikke at give en fuck, og som skulle minde mig selv om, at det er okay at være mig, og det er lige meget, hvad andre tænker, fortæller Sofus Bryld Staunæs, som laver musik under navnet Såforsatan.

Resultatet, som fik titlen 'Aldrig har jeg', er netop landet på streamingtjenesterne. Lyt til sangen her:

0:00

Selvom sangen egentlig blev skrevet for et år siden, da oplevelsen fandt sted, er den ikke blevet mindre aktuel af at have været noget tid undervejs, mener Sofus Bryld Staunæs.

- Den er skrevet i en rus af vrede og magtesløshed, men det er jo i bund og grund en opfordring til at stå ved sig selv og sige fra, hvis der er noget, man er træt af eller ikke giver mening for en. Det er egentlig en sang om, at man skal have det fedt – selvom den lyder ret aggressiv, siger han med et grin.

Kalder en idiot for en idiot

En uges tid efter fyringen sidste år blev Sofus Bryld Staunæs bekræftet i, at det var for det bedste for ham. Han blev nemlig ringet op med beskeden om, at han var udvalgt til at deltage i talentprojektet KarriereKanonen – som han senere vandt.

Og det bekræftede ham i, at det godt kan betale sig at tro på sig selv, gøre det, der føles rigtigt for en, og sige, hvad man mener. Og det er noget, han prøver at tage med sig ind i sin musik.

- Jeg vil gerne være en, der tør sige fra og kalde en spade for en spade og en idiot for en idiot. Også når jeg selv er idioten. Jeg oplever, at rigtig mange er meget konfliktsky, både blandt mine venner og familie, hvor man måske hellere vil tale om en person end at sige noget direkte til vedkommende. Og der foretrækker jeg at være mere direkte i stedet for at være bange for at træde nogen over tæerne, siger han.

Såforsatan har udgivet en musikvideo sammen med singlen 'Aldrig har jeg'. - Jeg vil gerne gøre op med forestillingen om, at hiphop bare er macho, penge og damer. Det er bare at stå ved sig selv, og hvordan man ser ud. Og hvis der er nogen, der bliver arrige over det, så er det deres problem. I videoen er der masser af kontraster, som neglelak, kors og kjoler sammen med muskelhunde, overskæg og aggressiv levering. For det er lidt sådan et sted, jeg føler, jeg står, hvor jeg hverken hører til det ene eller andet, og så må jeg jo bare være mig selv, siger han. (© Såforsatan)

Og indtil videre har det da også bragt ham et godt stykke.

Udover at have spillet sine allerførste koncerter, sparret med professionelle musikbranchefolk og vundet KarriereKanonen har han nu også indgået et samarbejde med et bookingbureau, som vil sørge for at få Såforsatan ud på de danske live-scener, når det er muligt.

Og der er da også allerede et par koncerter i bogen, blandt andet i Pumpehuset i København og på Smukfest til næste år.

Og selvom der ikke er så frygteligt mange sange med ham ude på det store internet endnu – mere præcist tre styks – synes han selv, der er sket en masse ting rent musikalsk.

- Jeg er blevet meget mere melodisk og synger efterhånden mere, end jeg rapper. Og så tør jeg eksperimentere mere. Jeg bruger meget tid på at afprøve nye ting og sætte dogmer op for mig selv, for eksempel at jeg kun må synge og ikke rappe, som skal forny mine sange hele tiden, forklarer Sofus Bryld Staunæs.

Og så er det en evig øvelse for ham at skrive tekster – og stå ved dem. Det kan nemlig være grænseoverskridende at bruge sig selv så meget i sangene og sætte navn og ansigt på dem.

- Jeg er ved at vænne mig til at turde fortælle om mine egne oplevelser; som for eksempel at blive fyret fra et job, selvom det godt kan være et tabu. Men jeg vil gerne gøre op med forestillingen om, at hiphop bare er macho, penge og damer, og så må jeg stå ved, at det er mig selv, jeg udleverer. Og det er jeg klart blevet bedre til.

Selv tror han blandt andet det skyldes, at han i løbet af det seneste år har fået positiv respons på sine sange.

- Og så har jeg sagt til mig selv, at jeg skal være ligeglad, hvis folk har et problem med det, jeg laver. Hvis jeg virkelig gerne vil det her, så skal jeg gå 100 procent ind i det og vise, hvem jeg er.