'Det er som et granatchok': Danske stjerner overraskede unge talenter med vindertitel

Årets vindere af KarriereKanonen hedder Føl som og Såforsatan.

Benjamin Hav, som selv har deltaget i KarriereKanonen, overraskede duoen Føl som med et vindertrofæ. (Foto: © Betina Garcia, dr)

Nervøsiteten var til at tage at føle på, da KarriereKanonens fem finalister lørdag var samlet i DR's Koncerthus for anden dag i træk.

Dagen før havde Føl som, TERESE, Bbybites, BAADS og Såforsatan leveret det bedste, de kunne på scenen, for at overbevise juryen om, at de var en af konkurrencens to vindertitler værdig - alle med drømmen om at gå i fodsporene på tidligere vindere som The Minds of 99, Katinka og Patina.

Nu var afgørelsens time endelig kommet.

Men helt uventet kom to særlige gæster forbi studie 2 - nemlig Benjamin Hav fra Benal og Niels Brandt fra The Minds of 99, som begge selv har deltaget i KarriereKanonen tidligere.

Det gjorde de for at annoncere årets vindere og ikke mindst dele ud af deres bedste råd til de nye, håbefulde talenter - til stor overraskelse for finalisterne.

- Det er stort at nå hertil, men det her er kun første skridt på vejen. Det er vigtigt at huske, at man ikke kommer nogle vegne ved at vinde en konkurrence. Det hjælper - men det er jer, der laver tingene. Det er jeres sange. Arbejdet starter nu, lød det blandt andet fra frontmanden for stjernebandet The Minds of 99, som vandt KarriereKanonen i 2013 - og som skal spille i Parken senere på året, hvis alt går vel.

- Vinderen er Såforsatan, fortsatte han og kunne dermed overrække et vindertrofæ i form af en guldplade til 21-årige Sofus Bryld Staunæs, som står bag kunstnernavnet.

Se Niels Brandt overraske Sofus Bryld Staunæs - eller Såforsatan - her:

- Jeg har bare siddet og trippet og spist min mad alt for hurtigt. Jeg blev lidt starstruck, da Niels kom ind, og tænkte: "Okay, hvad sker der her?". Men det er bare fedt! Yes! Jeg er så lettet og glad, sagde rapperen og sangskriveren fra København, som nu kan kalde sig vinder af KarriereKanonen 2020 - og fortsætte sin rejse mod den danske musikstjernehimmel.

Indtil nu har Såforsatan udgivet to numre. Men der ligger en musikvideo og en masse nye sange klar i gemmerne, afslørede han. Så der går ikke længe, før man kan høre meget mere til ham.

Og forhåbentlig bliver det også snart muligt at spille live for et publikum, sagde han med et grin.

Se Såforsatan optræde med sangen 'Morgentimer' til KarriereKanonens finale, som blev afholdt fredag:

'I skal ikke lade jer forme'

Dernæst tog rapperen Benjamin Hav, som er aktuel med de to soloalbum 'Spice Up Your Life' og 'Dit syge dyr', ordet.

Han deltog selv i KarriereKanonen i 2012 som en del af duoen Benal.

- Hvis jeg skulle komme med et råd, så er det, at I ikke skal lade jer forme af et pladeselskab, bookingselskab eller andre. Det er jer, der har den. Der er mange, der gerne vil byde ind med idéer, og nogle gange er det godt at være åben. Men det er svært at være meget åben, samtidig med at holde på sit 100 procent, sagde han, inden han oplæste et digt, hvori han havde flettet referencer til duoen Føl soms tekster ind.

Og så annoncerede han, at den anden og sidste vinder af KarriereKanonen 2020 er Føl som.

Se Benjamin Hav overraske duoen Føl som her:

- Det er sygt, jeg har aldrig før prøvet at sidde stille, mens mit hjerte bare begynder at smadre derudad. Det er vildt. Jeg ved ikke, om jeg skal tro på det eller ej. Det er som et granatchok; det er begyndt at ringe for mine ører. Det er surrealistisk, lød det chokeret fra Frederik Reese på 26, som udgør den ene halvdel af Føl som.

- Titlen betyder meget, men selv uden den har vi fået så meget ud af KarriereKanonen allerede, supplerede 24-årige Emmanuel Matongo lettet.

Sådan så det ud, da duoen Føl som fra Aarhus blev annonceret som en af KarriereKanonens to vindere. (Foto: © Betina Garcia, Dr)

Duoen har én single ude, men i løbet af de måneder, KarriereKanonen har varet, har de fået manager og musikproducer Lasse "Pilfinger" Kramhøft med på deres team og holdt møder om potentielt samarbejde med landets største pladeselskaber.

Og nu skal der for alvor lægges en plan for, hvad næste skridt skal være for Føl som, afslørede duoen.

Se Føl som optræde med sangen 'Mit blod' til KarriereKanonens finale her:

Udover æren modtager årets to vindere et skræddersyet talentudviklingsforløb hos Bandakademiet og koncerter og spillejobs arrangeret af DR Koncerthuset, SPOT og Smukfest, når der engang må spilles rigtige koncerter igen. Og samtidig følges vindernes udvikling tæt på P3 og DR's digitale platforme.

Ærlige originaler

En af dem, der har været med til at udvælge årets vindere, er P3-vært Pelle Peter Jencel. Og han er ikke i tvivl om, at man kan forvente sig en masse af både Såforsatan og Føl som ude i fremtiden.

- Som det er med alle, der er med i KarriereKanonen, så er de jo ikke nødvendigvis helt færdige og klar til et kæmpe gennembrud, men der er så meget potentiale. Og når man ser dem live, så ved man fra første sekund, at man er trådt ind i en speciel verden. Man ved, der skal til at ske noget vildt, og at de mener og vil noget med det her. De vil gerne nå os og fortælle et eller andet, siger radioværten og fortsætter:

- Såforsatan er et vanvittigt univers. Hans musik er lidt genreløst, noget er lidt spoken word-agtigt, noget mere ovre i blues, og noget er rap, men hans univers gennemsyrer det hele. Han er superoriginal. Og Føl som er på én gang store lydflader, et råt lydbillede og meget skrøbelige og fine ord og en vokal, som afslører, at der er nogle følsomme drenge inde bagved. Det vækkede noget i os alle sammen.

Sofus Bryld Staunæs, Frederik Reese og Emmanuel Matongo - eller Såforsatan og Føl som - er vinderne af KarriereKanonen 2020. Her ses de sammen med P3-vært og jurymedlem Pelle Peter Jencel og Niels Brandt og Benjamin Hav, som begge tidligere har deltaget i KarriereKanonen. (Foto: © Betina Garcia, Dr)

Ifølge radioværten har årets felt i KarriereKanonen generelt været præget af store følelser, sårbarhed og ikke mindst ærlighed. En ærlighed, som kræver mod.

Det, tror han, blandt andet skyldes, at det er blevet mere aftabuiseret at have det skidt og at tale om, at man ikke er perfekt.

- Der er meget få mennesker, der føler sig perfekte, og når musikere åbner op på den her måde og står ved dem selv og deres uperfekthed, så har vi noget at spejle os i og se op til. Jeg synes, årets finalister alle sammen er meget uperfekte på deres egen megaseje måde, forklarer han.

- Fælles for dem er, at de er meget ærlige i deres musik og ikke bange for at være sig selv. Du føler næsten, du lærer dem personligt at kende, når du hører musikken. Og det er megafedt, for vi vil jo have ikke kopier af det, der allerede er der. Vi vil have originaler.

  • Fredag optrådte alle fem finalister i et næsten tomt studie 2 i DR's Koncerthus. Publikum var erstattet af kameraer, men juryen sad klar i mørket. Her forsøger Emmanuel Matongo og Frederik Reese, som til sammen udgør duoen Føl som, at berolige hinanden få sekunder inden deres koncert. (Foto: © Betina Garcia, Dr)
  • KarriereKanonen 2020 blev skudt i gang i januar. Semifinalen i marts blev udsolgt på ingen tid, men i sidste øjeblik blev det besluttet, at det ikke var forsvarligt at gennemføre koncerterne med publikum. Således fik deltagerne i stedet øvet sig i at optræde for kameraer. (Foto: © Betina Garcia, Dr)
  • Både Føl som og Såforsatan (billedet) skulle have spillet deres første rigtige koncerter med publikum i forbindelse med deres deltagelse i KarriereKanonen, men den oplevelse har de endnu til gode. (Foto: © Betina Garcia, Dr)
  • KarriereKanonens vindere modtager et skræddersyet talentudviklingsforløb, koncerter arrangeret af DR Koncerthuset, Spot Festival og Smukfest og bliver fulgt tæt på DR's platforme. (Foto: © Betina Garcia, Dr)
1 / 4

De kan se mere fra finalekoncerterne, som blev afholdt uden publikum, lige her.