Det hele startede med et skæbnesvangert møde: Forelskelse gjorde Terese til popsanger

Mødet med en helt særlig person fik Terese Skovhus til at skrive en sang, og nu er hun finalist i KarriereKanonen.

(Foto: Betina Garcia © dr)

Du kan se det for dig.

De er ude sammen, ham og hende. De er på bar på Vesterbro. Det er sidst på sommeren og varmt i luften. Hun er lige flyttet ind i hans kollektiv, og det skal fejres.

Kollektivets øvrige beboere er også med, men hun ænser dem ikke. Hun har kun øje for ham, for han giver hende sommerfugle i maven. Flere end hun nogensinde kan huske, hun har haft før.

Og det er dumt. De skal jo bo sammen, for fanden. Endelig har hun fundet et godt sted hos nogle gode mennesker. Det skal ikke ødelægges.

Men der er ikke noget at gøre. Det er allerede for sent. Hun er forelsket.

Aftenen bliver til nat, og inden natten bliver til morgen, er det sket. De ender sammen, og det kan ikke gøres om.

Oplevelsen sidder i hende, og hun må have det ud på en eller anden måde. Hun skriver om det i sin dagbog.

Klip til fem måneder senere, hvor dén aften er blevet til et kæresteforhold. Og dagbogsnotaterne bliver pludselig til en sang.

Og så var musikprojektet TERESE født.

Lyt til TERESE med sangen 'De lyser blå', som handler om den aften, der fandt sted for tre år siden, mens du læser videre:

0:00

- Jeg skrev slet ikke sange på dansk dengang. Men lige pludselig kom den bare. Følelsen lå stadig og summede i hovedet. Og så skrev jeg om dét møde, fortæller 32-årige Terese Skovhus.

Og det var da heller ikke en helt dum ting at kaste sig ud i. For udover at den mand, hun forelskede sig i den aften, stadig er hendes kæreste og endda spiller i hendes band, var det den sang, der åbnede en ny verden af sangskrivning på modersmålet for hende.

Og det var den sang, der gjorde, at hun blev udvalgt til talentprojektet KarriereKanonen, hvor hun nu er en af årets fem finalister.

Dansk tekst ændrede alt

Selvom 'De lyser blå' var Terese Skovhus' første sang på dansk, var det ikke hendes første i det hele taget.

Hun har nemlig skrevet, sunget og spillet musik så længe, hun kan huske.

I barndomshjemmet i en lille landsby på Vestfyn stod ikke kun ét men flere klaverer, og ovenpå det ene af dem en kasse med instrumenter, som hun og hendes søster flittigt brugte.

Efter at have spillet blandt andet saxofon i en række musikskolebands flyttede Terese Skovhus til København, da hun havde færdiggjort gymnasiet. Her sluttede hun sig til et rockband, hvor hun spillede orgel og sang kor.

Men først år senere, da hun fik hul på det danske sprog i sine sangskrivning, gik det hele for alvor op i en højere enhed.

For TERESE er det at skrive en sang både det nemmeste og sværeste, hun ved. Hun tror, det er derfor, hun altid har gjort det og bliver ved med det. - Det kan både komme virkelig nemt og føles helt enkelt, og så kan det også være som en ligning, der bare ikke kan løses, siger hun. (Foto: Betina Garcia © dr)

- Det var først der, at jeg rigtigt følte, der var en historie, jeg havde lyst til at videregive. Jeg har nok altid haft en frygt for at skrive på dansk, fordi det på en måde bliver meget nært. Men da jeg fik taget hul på det, var det, som om det kom nemmere til mig. Og der var pludselig en fin symbiose mellem tekst og musik, jeg ikke havde oplevet tidligere, fortæller den 32-årige sanger og sangskriver, som til daglig arbejder som grafisk designer.

Og da fik hun mod på at starte sit helt eget soloprojekt. Siden har hun skrevet en lang række sange, hvor de bedste af dem så dagens lys på ep'en 'Fantasy', som hun udgav sidste år.

Og er man til dansk 80'er-pop og navne som Anne Linnet og Alberte, som hun er inspireret af og har oplevet at blive sammenlignet med, så er der for alvor noget at glæde sig til. Terese Skovhus er nemlig allerede i fuld gang med at arbejde på nye, dansksprogede og dansable popsange sammen med en producer.

Inden coronakrisen for alvor ramte Danmark, nåede TERESE at optræde til KarriereKanonens semifinale i DR Koncerthuset 6. marts. Se hende spille 'De lyser blå' her:

Fællesskabet i fokus

Terese Skovhus skriver mest om de følelser, der fylder i hendes eget liv. Om at være forelsket og føle sig sårbar. Og om at være usikker på, hvem man er, og hvem man skal blive til. Og ikke mindst om en længsel mod naturen, som hun ofte savner i København.

  • TERESE har spillet live mange gange, både med band og i et mindre setup. Og selvom KarriereKanonens semifinale på grund af coronakrisen måtte afholdes uden publikum, var det alligevel en helt særlig aften for hende. - At få lov til at spille på den scene var en kæmpe oplevelse. (Foto: Betina Garcia © dr)
  • - Jeg siger tit, at min musik er en god blanding af Alberte og Daft Punk. Og det er, fordi jeg synes, den rummer det melodiske og melankolske, og samtidig er den helt vildt dansevenlig. (Foto: Betina Garcia © dr)
1 / 2

- Jeg er opvokset på landet og kan mærke, jeg savner at være mere i kontakt med naturen. Og det ligger mig på sinde, at vi skal passe på vores natur, så derfor dykker jeg også en del ned i det, fortæller hun.

Hun er ikke i tvivl om, hvad den primære drivkraft - udover den selvterapeutiske effekt - for hendes sangskrivning er.

- Jeg drømmer om at lave musik, der kan skabe fællesskab. Jeg kan mærke, hvordan det påvirker mig at spille musik, både alene og sammen med andre. Og det er et helt specielt rum, der opstår, når man synger, spiller eller lytter sammen, fortæller Terese Skovhus, som selv stadig bor i kollektiv, hvor fællesskabet i den grad er i centrum.

Terese Skovhus drømmer om at være den kunstner, der giver dig lyst til at kramme din sidemand, selvom du ikke kender vedkommende, når du hører hende live.

I starten af coronakrisen fik fællessangsinitiativer rundt om i landet Terese Skovhus til at tænke videre over musikkens potentiale i en tid, hvor det ikke er muligt at dyrke fællesskaber på fysisk vis.

- Særligt i sådan en krise har man brug for fællesskab, hvor folk er bange og pressede, og hvor man skal holde afstand til hinanden. Jeg synes, det er så fint at se de der fællesskaber opstå på anden vis, for eksempel gennem fællessang. Det skaber noget helt specielt, og det tror jeg gør en forskel, fortæller hun med et smil.

- Jeg drømmer om, at mine sange bliver sunget fra vinduer og altaner.

TERESE arbejder i øjeblikket på ny musik, indtil hun igen må spille koncerter. (Foto: Betina Garcia © dr)