'Jeg er i den syvende himmel': Danske musikkometer vinder vigtig pris ved udsolgt finaleshow

Pil og Marcus.wav blev kåret som vindere af KarriereKanonen 2021 fredag aften.

Pil (tv.) og Marcus.wav løb med vindertitlerne ved KarriereKanonens finale, som blev afholdt fredag aften i en udsolgt DR Koncertsalen. (Foto: © Hedda Rysstad, DR)

- Vinderne er Pil og Marcus.wav!

Hele DR Koncertsalen holdt vejret fredag aften, da årets to vindere af talentprojektet og musikkonkurrencen KarriereKanonen blev udråbt og kåret på scenen.

Efter fem overbevisende showcase-koncerter fra alle fem finalister skulle juryen votere sig frem til to endelige vindere, og det var ikke helt lige til.

- Det har ikke været let. Hvis det her var let, havde der været tre navne, der ikke havde fortjent at vinde, men venner, I har alle et sindssygt niveau. I er for vilde, lød det fra P3-vært og jurymedlem Pelle Peter Jencel på scenen, inden han kaldte de to vindere på scenen en ad gangen.

- Jeg tog et sip champagne som den eneste alkohol, efter vi havde spillet, og jeg er allerede fuld. Så jeg må have været fuld på noget andet. Fucking tak, mand! lød det fra en overvældet Pil, da hun fik stukket en pris og en mikrofon i hånden.

Det var da også en følelsesmæssigt påvirket Marcus.wav, der gik på scenen for at modtage prisen og titlen som vinder af KarriereKanonen 2021 og sendte en dybfølt tak til sin producer, som han laver musikken sammen med.

- Det første, jeg gerne vil sige, er: "Hold kæft, hvor skal jeg tisse." Det andet er, at grunden til, jeg tager Andreas med herop, er, at Andreas har været der for mig, da jeg havde det allermest svært, og så har vi lavet noget musik, der bare er vokset helt sindssygt, sagde han, inden han måtte tørre sine øjne for tårer.

Se hvordan det så ud ved KarriereKanonens finale, der blev afholdt i DR Koncertsalen fredag aften:

  • Pil kunne fredag aften kalde sig vinder af KarriereKanonen 2021 efter en overbevisende finaleoptræden. (Foto: © Hedda Rysstad, DR)
  • Marcus.wav består af Marcus Bjerring (tv.), som skriver tekster og synger, og Andreas Hedegaard, som producerer. Med vindertrofæet følger blandt andet et skræddersyet talentudviklingsforløb. (Foto: © Hedda Rysstad, DR)
  • Fredag aften optrådte også finalisten Josie Amadonna, som kunne fejre udgivelsen af sin single 'Donkey Kong'. (Foto: © Hedda Rysstad, DR)
  • Sanger, sangskriver og producer Veiles optrådte til stående bifald fra de 500 publikummer, der havde nået at få billet til det udsolgte show. (Foto: © Hedda Rysstad, DR)
  • Publikum fik også fornøjelsen af en optræden fra finalisten IVER, som optrådte helt solo med sine sange. Han gav blandt andet en guitarsolo. (Foto: © Hedda Rysstad, DR)
  • Inden kåringen af vinderne aflagde bandet Patina, som vandt KarriereKanonen i 2019, et visit og optrådte med sange fra debutalbummet 'Drømmefanger', der udkom tidligere i år. (Foto: © Hedda Rysstad, DR)
1 / 6

Og følelser er da også netop, hvad vinderne i KarriereKanonen 2021 har til fælles, selvom de laver musik i hver deres genre, fortæller Pelle Peter Jencel.

- Vi har at gøre med nogle kunstnere, som ikke er bange for at skrive om det, der er svært. De laver musik, som gør, at man føler, man kender personerne bag bedre. Og det er en kæmpe kvalitet, for det betyder, de kan give noget af sig selv, siger han og fortsætter:

- Det, der kendetegner de fleste menneskers idoler, er nok, at de måske siger noget, man ikke selv har kunnet finde ud af at formulere. Og årets vindere kan i den grad sætte ord og lyd på nogle stærke følelser.

Følsom popdronning med potentiale til at nå hele Danmark

30-årige Pil Jeppesen - eller bare Pil - som altså nu kan kalde sig vinder af KarriereKanonen, udgav sin første single i 2018 og har gennem årene optrådt med sine dansksprogede popsange til en lang række koncerter. Men fredagens optræden var noget helt særligt, fortalte hun efter kåringen.

- Jeg har det, som om jeg har drukket 1.000 champagner, jeg er helt i den syvende himmel. For første gang har jeg virkelig glædet mig til en koncert; jeg plejer altid at have det dårligt og være meget nervøs, men jeg har prøvet at stoppe op og trække vejret og nyde, hvor vildt det er, det her.

- Det er nok den fedeste koncertoplevelse, jeg nogensinde kommer til at have. Jeg er så glad, og jeg fatter ikke en skid. Min hjerne fungerer ikke lige nu, lød det fra den storsmilende popsmed.

Se Pil optræde med sangen 'Gulvet' til KarriereKanonens finale:

På scenen blev hun af Pelle Peter Jencel blandt andet introduceret som en, der "skriver nogle sange, der går direkte ind og griber os i hjertet" og "har potentialet til at nå ud til hele Danmark".

- Jeg gør en dyd ud af, at min musik er en forlængelse af mig som person. Sangene handler om alle de følelser, der ætser og river lidt, og jeg prøver altid at grave i mine egne oplevelser og skrive om de ting, jeg selv går og kæmper med, for det er jeg nok ikke ene om, har Pil selv fortalt om sin musik.

Kan beskrive overgangen fra ung til voksen for en hel generation

Marcus.wav, som i virkeligheden hedder Marcus Bjerring og er 23 år, og produceren Andreas 'Slwmo' Hedegaard har ikke så lidt at se til for tiden. De har både spillet en række koncerter – blandt andet som opvarmning for Julias Moon – og udgivet ny musik.

Og nu kan de altså tilføje titlen som vindere af KarriereKanonen 2021 til cv'et.

- Det er fucking vildt og virkelig fedt, men også vildt svært at kapere. I momentet bliver jeg vildt rørt, men bagefter kan jeg nærmest ikke overskue noget og vil faktisk bare gerne ligge i min seng, fortalte Marcus.wav efter at have trukket vejret efter kåringen.

- Jeg synes, jeg i dag leverede på en måde, jeg aldrig har gjort før. Jeg var meget hjemme i det. Jeg er generelt ikke så god til at klappe mig selv på skulderen for noget, og i dag er nok en af de første gange, jeg har tænkt: "Du gjorde det fucking godt."

Se Marcus.wav optræde med sangen 'Nogen steder' til KarriereKanonens finale:

Til spørgsmålet om, hvad der skal ske efter KarriereKanonen, lød svaret:

- Vi er rigtig produktive og laver musik og er ude at spille så meget, vi nu kan. Resten af året byder på en masse ting, jeg ikke kan løfte sløret for endnu, men der kommer noget, som jeg er virkelig stolt af.

Marcus.wav er allerede godt i gang med at etablere sig med sin "depressionstechno", som består af dansable, poppede house-beats og tekster om alt fra lykkelig kærlighed, angst og vold til selvmordstanker og euforiserende stoffer.

- Nærmest før munden bliver åbnet, er det tydeligt, der er et hjerte, der banker hurtigt, hårdt og intenst i kroppen. Samtidig er man ikke i tvivl om, at det er en stærk person, som er virkelig god til at beskrive den svære og sindssyge tid, vi oplever, når vi går fra at være unge til at blive voksne. Og det her navn kan ende med at gøre det for en hel generation, sagde Pelle Peter Jencel om Marcus.wav på scenen.

Skal hjælpes på vej mod det næste skridt

Men hvad sker der så med vinderne nu? Jo, de skal for alvor i gang med at arbejde.

Vinderne af KarriereKanonen 2021 modtager nemlig blandt andet et skræddersyet talentudviklingsforløb, som skal hjælpe dem med at etablere sig som kunstnere på den danske musikscene.

For selvom en vindertitel kan give vind i karriere-sejlene og et udstillingsvindue til musikbranchen, er der ikke nogen garanti for, at man går nummer et på hitlisten eller spiller for udsolgte sale med det samme.

Og der er ikke en opskrift på vejen mod den musikalske stjernehimmel, som virker for alle kunstnere. Derfor lægger KarriereKanonen vægt på, at kunstnerne skal have hjælp, sparring og rådgivning i stedet for eksempelvis en pladekontrakt.

- Hvor andre talentshows giver vinderne en pladekontrakt og siger: "Held og lykke", så tror vi ikke på, at en pladekontrakt er vejen til deres drømme. Vi vil hellere hjælpe med at gøre dem til endnu bedre kunstnere, som bliver endnu bedre til at skrive sange, finde deres lyd og deres unikke udtryk og blive endnu bedre live, fortæller Pelle Peter Jencel.

- Så kan det jo sagtens være, at der kommer et pladeselskab af sig selv og gerne vil udgive dem på et tidspunkt. Vi vil gøre dem så gode, at de kan tage det næste skridt selv. Det handler om at styrke dem endnu mere.