'Jeg har lyst til at græde': Fem kommende stjerner går videre til stor finale

Årets fem finalister i KarriereKanonen er fundet.

IVER (venstre), Pil (midten) og Veiles er blandt de fem musiknavne, der går videre til finalen i KarriereKanonen og dermed er kommet et skridt nærmere vindertitlen. (Foto: © Hedda Rysstad, DR)

- Hvor er det sygt, jeg har lyst til at græde!

Sådan lød det fra rapperen Josie Amadonna, da hun fredag fik overbragt en ganske særlig nyhed.

Hun er nemlig blandt de fem endelige finalister i talentprojektet KarriereKanonen, som hvert år finder og udklækker nye, danske musiktalenter.

Torsdag spillede hun og ni andre dugfriske, håbefulde kunstnere koncert i KarriereKanonens semifinale, som blev afholdt i DR Koncerthuset.

Men først dagen efter kunne de få besked om, hvilke fem der er gået videre til finalen.

Og hvis du har været til for eksempel en eksamen eller jobsamtale med sommerfugle i maven og svedige håndflader for nylig, kan du måske sætte dig ind i, hvordan de havde det, inden de fik svar på, om de var gået videre.

En plads i finalen betyder nemlig, at de er et skridt tættere på den endelige vindertitel, som blandt andet inkluderer et skræddersyet talentudviklingsforløb hos Bandakademiet og en eftertragtet blåstempling, som kan gøre det lettere at få hul igennem til musikbranchen - og ikke mindst et potentielt publikum.

Og det kan for alvor være med til at sparke døren ind til drømmen om at leve af musikken.

Nu har KarriereKanonens jury altså fundet årets fem finalister, som skal vise, hvad de har at byde på, når finalen løber af stablen 11. juni.

Men hvem er de – og hvad er det, der har sikret dem en finaleplads? Lær KarriereKanonens fem finalister at kende her, inden de tager den danske musikscene med storm.

1

Pil

(Foto: © Hedda Rysstad, DR)

30-årige Pil Jeppesen, eller bare Pil, har udgivet dansksproget popmusik i eget navn siden 2018.

Ifølge hende selv handler sangene om følelser, de fleste mennesker kender, og som gør lidt ondt. Men hun går op i at forsøge at beskrive dem på en ny måde og se dem i et nyt lys.

Og så har hun et særligt nærvær, som både skinner igennem i sangene og på scenen, som hun håber ikke var til at tage fejl af under semifinalekoncerten.

- Jeg nåede faktisk slet ikke at komme ned fra den high, det er at spille, før jeg fik svar dagen efter. Men jeg er så glad og lettet, og det har givet et kæmpe selvtillidsboost. Nu tror jeg lidt mere på det hele og har det så fedt, fortæller hun og afslører, at hun i øjeblikket arbejder på en masse nye sange.

Ifølge radiovært Pelle Peter Jencel, som er en del af KarriereKanonens jury, er det helt rigtigt, at Pil i dén grad kan noget med ord og sangskrivning.

- Pil kan sige rigtig meget og få beskrevet nogle følelser med meget få ord – og det synes jeg kendetegner en god sangskriver rigtig godt. Og så gør teksterne, melodierne og hendes stemme og levering, at man bliver efterladt med en helt speciel følelse i kroppen, fortæller han.

- Og så skriver hun bare nogle omkvæd, der sætter sig fast!

0:00
2

Marcus.wav

(Foto: © Hedda Rysstad, DR)

Det ligger ikke til 23-årige Marcus Bjerring, som laver musik under navnet Marcus.wav, at svælge i sine egne succeser.

Og således gik der ikke længe, før yes-følelsen blev erstattet af tanker om, hvordan han skal gribe det hele an, da han fik nyheden om, at han er gået videre til finalen.

- Jeg tror, der går noget tid, før jeg rigtigt opfatter, hvad der er sket. Jeg er meget praktisk anlagt, så jeg går i gang med at tænke på, hvad jeg så skal gøre. Jeg er dårlig til at nyde succeser, siger han.

Han kalder selv musikken for "depressionstechno" og tror, at det blandt andet er de meget personlige og ærlige sange, der er hans styrke.

- Det er, som om det har været en trend at være deprimeret i musik, og det er på en måde blevet en persona, folk tager på. Men når jeg skriver tekster om ting som selvmord, stoffer og vold, tror jeg godt, folk kan høre, det ikke er for sjov. Det er naturligt for mig at snakke om. Jeg lægger aldrig skjul på noget, fortæller han.

Spørger man radiovært Pelle Peter Jencel, skinner det tydeligt igennem i Marcus.wavs sange, at han er en kunstner, der har en masse på hjerte.

- Når et menneske stiller sig op på en scene, er det nogle gange bare tydeligt, at de kan noget helt specielt – og sådan er det med Marcus.wav. Når man lytter til sangene, føler man, at man kender ham bedre. Og så fortæller han om at have det svært på en måde, så man kan genkende sig selv i det, siger Pelle Peter Jencel.

- Det er nogle virkelig flotte tekster, og så har han en fed lyd. Det er en ret svær disciplin at lave house og techno, som bliver til popmusik.

0:00
3

Josie Amadonna

(Foto: © Hedda Rysstad, DR)

Josie Amadonna – som i virkeligheden hedder Josefine Amalie Vinther Møller og er 22 år – var ved at græde af glæde, da hun fandt ud af, at hun er gået videre til finalen.

- Jeg er så stolt af mig selv. Det er så fedt at få den anerkendelse, for det giver mig en tro på, at folk har lige så meget optur over musikken, som jeg har, siger hun og fortsætter:

- Min musik giver mig lyst til at danse og gå amok og gør mig så selvsikker, og jeg vil have, at mit publikum får det på samme måde. Jeg tror, jeg kommer med en ny energi, som folk har brug for, og som man kan feste til. Og jeg tror, musikbranchen har brug for flere kvinder, som tør være sig selv og ikke giver en fuck for, hvad andre tænker.

På det seneste har Josie Amadonna arbejdet på en masse nye sange, som skal finpudses op til finalen i juni.

Og ifølge Pelle Peter Jencel skal man 100 procent lytte efter, når de engang udkommer, eller når man måske får mulighed for at opleve hende live.

- Man kan ikke tage øjnene fra hende, og man vil høre, hvad hun siger, fordi hun har så vild en udstråling. Og så skriver hun ret sjovt. Hendes musik er fuld af humor og hjertelighed, og det er supertiltalende. Hun har nogle punchlines, som man kan huske, og som gør, at man vil høre de næste linjer. Det kendetegner en god rapper for mig, lyder det fra radioværten.

- Men fandeme om hun ikke også kan synge. Hun har hele pakken.

Lyt til Josie Amadonna her:

0:00
4

Veiles

(Foto: © Hedda Rysstad, DR)

Når du venter på en vigtig besked, vil du gerne være klar til at tage telefonen.

Men 24-årige Esther Møller Fogh med kunstnernavnet Veiles nåede ikke at tage den, da hun blev ringet op med et tilbud om en finaleplads i KarriereKanonen.

- Jeg sad på en café og måtte skynde mig ud på gaden og ringe tilbage, og så blev den ikke taget. Jeg ventede på at blive ringet op igen, og imens så jeg en sort kat, der gik over gaden, og jeg var helt ude af den. Meget dramatisk, siger hun med et grin.

Heldigvis endte det hele godt, og med Veiles' egne ord er det "fucking fedt", fordi hun har gjort sig så umage med musikken og sit liveshow.

- Det nummer, jeg er udvalgt med, kan én ting, og til semifinalen fik jeg vist nogle helt andre ting også. Min musik tør mange forskellige ting, og jeg er ikke bundet af genrer, men leger med en masse forskellige udtryk, hvilket jeg ikke synes, der bliver gjort så meget på musikscenen herhjemme.

Jurymedlemmet Pelle Peter Jencel er enig i, at Veiles' musik er svær at sætte i bås – og det har været både overraskende og overvældende at opleve.

- Hun kan virkelig synge, og så har hun et ret ambitiøst lydunivers. Hun har meget sin egen ting kørende. Det, vi havde hørt forinden, var meget vellydende popmusik, men så viste hun pludselig andre sider, som næsten kan beskrives som kantet indie, som er både smukt og larmende på en gang. Hun tør være storladen og brage igennem, siger han.

- Og så producerer hun selv og laver nogle spændende produktioner, hvilket er megafedt.

Lyt til Veiles her:

0:00
5

IVER

(Foto: © Hedda Rysstad, DR)

Mens nogle kæmpede med søvnen op til afgørelsen, kom den lettere til andre – og en af dem var 21-årige Alexander Iversen, som laver musik under navnet IVER.

Han blev nemlig ringet op med den glædelige nyhed, mens han tog en lur – men efter opkaldet var han i den grad vågen.

- Jeg havde sat mig for, at om jeg gik videre eller ej, var det vigtigste at have fået muligheden for at være med. Men efterhånden fatter jeg, at det er en kæmpestor ting, og det er da også blevet fejret, siger han med et grin.

- Jeg tror, jeg har en rocket lyd og en energi på scenen, som kan noget. Og så vil jeg gerne udfordre idéen om, hvordan man skal lyde og være, når man laver musik. Der findes en grimmere sandhed bag den typiske skabelon inden for musik, som også fortjener at blive præsenteret.

Og det kan han have ret i, mener Pelle Peter Jencel.

- Når man møder ham, er han den her søde fyr med bøllehat, og så hører man hans musik og finder ud af, at der er et stort, bankende hjerte derinde og en ung mand, som prøver at finde sin plads i livet. Jeg tror slet ikke, han ved, hvor god han er til at sætte lyd og tekst på netop det, fortæller radioværten.

- Han gør det på en måde, der giver mening, og laver musik, der både indeholder frustrationer, vildskab og skrøbelighed. Han har et virkelig spændende lydunivers og er en sand poet.

Lyt til IVER her:

0:00

KarriereKanonens finale afholdes i DR Koncerthuset 11. juni.