Laura var i tvivl om, hvordan man er en 'rigtig' kvinde: 'De færreste kan kapere kvinder med temperament'

Kvinden bag kunstnernavnet Angående Mig har udgivet en sang om ikke at passe ind i samfundets kønsstereotyper.

Angående Mig, som vandt KarriereKanonen i sommer, er klar med ny musik. (© Universal Music)

- Du sagde til mig, der er noget over vrede kvinder.

Sådan lyder første linje i første single fra Laura Lilholt Andersen, som laver musik under navnet Angående Mig, siden hun vandt KarriereKanonen i sommer.

Sangen, som udkom i fredags, hedder 'Vrede kvinder'. Og mens kønsdebatten har raset i medierne, har den 22-årige sangskriver fra Nordjylland gjort sig sine egne tanker om, hvordan man er kvinde på den "rigtige" måde.

Og 'Vrede kvinder' er hendes eget opgør med de forventninger, hun føler, at omverdenen - og ikke mindst hun selv - har til, hvad en kvinde er og bør være.

- Den handler om min egen kamp med de forventninger, jeg har mødt igennem mit liv, både fra andre og mig selv. Jeg vil så nødigt have, at sangen skal misforstås. Det er ikke noget oprør, og den er ikke aktivistisk. Det er en sang, jeg har skrevet til mig selv, forklarer hun.

Lyt til 'Vrede kvinder' fra KarriereKanonen-vinderen Angående Mig, mens du læser videre:

0:00

Selvom Laura Lilholt Andersen ikke husker bestemte episoder, hvor andre har sagt noget konkret til hende om at være forkert, husker hun tydeligt følelsen af netop dét. Den følelse har fulgt hende hele hendes liv.

Hun har nemlig selv været meget i tvivl om, hvordan man er kvinde på den "rigtige" måde, som hun siger.

Og selvom teksten til 'Vrede kvinder' kan lyde som en samtale mellem en kvinde og en mand, er det mest af alt en indre konflikt.

- Da jeg var lille, var jeg en rigtig "drengepige", som kun gik i drengetøj og legede med sværd og spillede fodbold med drengene i gården. Så kom jeg ind i en fase, hvor jeg fik langt, lyst, krøllet hår, gik i fitness hver dag, brugte rigtigt meget makeup og lagde mange billeder af mig selv på Instagram.

- Og da jeg startede på højskole, barberede jeg alt mit hår af, fordi det gik op for mig, at min femininitet ikke skulle afgøres af, om jeg havde langt hår, eller om jeg gik i noget bestemt tøj, siger hun og fortsætter:

- Det at være kvinde ligger inde i hjertet og har ikke noget at gøre med, hvordan du fremstår udadtil.

Sangens første linje skrev hun ud fra en kommentar til en video af hende, der spiller live, fra en tilfældig Facebook-bruger. "Der er sgu noget over vrede kvinder", havde personen skrevet.

Og det fangede Laura Lilholt Andersens opmærksomhed. Hun beskriver nemlig sig selv som en, der altid har haft et stort temperament.

- Først havde jeg det virkelig grineren over det, men så var det, som om det også begyndte at vække resonans inden i mig. Jeg skrev den første linje, og så eksploderede sangen ud af mig, siger hun.

- Det er, som om mange synes, der er noget spændende over kvinder med temperament. Men når det så kommer til stykket, er det de færreste, der kan kapere det i længden. Det har jeg i hvert fald oplevet i både venskaber, familier og med kærester.

Kvinden bag Angående Mig har glædet sig til at udgive det nye nummer 'Vrede kvinder', som hun skrev sidste år. - Jeg er på en gang i ekstase og virkelig nervøs. Det er en meget ny lyd, jeg kommer med, i forhold til det, jeg har udgivet tidligere, siger hun. (Foto: © Betina Garcia, dr)

Peter Sommer eller trap

Udover den særlige betydning, sangen har for hende, har tiden op til udgivelsen også været speciel.

Hun har nemlig for nylig skrevet kontrakt med et stort pladeselskab efter at have holdt pause med både udgivelser og koncerter siden i sommer.

Efter et intenst forløb som deltager i talentprojektet KarriereKanonen - som blandt andet indebar koncerter på både SPOT Festival og Smukfest - og en travl festivalsommer, flyttede hun fra København til Aarhus for at starte på musikkonservatoriet.

Og samtidig skulle hun navigere i en masse interesse fra musikbranchen, som havde set hende spille. Pludselig oplevede hun, at mange mennesker med en masse erfaring havde en holdning til, hvilken slags musik hun skulle lave.

- Først tænkte jeg: "What the fuck, hvorfor fanden er I interesserede i mig?". Og bagefter blev jeg virkelig forvirret over, hvilken slags musik jeg skulle lave. Nogle syntes, jeg skulle gå med én lyd, og andre en anden, så jeg endte lidt i en identitetskrise rent kunstnerisk. Den ene dag troede jeg, jeg skulle være en ny udgave af Peter Sommer, og den næste dag at jeg skulle lave trap-hiphop.

Angående Mig vandt KarriereKanonen i sommer efter en overbevisende finalekoncert på Smukfest. Siden er hun startet på musikkonservatoriet i Aarhus og har skrevet kontrakt med et stort pladeselskab. (Foto: © Betina Garcia, dr)

Forsvandt efter momentum

Men efter at have mærket efter, hvad der føltes rigtigt for hende, endte hun et sted midt imellem de to yderpunkter. Og hun tror selv, at blandingen af de to er én af hendes styrker.

- Jeg kommer fra singer-songwriter-verdenen, men jeg er også vokset op i et hiphop-miljø. Og faktisk er 'Vrede kvinder' et perfekt billede på blandingen af de to – og så er teksten meget i fokus; det er klart det vigtigste.

Med den nye single tager Angående Mig for alvor hul på 2020 efter et halvt års pause fra koncerter og nye udgivelser.

- Det var lidt hårdt at gå under jorden og forsvinde i et halvt år efter at have haft momentum i sommer. Vi udgav ingenting og spillede ikke koncerter, og det var underligt, for Patina og Høker (de to andre vindere af KarriereKanonen 2019) var begge ude at spille en masse. Og så sad jeg hjemme på værelset og kiggede på det. Men det har kun været for det bedste, siger hun grinende.

Men pausen har da også gjort godt. For udover pladekontrakten har Angående Mig fået et hold af samarbejdspartnere bag sig, som forstår hendes musik, og hvor hun vil hen med den.

Og det betyder flere kommende udgivelser og ikke mindst koncerter. Angående Mig spiller nemlig blandt andet på årets SPOT Festival og Smukfest, og flere koncerter bliver annonceret snart.

Og så har pausen også givet hende mulighed for at tænke over alle de ting, hun oplevede sidste år.

- Jeg så tilbage på det og tænkte: "Fuck, jeg kommer aldrig til at have så vildt et år igen". Hele 2019 gik nok først op for mig i januar 2020.