Dansk musiker blotter sig selv som aldrig før i ny sang: 'Fuck det, nu er jeg bare ærlig'

Joshua Shafir har lavet musik i flere år, men har nu skrevet sin mest ærlige sang nogensinde. I december er han Månedens Kanon i KarriereKanonen.

(Foto: © Betina Garcia, Dr)

Du kender det måske godt. Tankemylderet.

Det kan føles både ukontrollerbart, endeløst og enormt ubelejligt. Hvem har for eksempel brug for at sætte spørgsmålstegn ved sin egen eksistens, eller noget man har sagt eller gjort, lige før man skal sove?

Men indimellem kan den linde strøm af tanker, der kører rundt i hovedet, bruges til noget godt – også selvom det ikke nødvendigvis er behageligt, når den rammer.

Er man musikalsk anlagt, og kan man lide at skrive tekster, kan der nemlig komme en sang ud af det. Og dét gjorde der for 25-årige Joshua Shafir, som er udvalgt som Månedens Kanon i talentprojektet KarriereKanonen i december med sangen 'Endegyldig sandhed'.

Lyt til 'Endegyldig sandhed' med Joshua Shafir, mens du læser videre:

0:00

Sangen blev til for et lille halvt års tid siden, da første bølge af coronapandemien ramte Danmark og sendte mange hjem fra arbejde – heriblandt Joshua Shafir.

- Jeg følte, jeg var gået i stå. Jeg er rigtig dårlig til ikke at lave noget, for så får jeg ingen inspiration, og mine ambitioner bliver lavere. Når jeg ikke laver noget, begynder jeg at få det dårligt og bare sove og dovne – og gentage det dagen efter. Det bliver en ond cirkel af uproduktivitet for mig, fortæller han og fortsætter:

- Så får jeg dårlig samvittighed, og så begynder jeg at tænke: "Hold kæft, hvor er jeg nederen," og jeg tænker på alle de ting, jeg burde være bedre til. Jeg burde være en bedre mand, et bedre menneske. Alle de der tanker, man har, når man kommer ned i sådan et hul.

Men netop de følelser fandt han en måde at omsætte til tekst og musik.

Joshua Shafir og hans producer er i fuld gang med at færdiggøre flere sange, som skal resultere i en ep, der udkommer i starten af det nye år. - Lige nu har vi nok fem-seks sange, som helt sikkert kan noget. Men vi bliver ved med at arbejde på nyt materiale, for vi klikker og viber rigtig godt sammen, fortæller Joshua Shafir. (Foto: © Betina Garcia, Dr)

Genfandt sig selv ved at være ærlig

Sangen 'Endegyldig sandhed' blev til på kun seks timer, mens Joshua Shafir og hans producer var i studiet sammen for at jamme. Da melodien var på plads, kom teksten nemlig nærmest af sig selv.

- Det var som en tankestrøm, der ikke blev redigeret i undervejs. Det var bare ærligt – mere ærligt end jeg nogensinde har været før i min sangskrivning. Det var lidt, som om jeg ikke kunne nå at være kritisk undervejs. Det var bare tanker, der poppede op, og så skrev jeg dem ned.

Joshua Shafir har tidligere bekymret sig om, hvordan folk, han kender, ville reagere på musikken og teksterne. - Denne gang tænkte jeg, at jeg er nødt til at være ligeglad med, hvad folk tænker, hvis jeg skal være kunstner. (Foto: © Betina Garcia, Dr)

Og det skulle vise sig at pege i en ny retning for Joshua Shafir, som har skrevet sange, siden han gik i 6. klasse, og har spillet og sunget i flere bands og musikprojekter. Efter hans sidste band gik i opløsning i 2015, har han skrevet og spillet for sig selv, mens han har uddannet sig til skuespiller.

Men han kom i første omgang ikke så langt med musikken. Han havde været i kontakt med nogle pladeselskaber, men der var ikke sket mere. Og samtidig havde han det, som om han var gået lidt i stå i sin sangskrivning.

- Jeg følte, jeg blev nødt til at genfinde mig selv og lysten til at skrive, og så begyndte jeg at skrive på dansk, hvilket jeg aldrig havde gjort før. Den her sang var nok den første, som fik mig til at føle, det hele bare klikkede og gav mening, og at teksten bare var, som den skulle være.

- Jeg skriver meget ud fra mit eget liv og situationer, jeg har stået i. Tidligere har jeg nok gemt meget i metaforer, fordi jeg har været lidt bange for, at folk, jeg kender, skulle finde ud af, hvad mine sange handlede om. Men den her gang tænkte jeg: "Fuck det, nu er jeg bare ærlig, så må de tænke, hvad de tænker." Og jeg synes, det har reddet min sangskrivning, at jeg har turdet være hudløst ærlig.

  • Joshua Shafir er netop blevet færdiguddannet skuespiller. Her har han lært en masse om at mærke efter og gå dybt ind i sine egne følelser. Og det, tror han, har været godt for sangskrivningen. (Foto: © Betina Garcia, Dr)
  • - 'Endegyldig sandhed' handler om at føle, man sidder fast. Jeg tænkte på alle mulige ting, jeg følte, ting, som ikke er gode for mig. Jeg skrev den under coronanedlukningen, hvor jeg følte, jeg var i stilstand og følte mig træt hele tiden. Men den handler også om at finde de små lysglimt og tænke, at det hele bliver bedre. (Foto: © Betina Garcia, Dr)
  • Joshua Shafir er vokset op i en kreativ familie i Bagsværd og bor nu i København. - Jeg er altid blevet støttet og bakket op i at synge og skrive, så det har nok fået mig til at tro på, at det kan jeg sagtens finde ud af. (Foto: © Betina Garcia, Dr)
1 / 3

Stærk og sårbar på samme tid

Teksterne var ikke det eneste, der ændrede sig, da Joshua Shafir gik solo for et par år siden. Musikken blev også mere poppet. Tidligere har han nemlig spillet meget rock og eksperimenterende musik med skiftende taktarter og tempo, fortæller han.

- Jeg ville gerne prøve at gøre det mere simpelt og blev nok også mere åben over for popmusik generelt. Det behøvede ligesom ikke at blive gjort sværere, end det behøvede at være. Reglen var bare, at det skulle lyde godt, siger Joshua Shafir.

Han arbejder i øjeblikket på sin debut-ep, der efter planen skal udkomme i starten af næste år.

Ifølge P3-vært Andrew Moyo, som har været med til at pege på Joshua Shafir som Månedens Kanon, har han ramt helt rigtigt med kombinationen af en ærlig, oprigtig tekst og en simpel, men fængende popmelodi.

- Han tilhører den nye generation af danske popmusikere, som laver enormt ærlig, 80'er-inspireret popmusik, hvor sangene er meget 1:1 i stedet for at være pakket ind i nogle sindssygt kryptiske billeder. Sangen virker meget oprigtig og nødvendig, og det er noget, man kan mærke, når man lytter til den, siger han om 'Endegyldig sandhed'.

Joshua Shafir drømmer om at spille på landets største scener – eller i det mindste bare scener, som er højere end publikum. - Jeg er lidt træt af at stå på det samme gulv som publikum og spille for de 30 venner, jeg selv har hevet med, siger han grinende. - Jeg vil gerne spille for en sal, jeg ikke kender. (Foto: © Betina Garcia, Dr)

- Hvis afsenderen mener noget, så er det næsten ligegyldigt, om det er techno, hiphop eller pop, eller om musikken er lavet i et fancy studie med 900 producere eller på en computer i et soveværelse. Så sætter det sig hurtigt fast.

For ham opstår en del af sangens magi i, at den sætter en film i gang for hans indre øje.

- Den er fyldt med en masse dobbelte, mærkelige følelser, og det udtrykker sangen helt vildt filmisk, så man næsten bliver helt varm indeni, siger radioværten, som mener, at den også teknisk er godt løst.

- Den er sunget af samme person, men med tre forskellige stemmer i vers, bro og omkvæd. Man kan fornemme en vis neutralitet i verset, i broen er han lettere opgivende, og i omkvædet kommer den her store forløsning i hans stemme, som både er enormt stærk og sårbar på samme tid.

- Man kan mærke, han stiller sig ud på kanten af både sine følelser, men også af, hvad hans stemme kan. Den der nøgne desperation er virkelig fin, synes jeg.

Du kan lytte til Joshua Shafir med 'Endegyldig sandhed' øverst i artiklen, herunder eller fange sangen på P3 i december i programmet 'Pelle Peter på P3', som sender mandag til torsdag klokken 12-14.