Dansk sanger droppede musikken i fire år: 'Det tog mig lang tid at tro på drømmen'

Sanger og sangskriver Jonas Suni er udvalgt som Månedens Kanon i talentprojektet KarriereKanonen.

(Foto: ASTRID DALUM © dr)

Solen er gået ned, og byen er fuld af neonlys og højlydte mennesker.

Din ånde lugter af øl. Måske lidt mere, end hvad godt er, og du ville nok ikke kunne gå på lige linje, hvis du prøvede.

Din stemme er hæs, for du har råbt. Sunget. Festet. Du brager gennem natten, og før du ved af det, står solen op, og morgenlyset er både smukt, chokerende og komisk på én gang.

Det er det hele værd.

… Indtil du vågner dagen derpå. Hovedet snurrer, du er ikke sikker på, hvordan du kom hjem, og du kan ikke finde ud af, om du har mest brug for at spise snasket mad eller at kaste op.

Og som om det ikke er nok, er dit humør og din sindstilstand som sendt fra helvede. Hvad sagde du i går, hvad gjorde du? Og hvad er egentlig meningen med det hele?

Måske kender du følelsen af at være lidt mere end 100 procent på i weekenden og så føle konsekvensen af det efterfølgende.

Det gør 30-årige Jonas Suni. Og netop dét har han skrevet om i sangen 'Tirsdagsstemning', som i oktober er udvalgt som Månedens Kanon i talentprojektet KarriereKanonen.

Lyt til Jonas Suni med 'Tirsdagsstemning' her:

0:00

- Sangen er et forsøg på at se det smukke i det destruktive. Det dér lille selvmord, det kan være at lade festen fortsætte til den lyse morgen, forklarer Jonas Suni om fortællingen i teksten, som finder sted i hjembyen Aarhus.

- Jeg tror, de fleste kender det med at føle sig helt udbrændt efter en fest – og den dér melankoli, der kan ramme sammen med tømmermændene.

Jonas Suni har spillet klassiske instrumenter, siden han var barn. Men senere forelskede han sig i rytmisk musik og begyndte at skrive sange i 7. klasse. (Foto: ASTRID DALUM © dr)

Opgav musikken i fire år

Selvom Jonas Suni, der blot udgiver musik under sit efternavn, kun officielt har to sange ude, har han skrevet sange, siden han gik i syvende klasse. Og et par år senere, på efterskolen, kom der musik til.

Det var, da han begyndte at spille sangene sammen med andre, at det gik op for ham, at det virkelig var noget, han gerne ville. Men da han flyttede fra hjembyen Hammelev i Sønderjylland til København for at starte på universitetet i starten af sine 20'ere, sluttede det pludselig brat.

- Musikken var ude af mit liv i tre-fire år. Det var nok den der sønderjyske, praktiske fornuft, der slog ned i mig: Jeg tænkte, jeg skulle have mig en uddannelse og gøre noget, der var sikkert, siger Jonas Suni.

Men efter endt uddannelse var der alligevel et eller andet i ham, der fik ham til at søge ind på musikkonservatoriets sangskriver-linje – og han kom ind i Aarhus.

- Det tog mig lang tid at nå til den erkendelse, at musikken nok godt kunne være noget alligevel og at tro på drømmen. At det også kunne være en realistisk ting at bruge sit liv på.

Bearbejder hverdagen med sange

Det betød noget helt særligt for den i dag færdiguddannede sangskriver at få musikken tilbage i sit liv efter at have undværet den i flere år. For ham er det nemlig en måde at håndtere livet og hverdagen på.

- Det lyder nok som en kæmpe kliché, men det var faktisk temmelig hårdt at mangle det. Det er musikken, der skaber lys i mit liv. Hvis man først har prøvet at skabe noget, så savner man det, hvis man holder op, forklarer Jonas Suni, som i dag bor i Aarhus og i øjeblikket arbejder med kommunikation ved siden af musikken.

  • Jonas Suni er for nylig blevet uddannet sangskriver fra musikkonservatoriet i Aarhus. (Foto: ASTRID DALUM © dr)
  • Han har lavet musik i mange år under forskellige aliasser og projekter og debuterede sidste år under sit efternavn, Suni. (Foto: ASTRID DALUM © dr)
  • 'Tirsdagsstemning' er anden single fra Suni. Den har allerede fået en musikvideo, som blandt andet kan ses på Sunis Facebook-side, og nu får sangen altså også radiopremiere på P3. (Foto: ASTRID DALUM © dr)
1 / 3

- Jeg bruger det som en dagbog. Det er en måde at bearbejde min dag og mine oplevelser på.

Er du blevet nysgerrig på Suni? Lyt til hans første single 'Allernærmest', der kom ud sidste år:

0:00

Derfor prøver han også at være så ærlig som muligt, når han skriver sange. Han kan skrive om det meste, fortæller han. En sang kommer ofte ud af noget, der presser sig på. Følelser, der er så kraftige i det øjeblik, han beskriver dem. For eksempel dem, der melder sig efter en lang, våd weekend.

Og ambitionen er klar.

- Jeg arbejder med at lave nogle ærlige sange, som måske ikke resonerer i alle, men resonerer i mennesker, der har det ligesom mig, så vi ikke er alene. Hverken jeg eller dem. Det er jo i virkeligheden det, det går ud på: At være til stede sammen med andre i musikken.

Titlen 'Tirsdagsstemning' refererer til udtrykket "suicide Tuesday", som henviser til den tilstand, man kommer i, når man har været påvirket i weekenden og får nedtur, når virkningen aftager, forklarer Jonas Suni. Det sker typisk om tirsdagen. (Foto: ASTRID DALUM © dr)

Hvis tømmermænd havde en lyd

En af dem, Sunis 'Tirsdagsstemning' resonerer i, er P3-vært og dj Pelle Peter Jencel, som har været med til at udvælge Månedens Kanon og onsdag har radiopremiere på sangen i sit program 'Pelle Peter på P3'.

Men helt ideelt skulle man sætte den på om søndagen, mener han.

- Hvis tømmermænd havde en lyd, ville de lyde sådan her. Både de fysiske og moralske af slagsen. Det lyder måske ikke som et kæmpe plus, men det er det i dette tilfælde. Det er en søndagstune, siger han.

Ifølge Pelle Peter Jencel kan Suni noget helt særligt med sin lyd. Og det er tydeligt, at sangskriveren har noget på hjerte.

- Det er en stærk sang, man ikke kan ignorere, fordi både stemmen og stemningen er helt speciel. Det føles vigtigt – som om der et menneske, der har noget vigtigt at fortælle dig.

Radioværten kommer selv til at tænke på Peter Sommer, når han hører sangen, på grund af den særlige vokal, sangens musikalske udtryk og historien, der - med masser af poesi - fortælles i teksten.

- Der er en særlig ro over sangen. Mange tror, de skal komme med bulder og brag for at fange nogens opmærksomhed, når de udgiver musik. Men Suni viser, at less is more i musik. Hvis du har noget, der er stærkt nok, behøver du ikke lægge en masse larm på, siger Pelle Peter Jencel.

Selvom sangen varer mere end fem minutter – som ikke just er noget, man ofte oplever i populærmusikken i dag – kommer man bestemt ikke til at kede sig, lover radioværten.

- Der skal noget mod til at lave en sang på den her måde. Og hvis du er god nok og lykkes med det, kan det være det allersmukkeste.

Du kan lytte til Suni med 'Tirsdagsstemning' øverst i artiklen eller fange sangen på P3 i oktober i programmet 'Pelle Peter på P3', som sender mandag til torsdag klokken 12-14.