Nyt 'cheesy' popnummer har været tre år undervejs: 'Det lyder helt fucked på papiret'

Den danske trio Lygteliv giver associationer til både dansktop og julekalender - og det fungerer, mener radiovært.

(Foto: Hedda Rysstad © dr)

Der er de idéer, som man straks fører ud i livet.

Så er der dem, man glemmer eller kasserer.

Og så er der de idéer, man prøver af, ikke bliver tilfreds med, men som man bare ikke kan få ud af hovedet.

Sangen 'Smil Jasmin' fra trioen Lygteliv var præcis sidstnævnte type idé. Den dukkede op i hovedet på producer og sangskriver Jakob Emil Green for tre år siden på en ferie på Cuba og satte sig fast.

Siden har han prøvet den af i alle mulige versioner. Forskellige genrer. Forskellige sangere. 'Smil Jasmin' har været alt fra en melankolsk pop-rock-sang til det, den er i dag. Og i september er den udvalgt som 'Månedens Kanon' i talentprojektet KarriereKanonen og kan blandt andet høres på P3.

Lyt til 'Smil Jasmin' med Lygteliv, som er 'Månedens Kanon' i september:

0:00

- Jeg har måske 100 forskellige demoer med alle mulige forskellige sangere på, live-trommer og forskellige tekster. Jeg vil gerne have, at de ting, jeg skriver, bliver udført rigtigt, fortæller Jakob Green Toft, som for halvandet år siden dannede trioen Lygteliv med to venner, som han kendte fra gymnasiet, Jonas Lindskov og Sedat Salja.

Sammen kastede de sig ud i at skabe eksperimenterende hiphop og popmusik. Og med deres hjælp lød sangen pludselig lige, som den skulle.

- Jeg tror så meget på de her to, siger Jakob Emil Green og kigger på trioens resterende to medlemmer, som har slået sig ned i en sofa i Jakob Emil Greens lejlighed i Esbjerg, hvor dr.dk møder trioen.

Det er her, musikken bliver til. Tæt på havnen og med god plads til både instrumenter og indspilningsudstyr.

- Det er virkelig dejligt at have nogle, som kan få et stykke kul til at ligne en diamant. Det føltes bare så rigtigt. Det sparkede røv.

Vil lade meningen være op til lytterne

De tre 21-årige venner fra Esbjerg, som står bag Lygteliv, er ikke meget for at udpensle sangens mening for meget. De vil nemlig ikke give musikken et facit, som kan ødelægge den mening, lytterne eventuelt måtte lægge i den.

Trioen Lygteliv består af Jakob Emil Green (tv.), Jonas Lindskov og Sedat Salja (th.). De er alle 21 år, fra Esbjerg og kender hinanden fra folkeskolen og gymnasiet. (Foto: Hedda Rysstad © dr)

Generelt handler musikken om at være ung, og alt hvad det indebærer af både gode og svære følelser; alt fra kærlighed og venskab til angst og depression, afslører de.

- Mit vers handler om, at piger gør mig skør i hovedet. Kærlighed er det vigtigste i verden, om det så er til venner, familie eller damer. Og der er masser at smile af, fortæller Jonas Lindskov, som rapper og skriver tekster, og fortsætter:

- Jeg har masser af grunde til at skrive mine tekster, men jeg synes, det er vigtigt at mødes på halvvejen med sine lyttere. Hvis jeg siger, hvad sangen handler om, så får andre ikke mulighed for at få et forhold til sangen.

Jakob Emil Green tilføjer:

- Vi vil ikke proppe en agenda ned over hovedet på folk. Vi vil helst bare sprede glæde med musikken og vise det frem, som vi brænder for og har brugt tid på.

Producer Jakob Emil Green skrev 'Smil Jasmin' for tre år siden. Men det var først, da han fik Jonas Lindskov og Sedat Salja, som selv tilføjede deres vers til sangen, med på den, at den fik sin endelige form. (Foto: Hedda Rysstad © dr)

'Fucking noieren' at udgive musikken

Sangen 'Smil Jasmin' var hele grunden til, at den unge trio fra Esbjerg blev dannet. Så snart der blev slået hul på den musikalske byld, erfarede de hurtigt, at kemien mellem dem var helt rigtig.

Og på det halvandet år, der er gået, siden de så småt gik i gang med at lave musik sammen, er det blevet til et hav af demoer og mere eller mindre færdige sange på harddisken.

Så selvom det at skrive sange sammen ikke længere er nyt, er det at udgive dem og dele dem med offentligheden en helt anden sag.

- Det er fucking noieren at skulle dele sin musik med folk. Jeg arbejder også som skuespiller, hvor man spiller en rolle, så det er noget helt andet pludselig at skulle stå på mål for sine egne følelser og tanker. Det er mærkeligt at dele sine egne ting, som om jeg tror, jeg har et eller andet at sige, siger Jonas Lindskov og fortsætter:

- Jeg vil ikke have, folk skal tro, det kommer fra et arrogant sted… Men jeg synes, alle har noget at sige. Jeg har altid skrevet raptekster, digte og historier, det er meget meditativt for mig. Men jeg synes stadig, det er virkelig kogeren, at andre hører det.

Trioen er enige om, at det føles som en stor lettelse endelig at få musikken ud. Indtil videre ligger der to singler på Spotify.

Hør 'Fatamorgana', som er anden single fra Esbjerg-trioen Lygteliv:

0:00

De har planer om at udgive flere singler løbende og håber, at det i fremtiden vil resultere i live-optrædener, hvor de kan dele musikken med et publikum ude i virkeligheden. Det har de endnu ikke haft mulighed for. Især for trioens sanger og rapper, Sedat Salja, er live-delen et vigtigt element i at lave musik.

- Jeg har altid haft en lyst til at stå på en scene. Der sker bare noget, så snart jeg kommer derop. Jeg får en helt anden aura og får et kick ud af at skulle formidle noget for et publikum, som skal have den fedeste oplevelse, fortæller han.

- Jeg tænker meget på, hvordan andre mennesker også kan blive en del af oplevelsen, når jeg skriver musik.

Lygteliv håber at opbygge en lytterskare, spille koncerter og måske en dag at kunne leve af musikken. Men det vigtigste for dem er deres venskab og at skabe musikken sammen. - Vi havde lavet musik, selvom ingen lyttede, siger Jonas Lindskov (th.). (Foto: Hedda Rysstad © dr)

Helt fucked på papiret

Spørger man P3-vært Pelle Peter Jencel om, hvorfor 'Smil Jasmin' og Lygteliv er udvalgt som 'Månedens Kanon', er han ikke i tvivl.

Radioværten mener nemlig, at trioen formår at kombinere musikalske elementer på en unik måde, som han ikke husker at have hørt i nyere tid.

- 'Smil Jasmin' er en kæmpe popperle. Det er et naivt popunivers, som næsten minder om titelsangen til en julekalender eller en børneserie, men omkvædet er så fængende, og der er en dejlig og opløftende energi i nummeret, siger han og fortsætter:

- Tekstuniverset i omkvædet er næsten dansktop-agtigt. I en verden, hvor mange prøver at være seje, ikke tør synge på dansk eller skjuler deres usikkerheder bag noget, der støjer mere, synes jeg, det er mega modigt og forfriskende, at man tør lave sådan et lidt cheesy popnummer. Jeg synes, det fungerer.

Jencel, som onsdag har radiopremiere på 'Smil Jasmin' i sit program 'Pelle Peter på P3', mener, at det er godt gået, at sangen desuden formår at vække en nysgerrighed omkring hovedpersonen Jasmin.

- Man får lyst til at lære hende at kende. Er hun okay? Rapstykket er måske lidt langt, men det giver en god modvægt til det næsten lalleglade univers. Der skal være et yin til sangens yang, og jeg synes, det er ret vildt at have en Karl William-agtig sanger i verset, pigekor i omkvædet og en søvnig rapper i samme nummer.

- Det lyder helt fucked på papiret, og det er det måske også lidt, når man hører det – men det står altså 1-0 til vores venner i Lygteliv.

Er din nysgerrighed vakt, kan du lytte til 'Smil Jasmin' øverst i artiklen – eller fange sangen på P3 i 'Pelle Peter på P3', som sender mandag til torsdag klokken 12-14.