Søstrene Maria og Yasmin droppede solokarrieren og blev en duo: 'Vi var trætte af os selv'

Søstrene fra duoen YUMA hylder hummus, leverpostej og Lis Sørensen i deres musik.

(Foto: © ASTRID DALUM, dr)

Det lå ligesom i kortene, at de to søstre Yasmin og Maria Winther på et tidspunkt skulle lave musik.

I barndomshjemmet i Nyborg var der musik overalt: alt fra italiensk opera og dansk pop til arabiske rytmer. Og når de fra barnsben har fået besked på aldrig at undertrykke kreativiteten, men i stedet lade den få frit løb, kunne det næsten ikke være gået anderledes.

De startede begge hver for sig. Yasmin skrev poppede kærlighedssange, og Maria dyrkede et mere aggressivt, vredt udtryk. Men med tiden kørte de trætte i hver deres soloprojekt.

Og det har nu resulteret singlen 'Råber du efter mig?', som søstrene har lavet sammen under navnet YUMA - og som er udvalgt som Månedens Kanon i januar i talentprojektet KarriereKanonen.

Lyt til 'Råber du efter mig?' med YUMA, som er Månedens Kanon i januar:

0:00

- Vi har altid gerne villet lave musik sammen, men det er aldrig blevet til noget. Vi stod begge med en følelse af at være trætte af os selv og den musik, vi lavede hver for sig. Vi havde brug for at sætte os selv helt fri – og så var vi nysgerrige efter at udforske vores kulturelle bagland, fortæller 28-årige Yasmin Winther.

Søstrene er nemlig døtre af en dansk mor og en palæstinensisk far, som var musiker i sit hjemland. Derfor er de vokset op i en blanding af to kulturer, og det havde de aldrig før udforsket i deres musik.

- Vi har nok begge været præget af den klassiske idé om, hvordan musik skal lyde og opbygges for at blive et hit. Men på et tidspunkt tænkte vi: "Fuck det, nu gør vi det, vi vil." Den palæstinensiske kultur har altid været en del af os, men vi har ikke rigtig fået udforsket det. Og det er fantastisk at gøre det sammen, siger Maria Winther på 23.

- Musikken er en hyldest til vores baggrund med hummus og leverpostej og arabisk musik og Lis Sørensen, tilføjer Yasmin Winther med et grin.

Duoen YUMA består af søstrene Yasmin på 28 (tv.) og 23-årige Maria Winther. (Foto: © ASTRID DALUM, dr)

'Klippe-klistrer' til den er der

De to kvinder har forsøgt at gå mere legesygt til værks i deres nye, fælles projekt, end de har gjort tidligere. Og i 'Råber du efter mig?', som er deres første færdige sang, blander de det danske sprog med arabisk-inspirerede trommer, som søstrenes far har indspillet, elektroniske beats og sang og kor, som de begge står for.

Men det er kun begyndelsen, forklarer de. De har nemlig en masse skitser til sange, som bare venter på at blive gjort færdige. Men det kan tage tid for dem at få lagt sidste hånd på værket, for Maria og Yasmin Winther bor nemlig i henholdsvis København og Aarhus.

- Maria elsker at improvisere og synge noget random og lave en masse korstemmer. Så sender hun det til mig, hvis hun kan mærke, at det kan noget. Så har hun måske en sætning, hun synes er fed, og så skriver jeg teksten ud fra det, forklarer Yasmin om at lave musik på tværs af landsdele og fortsætter:

- Så er der måske noget, der skal byttes lidt rundt, så vi klippe-klistrer og sender en masse skitser frem og tilbage, indtil vi til sidst synes, den er der. Og så mødes vi og bygger det op.

  • Yasmin og Maria Winther er døtre af en dansk mor og palæstinensisk far. Og netop sammensætningen af de to forskellige kulturer har søstrene fundet en masse inspiration i. (Foto: © ASTRID DALUM, dr)
  • YUMA er en sammensætning af navnene 'Yasmin', 'Maria' og deres fars palæstinensiske efternavn 'Juma'. Han er nemlig selv musiker og har altid opfordret dem til at udtrykke sig kreativt - og så har han indspillet trommerne på sangen 'Råber du efter mig?'. Derfor er musikken også en hyldest til ham. (Foto: © ASTRID DALUM, dr)
  • YUMA blev dannet for et lille års tid siden, men det har taget søstrene tid at finde ud af, hvordan de skulle lyde, og hvordan det musikalske univers skulle tage form. Men nu, hvor den del er på plads, er der en masse sange på vej, fortæller de. (Foto: © ASTRID DALUM, dr)
1 / 3

Mødes i følelserne

På trods af afstanden mellem dem satser duoen på at følge op på singlen med en ep i løbet af næste år.

Og selvom de ikke altid har mulighed for at sidde og skrive sangene sammen, er det en overraskende problemfri proces, er de begge enige om. De er nemlig så tætte, at de sjældent behøver at forklare eller uddybe en idé eller et stykke tekst eller musik for den anden.

- Vi ved, hvordan den anden tænker, og vi har set hinanden i alle mulige situationer og kender hinanden ualmindeligt godt. Så vi siger egentlig ikke så meget i processen. Der bliver bare følt, mærket, skrevet og spillet, fortæller Maria Winther, som til dagligt arbejder som filmklipper, og fortsætter:

- Men vi har også altid været gode til at være 100 procent ærlige over for hinanden. Da jeg var yngre, kom Yasmin ind på mit værelse og sagde: "Nu skal du høre her, du skal fortælle mig alt, hvad der sker i dit liv. Jeg skal vide det hele."

Yasmin og Maria Winther bor henholdsvis i Aarhus og København, men er vokset op i Nyborg. (Foto: © ASTRID DALUM, dr)

- Der er ikke noget filter. For mig som storesøster har det været vigtigt, at vi ikke mistede hinanden, tilføjer Yasmin Winther, der studerer antropologi.

At de nu begge er afsendere på musikken har også gjort, at tekstuniverset ikke kun kredser om kærlighed og hjertesorger, som Yasmin Winther tidligere har skrevet mange sange om.

I stedet tager hun udgangspunkt i nogle erfaringer og følelser, de begge kan spejle sig i.

- Overordnet handler sangene meget om de følelser, man har det med at skjule indeni, og de indre kampe, man kan have med sig selv. 'Råber du efter mig?' handler om pludselig ikke at kunne kende sig selv i en relation, hvor man har givet så meget af sig selv, at man tænker: "Hvem er jeg egentlig, og hvordan endte jeg her?", forklarer Yasmin.

- Vi er jo to forskellige mennesker med forskellige erfaringer og oplevelser i bagagen. Men vi kan mødes i de følelser, der kommer fra erfaringerne, supplerer Maria Winther.

YUMA håber at udgive debut-ep i løbet af 2021. (Foto: © ASTRID DALUM, dr)

Modigt og vedkommende

Og spørger man P3-vært Pelle Peter Jencel, som har været med til at udvælge YUMA som Månedens Kanon, er det da også særligt følelserne og stemningen i både tekst og lydbillede, der står tydeligst frem, når man trykker play på 'Råber du efter mig?'.

Ifølge ham har duoen formået at skabe en sang, som med især det dansksprogede tekstunivers og trommerne formår at skille sig ud fra mængden.

- Det er ret originalt. Når du inkorporerer naturlige lyde i en tid, hvor 99,9 procent af musik er lavet på en computer, får du en lyd, som gør, at man nemmere lægger mærke til det. Og så er det fedt, de producerer selv og har deres eget udtryk. Det er poppet, men med meget kant, siger han.

Det bliver nok ikke ligefrem soundtracket til den næste fest, du skal til, men ellers kan sangen smækkes på i de fleste andre anledninger, mener radioværten.

Og så er det er dejligt forfriskende og ikke mindst modigt, at YUMA synger på dansk.

- For mig gør det sangen meget mere vedkommende, og det er ikke sikkert, jeg havde bidt lige så meget mærke i den, hvis den havde været på engelsk, siger han.

- Der bliver lavet rigtig meget elektropop på engelsk hos danske, kvindelige popartister, som hurtigt kan føles som en imitation af de store, internationale popstjerner. Så det er fedt, de har fundet deres egen retning.