Sofus droppede sit storhittende alias: 'Jeg blev træt af at rappe om noget, der ikke passede'

Sofus Bryld Staunæs er stoppet med at rappe om sprut og damer som JUDA$$, og nu har han genopfundet sig selv.

(Foto: Betina Garcia © dr)

Det er fredag aften.

Du står i kø til at komme ind på et diskotek og håber inderligt, at du har drukket nok til at se tilpas selvsikker ud og ligne en, der da tager i byen hver weekend.

Du er nemlig under 18 og må faktisk ikke komme ind. Dine håndflader bliver mere og mere svedige, efterhånden som du rykker tættere på dørmanden. Måske griber du efter dit falske ID og håber, du ikke har spildt tid og penge på at få det lavet forgæves. Det er jo din weekend, det gælder.

Hvis du kan genkende dig selv i ovenstående scenarie, så kan du trøste dig med, at du nok ikke er den eneste, der har stået der.

Og det ville Sofus Bryld Staunæs sikkert også have gjort, da han var teenager. Hvis altså ikke det var, fordi han allerede dengang blev inviteret til at spille på en række klubber og kæmpe privatfester under sit alias JUDA$$ og altså ikke just havde problemer med at komme ind.

Den i dag 21-årige rapper opfandt karakteren, som var optaget af sig selv, at drikke sprut og at score damer, i slutningen af sin folkeskoletid. Sammen med en ven begyndte han at lave og indspille sange i et klædeskab.

- Det handlede om at skrive punchline efter punchline om, hvor fed man var, og hvor mange damer man kunne score, og hvor mange penge, man havde, selvom intet af det passede. Jeg tror, det var en måde at spille smart på over for andre og have det sjovt med det, fortæller Sofus Bryld Staunæs om de fem år, JUDA$$ levede.

Det begyndte at tage fart, efter makkerparret begyndte at uploade musikvideoer til YouTube. De spillede til store privatfester med flere hundrede mennesker og på klubber for en flaske vodka og 500 kroner.

Hittet 'Hafla' blev afspillet over en million gange på Spotify og YouTube. Folk begyndte at stoppe ham op på gaden.

Men med tiden kørte Sofus Bryld Staunæs død i at spille den selvfede JUDA$$, rappe om sprut og damer og konstant jagte det næste hit. Han kunne ikke se sig selv i det længere. I 2018 lagde han sit alias i graven i håb om at bevæge sig et andet sted hen med musikken.

Og det har resulteret i ny og mere ærlig musik under navnet Såforsatan, som er én af årets fem finalister i talentprojektet KarriereKanonen.

Lyt til Såforsatan med nummeret 'Morgentimer', mens du læser videre:

0:00

Jay-Z og Kidd banede vejen

Men kærligheden til musikken startede langt før, JUDA$$ blev født i et klædeskab på et teenageværelse.

Sofus Bryld Staunæs har nemlig altid stillet sig frem, sunget og spillet teater. Og da han var omkring ni år, opdagede han for alvor hiphop og rap.

- Min far anbefalede mig at se videoen til '99 Problems' med Jay-Z, og så slog det mig, hvor helt sindssygt fedt det var. Han havde så meget attitude og karisma. Og senere banede Kidd vejen som den første i Danmark. Jeg var 12, da han kom frem, og jeg tænkte: "Shit, jeg skal også bare rappe nu", fortæller Sofus Bryld Staunæs.

Han har aldrig spillet noget instrument, men har til gengæld brugt de sidste seks år på at blive dygtig til at producere på sin computer. Noget, han for alvor begravede sig i efter at have lagt JUDA$$ bag sig.

- Jeg har brugt utroligt meget tid på at lave beats og sidde ved min computer og prøve at finde frem til en lyd. Halvandet år efter JUDA$$ startede jeg Såforsatan, som er det projekt, jeg altid gerne har villet lave, men ikke rigtigt haft nosserne eller musikalsk ballast til at lave før nu, siger han.

- Såforsatan er en kombination af, at jeg gerne vil vise, hvem jeg er, og vise hvad jeg har lavet de sidste to års tid, hvor jeg har siddet ved min computer i utroligt lang tid for at finde ud af, hvad jeg godt kunne lide, og hvordan jeg skulle lave det, fortæller Sofus Bryld Staunæs, som står bag Såforsatan. (Foto: Betina Garcia © dr)

Blev træt af at gemme sig bag en karakter

Men det var ikke helt så nemt for den unge københavner at lægge sin musikalske fortid bag sig, som man måske skulle tro.

Det er nemlig lidt af et spring at gå fra overfladiske fortællinger om sprut, pelsjakker, penge og damer til at krænge sin sjæl ud i ærlige fortællinger om de ting, man kæmper med som ung i en lille storby.

Om opturen, når man er i byen med vennerne, fuld og ovenpå, og om nedturen, når klokken igen er blevet alt for mange, tømmermændene rammer og stofferne, som man bør sige nej til, byder sig.

- Jeg blev træt af at gemme mig bag en karakter, og det var også meget et ungdomsprojekt, og på et tidspunkt blev jeg træt af at rappe om ting, der ikke passede. Men det var en stor udfordring at lægge hele den artistiske stil om og finde frem til noget, jeg kunne stå mere inde for, siger han og fortsætter:

- Og det er en udfordring at sige til sig selv, at det er på tide at lave noget nyt. Og at springe ud i det og overbevise sig selv og andre om, at det er den rigtige beslutning. Mange af mine gamle venner spurgte, hvorfor fanden jeg gjorde det, og hvorfor jeg ikke bare udgav musik, som jeg gjorde før. Der er folk, der måske ikke forstår, hvorfor man ikke bare bliver ved, hvis man har en god ting kørende.

  • Sofus Bryld Staunæs gik på scenen som Såforsatan for allerførste gang til KarriereKanonens semifinale 6. marts sammen med sit band, han kender fra sin højskoletid. (Foto: Betina Garcia © dr)
  • - Det giver noget mere liv og groove at få et band på, synes jeg. Det giver et ekstra lag. Man kan bygge mere på sangene, så det ikke bare er de samme versioner, du kan høre på Spotify, når du hører dem live, siger han. (Foto: Betina Garcia © dr)
1 / 2

Men selv er Sofus Bryld Staunæs godt tilfreds med, hvordan den nye musik under navnet Såforsatan udvikler sig og får liv. I efteråret udgav han dobbeltsinglen '2121/Morgentimer', som han for nylig spillede live for allerførste gang med et band til KarriereKanonens semifinale.

Inden stort set alle koncertaktiviteter blev lukket ned i Danmark, nåede Såforsatan at spille sin debutkoncert til KarriereKanonens semifinale i DR Koncerthuset 6. marts - dog uden publikum. Det var blandt andet dén optræden, der sikrede ham en finaleplads. Se Såforsatan optræde med 'Morgentimer' her:

Og selvom det er noget helt andet end det, han tidligere har lavet, er han god til at ignorere dem, der bedre kunne lide den tidligere musik, og i stedet sætte pris på dem, der har taget den nye til sig.

- Det er nogle lidt andre sommerfugle, jeg har i maven, når jeg udgiver det her i forhold til det andet. For jeg giver meget af mig selv og er måske lidt bange for at blive bedømt på en bestemt måde. Men jeg er ret god til at lade det ligge og være ligeglad med, hvad fanden folk synes om det, siger Sofus Bryld Staunæs.

- Nogen synes, det er ærgerligt, jeg ikke laver mere af den musik, jeg lavede før. Det kan jeg se i kommentarfelter på YouTube. Men jeg har været rigtig glad for, at der er en del, der har sagt til mig, at de kan se sig selv i den musik, jeg laver nu.

Det at blive udvalgt til KarriereKanonen 2020 var et kærkomment skulderklap, som har bekræftet ham i, at det var den helt rigtige beslutning at gå nye veje, mener han.

- Jeg har tit fået beskeder på Instagram fra folk, som spørger, hvornår der kommer mere JUDA$$. Men det er lidt stoppet, efter jeg er kommet med i KarriereKanonen, og det er jeg glad for, griner han.

Det at få en finaleplads i KarriereKanonen har givet Sofus Bryld Staunæs en tro på sig selv og sit nye projekt. - Jeg har været rigtig glad for det, for det er et stort skulderklap. Finalepladsen viser, at jeg har gjort det rigtige ved at lave noget nyt. (Foto: Betina Garcia © dr)

Den 21-årige rapper kan da også tydeligt mærke, at der er en spirende interesse for hans musik ude i musikbranchen. Udover at være en af KarriereKanonens fem finalister har han nemlig været i kontakt med en række interesserede koncertbookere.

På grund af coronakrisen er der dog ikke nogle koncerter i kalenderen endnu, og man må derfor være tålmodig, hvis man vil opleve Såforsatan live.

Men Sofus Bryld Staunæs er ved godt mod. Efter så lang tid med hovedet i computeren, kan han godt klare det lidt endnu.

- Jeg drømmer stort og vil gerne tage det så langt som muligt, udgive nogle gode album og spille på de store festivaler, når det engang bliver muligt. Men mest af alt vil jeg gerne inspirere og håber, at andre kan relatere til musikken og vil lytte med, siger han.

- Det er noget, der betyder rigtigt meget for mig.