Kender du dem? 5 danske rap-hits fra 80'erne der stadig er essentielle

P3-vært Pelle Peter Jensen guider dig til fem legendariske numre fra dansk hiphops barndom.

(Foto: Grafik: Oliver Seppo Rasmussen © dr)

Der er kæmpe forskel på dansk rap anno 2018 og 1988, både i teknik, musik og kunsternavne.

Men nogen af de allerførste - og for nogen stadig største - navne lavede nogle numre, der er så godt som folkeeje, og som du i hvert fald bør lytte til én gang.

Nedenfor giver Pelle Peter sit bud på fem legendariske numre fra dansk hiphops begyndelse.

Hvis du får appetit på mere, kan du høre P3-podcasten 'Den nye stil', hvor vært Pelle Peter Jensen fortæller historien om, hvordan grupper som Rockers By Choice og MC Einar i 80'erne grundlagde dansk hiphop helt fra bunden.

(Foto: Tomas Berthelsen © (c) Scanpix)

MC Einar 'Provokerer onanerer' (1988)

Mere ligefremt eller hårdt bliver det ikke. MC Einar trådte ind på den danske rapscene med en lyd og et univers, der mindede lidt om dét, Beastie Boys havde gang i i New York på samme tid.

En eksplosiv lyd i et land, hvor 80'er-poppen havde regeret indtil da. Sangen åbner det første danske rapalbum nogensinde, 'Den nye stil', og må have været en sindssyg oplevelse at blive ramt af, når man satte pladen på for første gang.

0:00
(Foto: BENT MIDSTRUP © (c) Scanpix)

Rockers By Choice 'Engel' (1988)

Dansk raps første hiphopballade. En ulykkelig kærlighedssang, der blev et kæmpe hit, og som satte de fem Amager-drenge i Rockers By Choice i scene som teenage-idoler.

'Engel' resulterede i over 100 ugentlige fanbreve samt ventende piger ved drengenes barndomshjem. Rockers By Choice var egentlig en ret politisk og hård hiphopgruppe, men 'Engel' gjorde dem til teenage-idoler.

0:00

Rip Rap Rock 'Vesterbro' (1988)

Det har altid været en hiphopdisciplin af at repræsentere sig selv og alt, hvad man står for – deriblandt, sit kvarter.

Selv om Rip Rap Rock vist nok kom fra Helsingør, så lavede de en hyldest til og et portræt af Vesterbro. Komplet med fortællinger om ludere og narkomaner. Lidt som en fordanskning af Boogie Down Produktions 'South Bronx'-anthem.

0:00

Salli 'Jeg gør lige hvad jeg vil' (1989)

I slutningen af 80'erne kom kvinderne også på banen i dansk rap. Salli var en af de første kvindelige rappere herhjemme.

Den her sang er en klassisk 'independent woman'-fortælling, fyldt med referencer og disses til de andre på rapscenen – blandt andre en anden kvindelig rapper ved navn Jo-C-Fine, Rip Rap Rock og Chief 1 fra Rockers By Choice.

0:00
(Foto: Henning Bagger © (c) Scanpix)

MC Einar 'Sorgenfri rap' (1988)

Drengene i MC Einar samplede Vivaldi og lavede en halvlang fortælling om at tage S-toget ind til Burger King fra DJ Jan.

Faktisk var det sådan en tur, der var med til at skabe MC Einar, da medlemmet Peyk en dag skulle besøge DJ Jan: Hans folkeskoleven Einar dukkede op og tog med, selv om han ikke gik op i rap. Men da han fik lov at prøve at spytte nogle rim, kunne de godt høre, at han havde et specielt talent for det.

Så var landets første rapstjerne født.

0:00
FacebookTwitter