Kender du ik' Johnson? Her er den bawlende rapper i dag

I 00'erne var Johnson en af dansk hiphops helt store stjerner, og i dag spiller musikken stadig en stor rolle i hans liv.

00'erne var årtiet, hvor dansk rap for alvor slog igennem og blev mainstream. Her blev Johnson et af dansk raps helt store navne. (Foto: Claus Bech Andersen / Grafik: Oliver Seppo Rasmussen © Scanpix / DR)

Har du nogensinde gjort en entré på klubben, haltende på dit højre ben?

Så er der gode chancer for, at du er blevet inspireret af rapperen Johnson, den jyske bawler, som dominerede de danske hitlister i 00'erne.

Med sin westcoast-inspirerede rap og fængende formuleringer blev Johnson én af de første rappere i Danmark, som fik ægte stjernestatus.

Men hvordan nåede Johnson hele vejen til toppen? Og hvad laver han egentlig i dag?

Lyt til Johnsons nummer 'Kig forbi' herunder, mens du læser videre:

0:00

Rapperen fra 8210

For Marc Johnson startede det hele i den lokale ungdomsklub i Åbyhøj vest for Aarhus, hvor han begyndte at lave amerikansk rap på dansk under navnet Niggeren I Slæden. Det skete i selskab med Liam og Osama, bedre kendt som L.O.C. og USO, og sammen gik de under navnet BA.N.G.E.R.S.

Senere gik han solo med sit eget navn, Johnson, og tog hele turen fra aarhusiansk undergrundsrapper til etableret kunstner, der hittede med landsdækkende ørehængere som 'Kig forbi', 'Det passer' og 'Nasty'.

Det førte til en succesfuld karriere med fuld tryk på, som du kan høre om i fjerde sæson af P3-podcasten 'Den nye stil', som kortlægger dansk hiphops historie.

Sammen med L.O.C. og USO startede Johnson med at rappe i den lokale ungdsomsklub i Åbyhøj vest for Århus. (Foto: Liselotte Sabroe / Grafik: Oliver Seppo Rasmussen © Scanpix / DR)

Hiphoppen som faderskikkelse

Med sin karakteristiske stemmeføring, ubesværede flow og flabede tekster skabte Johnson sig en hæsblæsende karriere med fest, alkohol og succes.

Men udover den vilde livsstil tilbød hiphoppen også Johnson en identitet. Særligt var det en faderskikkelse, han søgte i musikken.

Som syvårig mistede han sin ghanesiske far, som var ombord på et Maersk-skib, der blev bombet ved Golfkysten i optakten til Golfkrigen.

- Musik har altid været min erstatning for min far. Jeg har aldrig kunnet spejle mig i nogle danskere. Jeg er halv afrikaner og halvt dansk. Men jeg har aldrig følt mig dansk, for når jeg kigger mig i spejlet, så ligner jeg ikke nogen af mine bedste venner. Det har været svært. Så dér, hvor jeg kunne føle noget sammenhold, som var større end det, der var omkring mig, det var i hiphop, fortæller Johnson i podcasten 'Den nye stil'.

Johnson fandt desuden en ro, da han efter sit andet album 'Alt mit shit' rejste til den amerikanske by, Atlanta.

Egentlig var formålet med rejsen at lave musik, men byen kom til at få en særlig betydning for ham, da han følte sig beslægtet med byens kultur og mennesker.

I dag kan han finde rundt i byens gader uden GPS, og for Johnson føles byen som et andet hjem, som han besøger to-fire gange om året.

Mens han var i Atlanta første gang, tog Johnson også kontakt til sin fars bror, som familien mistede kontakten til efter farens død.

For Johnson var det vildt at møde et menneske, han kunne spejle sig selv i fysisk. De ligner nemlig begge faren meget.

- Du kan ikke vælge din mor og far, og du kan ikke vælge, hvor du er født, men du kan fandeme godt vælge, hvor du tager hen. Og jeg har fundet et sted, hvor jeg føler, jeg er hjemme, og hvor stjernerne åbenbart har kastet min familie ind i bogen nu, fortæller Johnson i P3-podcasten 'Den nye stil'.

Musikken spiller stadig en rolle

I dag beskæftiger Johnson sig stadig med musik. Men i stedet for selv at være frontmand på scenen, har han nu i dag en mere tilbagetrukket rolle.

Han skriver stadig musik, og sammen med sin producer har han et lydstudie og et managementfirma, hvor han arbejder med unge musikere.

Lyt til nummeret 'Det passer' herunder:

0:00

- Det handler mest om at give tilbage. Jeg ville hjælpe unge mennesker, som har en drøm. Unge er letpåvirkelige og kan hurtigt komme til at hænge ud med nogle forkerte typer. Og så er det bedre at de kan hænge ud med mig, så der ikke er nogen, der tager røven på dem, fortæller Johnson til dr.dk.

Helt færdig med at optræde er han dog tilsyneladende ikke.

Til næste år er det 20 år siden, at gruppen B.A.N.G.E.R.S begyndte at rappe i ungdomsklubben i Åbyhøj, og i den anledning kommer Johnson muligvis til at 'kigge forbi' på flere spillesteder.

- Til næste år har vi 20 års jubilæum, L.O.C. og USO og jeg, fra dengang vi begyndte at lave musik sammen. Så der planlægger USO og jeg at tage ud og spille for at fejre, at vi har så meget materiale.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk