Kendt julesang anklaget for at handle om voldtægt: Nu laver amerikanske stjerner ny version

John Legend har lavet teksten om i en ny indspilning af julehittet 'Baby, It's Cold Outside'.

John Legend og Kelly Clarkson kan snart høres sammen på en ny version af julehittet 'Baby, It's Cold Outside'. På billedet optræder de sammen til Billboard Music Awards sidste år. (Foto: Kevin Winter © Getty Images)

Juletiden nærmer sig med hastige skridt, og det betyder, at din radio og dine playlister lige om lidt skruer gevaldigt op for julemusikken.

Her er en af klassikerne verden over Frank Loessers sang 'Baby, It's Cold Outside' fra 1944, som er opbygget som en syngende samtale mellem en mand og en kvinde.

Lyt til Dean Martins kendte version af 'Baby, It's Cold Outside', mens du læser videre:

Især én passage blev i julen sidste år udsat for heftig kritik, og det fik en radiokanal i Ohio, USA, til at bandlyse juleklassikeren, hvorefter andre radiostationer fulgte efter.

Passagen "Say what's in the drink (no cabs to be had out there)" kunne ifølge kritikerne referere til drug rape, hvor gerningsmanden putter narkotika i offerets drink for at gøre vedkommende til et "lettere offer", og det dermed fører til voldtægt.

Andre så det som en historie om en mand, som presser en kvinde til at tilbringe natten sammen med ham, selv om hun ikke har lyst.

Radioværten Glenn Anderson fra radiostationen Star 102, som bandlyste sangen, udtalte sidste år, at selv om sangen var skrevet i en anden æra, så føltes teksten "manipulerende og forkert".

- Den verden, vi lever i nu, er ekstra sensitiv, og folk bliver nemt krænket, men i en verden, hvor #MeToo endelig har givet kvinder den stemme, de fortjener, er der ikke plads til denne sang, udtalte han ifølge BBC.

Den amerikanske skuespiller Esther Williams med den mexicanske skuespiller Ricardo Montalban sang 'Baby, It's Cold Outside' i filmen 'Neptuns datter'. Sangen vandt en Oscar for bedste sang i 1950. (© Mondadori Collection/Getty Images)

Legend og Clarkson giver sang nyt liv

Nu vil den amerikanske sanger og producer John Legend give 'Baby, It's Cold Outside' et nyt liv med en opdateret tekst.

I hvert fald har han sammen med sangskriver Natasha Rothwell omskrevet nogle passager i sangen og indspillet en ny version med sangerinden Kelly Clarkson.

Her er den gamle passage "Say what's in the drink (no cabs to be had out there)" blevet lavet om til "What will my friends think? (I think they should rejoice)". Det fremgår af et interview, sangeren har lavet med magasinet Vanity Fair.

Den nye version af juleklassikeren vil være at finde på John Legends kommende julealbum 'A Legendary Christmas'.

Sangeren Kelly Clarkson synger den kvindelige del af den nu opdaterede juleklassiker ' Baby, It's Cold Outside'. (Foto: Eduardo Muñoz © Scanpix)

Lektor: Man vil ikke længere finde sig i den slags

At en sang fra 1944 nu findes nødvendig at opdatere til en 2019-version overrasker ikke Annemette Kirkegaard, der er lektor i musikvidenskab på Københavns Universitet.

- Hvis man mener, som jeg, at der er en sammenhæng mellem kunst, musik, kultur, samfund og livet, så bliver mange ting i dag opfattet anderledes og måske krænkende, hvilket ikke var tilfældet, da julesangen udkom.

- Vi har set masser af sange og forfatterskaber fra fortiden, som bliver ændret - om det er teksten i en julesang eller at Pippi Langstrømpes far ikke længere må omtales som "negerkongen" i Astrid Lindgrens børnebøger, forklarer hun.

Når teksten i en julesang fra 40'erne i nutiden bliver beskyldt for at have referencer til daterape og bliver udlagt som en historie om en mand, der presser en kvinde mod sin vilje, så skyldes det ifølge Annemette Kirkegaard blandt andet, at #MeToo-bevægelsen står så stærkt.

- Man tager simpelthen skeen i den anden hånd og vil ikke finde sig i den slags. Derfor kommer der også en baglæns effekt, som eksempelvis rydder op i fortidens sange.

- Generelt er der en stor opmærksomhed om disse ting i øjeblikket, og det er bestemt ikke ubegrundet, mener hun.