Kidd er tilbage: 'Jeg er den sygeste rapper, så hvorfor skulle jeg ikke bruge det talent, jeg er født med?'

Nørrebro-rapperen har lagt fortiden bag sig og er nu klar til et nyt musikeventyr.

(Foto: pressefoto © Rasmus Weng)

Du har måske allerede hørt den.

'Bare dans'; sangen, som for nylig har fået Nørrebro-rapperen Kidd tilbage på det musikalske landkort.

Efter nogle års stilhed stak han nemlig pludselig snuden frem igen i foråret. Og ifølge Kidd selv er det gået over al forventning med blandt andet en million afspilninger på Spotify, radioairplay og en udsolgt koncert i Store Vega siden.

- Jeg har haft en frygt for at udgive musik, og så er det bare rart, at der er blevet taget så godt imod den. Nu har der været nogle dage med studentervogne, og jeg har oplevet så mange høre den, når de er kørt rundt i byen. Det er bare en fed følelse, siger 31-årige Nicholas Westwood Kidd.

Lyt til 'Bare dans', som Kidd udgav i maj:

0:00

Frygten for at udgive musik er ikke kommet ud af ingenting for rapperen, som helt uventet brød igennem og blev landskendt fra det ene øjeblik til det andet tilbage i 2011.

Han lagde sangen 'Kysset med Jamel' op på YouTube, og pludselig spillede han overfyldte koncerter, kom på tv og var på alles læber. Succesen ramte ham som et lyn fra en klar himmel. Det var ikke planlagt.

Det resulterede i et forventningspres, som har fulgt ham siden.

- Det startede så stort ud, og det påvirkede mine forventninger til mig selv, men også omverdenens. Hvis jeg skulle udgive noget, skulle det være stort. Jeg glemte, at det fede i virkeligheden er processen og at være i studiet, fordi jeg elsker at lave musik. Jeg tænkte: "Hvad hvis det ikke går nummer ét? Er der overhovedet nogen, der gider lytte til mig mere?", forklarer Kidd.

Flere medier har kaldt den nye musik for et comeback, men den betegnelse er Kidd ikke selv enig i. Han har nemlig lavet musik hele tiden. Men hver gang han har villet udgive, har han fortrudt i sidste øjeblik.

2017 var sidste gang, der udkom noget i hans navn, i form af sangene 'Bedre' og 'Kælker'. Og reaktionerne gjorde ikke noget godt for hans mod til at indvie offentligheden i mere af det, han arbejdede på.

- Det tog slet ikke fat, og reaktionerne var ikke så fede. Der var en mærkelig energi omkring det. Og det gjorde det endnu sværere for mig. Jeg havde mange ting liggende, men det gjorde bare, at jeg gemte mig igen, siger han.

Droppede forventningerne

Men hvad er så egentlig anderledes denne gang? Hvordan får man lagt sådan et forventningspres på hylden?

For Kidd er det kommet naturligt, siger han. Og han har måttet minde sig selv om, at han først og fremmest laver musik for sin egen skyld.

- Jeg savner at stå på en scene og udgive musik. Jeg er den sygeste rapper, så hvorfor skulle jeg ikke bruge det talent, jeg er født med i livet. Enten skal man gemme sig, eller også skal man hoppe ud i livet, fortæller Kidd.

- At være væk i nogle år har givet mig tid til at fordybe mig. Nu nyder jeg processen, at være i studiet og at lave musik, og så har jeg helt naturligt fået lyst til at dele det. Og hvis jeg synes, det er fedt, må der også være andre, der synes det.

Der er dog også sket en anden afgørende ting for Kidd, som tog den danske musikscene med storm for godt ti år siden. Han har nemlig endelig givet slip på netop dét; fortiden og det pres, der fulgte med.

- Jeg blev landskendt som 21-årig og skulle pludselig lære at begå mig i en by, hvor alle vidste, hvem jeg var. Det var ikke planen eller noget, jeg havde stræbet efter. Jeg er blevet ældre, så nu er jeg forberedt på, at det er en del af legen, men det var jeg ikke dengang. Jeg har stadig svært ved det, men nu er jeg bevidst om, hvad det vil sige at være offentlig.

- Så skal man gå igennem 20'erne, hvor man i forvejen er pisseforvirret, og pludselig være en, alle lægger mærke til. Det var overvældende, og jeg blev et meget lukket menneske af det. Men det har jeg givet slip på nu, forklarer han.

Kidds gennembrud kom som en overraskelse for ham for ti år siden, og det var svært for ham at håndtere, at folk pludselig vidste, hvem han var. – Jeg har stadig svært ved det, men nu er jeg bevidst om, hvad det vil sige at være offentlig, siger han. (Foto: Betina Garcia © Scanpix)

Har lagt alkohol på hylden

Ud over at give slip på forventningspresset har Kidd brugt tid på at - hvor banalt og klichéagtigt, det end lyder, siger han - finde sig selv og at finde ro.

Det har han blandt andet gjort ved at styrke sine relationer til sine tætte venner og sin familie. De er altafgørende for, hvem man er som menneske, mener rapperen. Man er nemlig aldrig alene, hvis man har sine tætte relationer i orden. Og selvom det kræver tid og engagement at vedligeholde dem, har det givet ham langt mere selvtillid, siger han.

Og så forsøger han nu at lægge alkohol på hylden. Han mener nemlig, at vi i Danmark har en farlig alkoholkultur, som vi slet ikke snakker nok om.

- Det trak mig ned, og jeg har brugt det som selvmedicinering, fordi jeg har adhd. Det har været usundt for mig, og det er fedest for mig ikke at drikke. Jeg keder mig konstant, og når man har det sådan, bliver det at drikke en måde at fordrive tiden på, forklarer han.

De fleste, der har lyttet til Kidd i løbet af de seneste ti år, kan nok melde sig enige i, at han virker som en fyr, der har festet – og ikke mindst drukket – meget. Og han erfarede selv, at der nok også røg en del mere alkohol indenbords, end hvad godt var. Især da han pludselig fik succes og havde kalenderen fuld af koncerter. Men det var ikke produktivt, erkender han.

- Det er spild af tid at være fuld og dum og have tømmermænd. Og jeg har det jo grineren alligevel, jeg er stadig den sygeste på dansegulvet. Jeg vil gerne opfordre andre med adhd til at træde varsomt, når det kommer til alkohol. Det er som heroin.

På trods af de manglende promiller er det dog ikke, fordi Kidd er holdt op med at feste. Og at dømme ud fra studenternes playlister under årets vognkørsler er hans nye musik allerede blåstemplet som fest-soundtrack.

Hvornår vi kan forvente at høre mere fra Kidd, står dog endnu hen i det uvisse. Der er nemlig ikke nogen fast plan. Sådan arbejder han bedst.

Men én ting er sikkert; der masser på tegnebrættet. Og indtil da kan man vælge at følge Kidds opfordring: Bare dans.

Se Kidd optræde med en alternativ version af gennembrudshittet 'Kysset med Jamel' i 'Musiksommer på P3':