Kim Larsens 'godnatsang' fangede en hel generation: Det nummer var soundtracket til min ungdom

Gasolin-nummeret 'Som et strejf af en dråbe' har en helt særlig betydning for mange danskere.

(Foto: © Pierre Sales)

23 ord.

4 sætninger.

Mere skulle der ikke til for at skabe lydtæppet til ungdommen for en hel generation af danskere.

Kim Larsen og resten Gasolin' stod i over 20 år for at putte den danske ungdom i seng søndag efter søndag med nummeret 'Som et strejf af en dråbe'.

I 1973 blev sangen nemlig udvalgt som farvel-melodi på DRs ungdomsflade 'P4 i P1', der blev sendt i radioen hver søndag aften.

Dermed blev 'Som et strejf af en dråbe' fast inventar i mange unges liv, hvor den hver søndag rundede ugen af, for de tusindevis af unge der hver uge lyttede med.

I dag har sangen en helt særlig betydning for rigtig mange danskere, og søndagens store mindekoncert på Rådhuspladsen er da også opkaldt efter netop den sang.

Men hvad er det, der gør 'Som et strejf som en dråbe' så unik?

Lyt til nummeret her, mens du læser videre.

0:00

'Godnatsang' blev skrevet på bestilling

Det blot 1 minut og 18 sekunder lange nummer så dagens lys i 1973.

Gasolin', et af datidens allermest populære rockbands, var blevet bedt om at skrive en række jingles og vignetter, som Danmarks Radio kunne bruge i deres nye ungdomsflade i radioen.

- Nogle af dem forsvandt ret hurtigt, og andre blev hængende, men 'Som et strejf af en dråbe' blev hængende til allersidst, fortalte gruppens guitarist, Franz Beckerlee, til Fyens Stiftstidende tilbage i 2003.

Nummeret er samtidigt et af de få Gasolin'-numre, hvor frontmanden Kim Larsen udover at stå for vokalen også sad bag tangenterne på sangens klaverstykke – og det var da også Larsen, der fik idéen til nummeret.

- Vi stod i øvelokalet og havde arbejdet med de andre små kendingsmelodier. Så blev Kim Larsen pludselig tom i blikket, og så citerede han teksten, som den er. Bare sådan lige ud i luften, og den købte vi lige med det samme. Jeg har ham mistænkt for, at han havde lavet den i forvejen og bare spillede rollen, som om lynet slog ned i ham, har Franz Beckerlee tidligere fortalt.

Da sangen blev skrevet til radioen, blev den aldrig udgivet på et af Gasolin's studiealbums, men er sidenhen blevet udgivet på en række af gruppens opsamlingsalbums.

Her ses Gasolin i 1982, hvor de for en stund blev gendannet. (Foto: © Henning Bagger)

Sangen blev en ledestjerne

Med ikoniske programmer som den radiofoniske brevkasse 'Tværs' og senere musikprogrammet 'Det Elektriske Barometer' var 'P4 i P1' nærmest en religion for mange unge radiolyttere op gennem 70'erne og 80'erne.

Og derfor fik 'Som et strejf af en dråbe' som godnatsang en helt særlig betydning for dem, der lyttede med.

- Den sang har jo været et soundtrack for en hel generation, siger Claus Christensen, chefredaktør på Filmagasinet Ekko og trofast lytter af 'P4 i P1'.

Ifølge Christensen ramte nummeret direkte ned i en tidsalder og de tanker og følelser, som fyldte for ham og mange andre unge i de år.

- For mig blev nummeret en kontrast til det pæne parcelhuskvarter i Hundige, jeg voksede op i. Det fik en dreng som mig til at rette blikket væk fra kvarterets trygge stisystemer og kigge op mod det store himmelhav over mig.

- Den symboliserede en følelse af håb og drømme, og gav mig fornemmelsen af, at der var en anden verden derude udenfor ligusterhækkene, som var fuld af muligheder og drømme, fortæller han og fortsætter;

- Sangen blev en ledestjerne, som kunne give én trøst og forhåbning, men også minde én om, at livet er kortvarigt. Den mindede mig om at gå efter mine drømmene, og ikke altid vælge det sikre.

Trine Bryld var med til at starte radioprogrammet 'Tværs' i 1972, og var sad bag mikrofonen i i alt 36 år. (Foto: © Dr)

Soundtrack til søndagen

Mens nummeret blev brugt som afrundingsmelodi i 'P4 på P1' i mange år, er sangen for andre særligt synonymt med det legendariske radioprogram 'Det Elektriske Barometer', der, som en del af ungdomsfladen, så dagens lys i 1986.

Programmet, som præsenterede lytterne for det nyeste musik fra ind- og udland, blev i mange år altid sluttet af med 'Som et strejf af en dråbe'.

- Jeg forbinder den nærmest mere med ’Det Elektriske Barometer’ end jeg forbinder den med Kim Larsen og Gasolin'. Det var soundtracket til min søndag aften i flere år, siger radiovært Anders Bøtter, som i mange år lyttede fast til programmet.

I dag er det 45 år gamle nummer stadig ét af de Gasolin'-numre, den rock-elskende radiovært finder allersmukkest.

- I modsætning til mange af Gasolin's andre sange, som var meget store og larmende, så er den her sang meget simpel i sit udtryk, siger han.

- Det er dér, hvor jeg synes, Gasolin' er allermest interessante. Når de skræller tingene helt ned og bare leverer de her sindssygt smukke melodier, siger Anders Bøtter og nævner sangen 'This Is My Life' som et andet godt eksempel på de mere simple sider af Gasolin'.

Gasolin blev dannet i 1969 og spillede sammen frem til 1978.

Samlede en hel generation

Radiovært og musikjournalist Carsten Holm var også fast lytter af 'P4 i P1' og 'Det Elektriske Barometer', og for ham vækker 'Som et strejf af en dråbe' nogle helt særlige følelser.

- Når man hørte de første spæde toner fra klaveret, så vidste man, at ugen var omme og søndagen skulle rundes af. Sangen og dens melankolske udtryk gav én et pusterum, hvor man kunne trække vejret og reflektere en lille smule i det halvandet minut, den nu varede, siger han.

Både 'Tværs' og 'Det Elektriske Barometer' er blandt nogle af de mest elskede og ikoniske programmer fra DRs store radioarkiv.

Programmerne formåede i en tid uden internet og sociale medier at samle unge på tværs af landet, og gav dem en helt særlig følelse af samhørighed.

- I de sidste par dage, har vi jo hørt talrige gange, hvordan Kim Larsen og hans musik har været en del af mange danskeres liv og historie, og det er ’Som et strejf af en dråbe’ endnu et godt eksempel på. Den formåede ligesom at samle os lyttere, siger Carsten Holm.

'Som et strejf af en dråbe' fungerede som programmets 'godnatsang' fra 1986 og helt frem til 1994. Siden hen har sange fra Sort Sol og rockgruppen Kashmir blandt andre stået for, at runde programmet af.

DR PigeKoret har også sunget 'Som et strejf af en dråbe'. Hør deres smukke udgave her.

0:00