Kim Larsens sange vil aldrig dø: 5 klassikere der går lige i hjertet

Kim Larsen har masser at sige nye generationer, mener P6-vært Anders Bøtter, der guider dig til nogle af hans allerbedste sange.

Kim Larsen sov søndag morgen stille ind efter længere tids sygdom. Han blev 72 år gammel. (Foto: Jeppe Carlsen © Scanpix)

Kim Larsen gik sine egne veje og formåede på fineste vis at skrive samfundskritiske sange og sætte forskellige emner på dagsordenen med sine tekster. Det mener Anders Bøtter, som er vært på radiokanalen P6 Beat.

- Men det var uden at fucke systemet, træde nogen over tæerne eller at baldre rundt. Det er sange som 'Jutlandia' og 'Midt om natten' gode eksempler på, siger Anders Bøtter, som mener, at der i dag ikke er mange danske artister, der gør det samme.

- Der ikke mange kommentarer i musikken om den tid, vi lever i.

Herunder giver P6 Beat-værten sine fem personlige anbefalinger på nogle af de bedste sange fra Kim Larsen som soloartist og fra tiden med Gasolin'. Kim Larsen døde søndag den 30. september efter længere tids sygdom.

- Det er svært, for der er mange sange, og anbefalingen kan se anderledes ud i morgen, siger han.

1

Jutlandia (1986)

(Foto: Palle hedemann © (c) Ritzau Scanpix)

- Det er en af mine personlige favoritter, fordi han formåede at lave et popnummer, man kan synge med på, og den er letgenkendelig. Men hvis man så læser teksten, så er den jo virkelig voldsom med en linje som: 'Sygeplejersker på 16 år, tilser soldaternes sår'.

- Det er den type sang, der burde blive skrevet nu, når vi går i krig i Irak eller Afghanistan, hvor man ser alle de her rædsler. 'Jutlandia' er en helt forfærdelig sang, men et meget poppet nummer, og den dobbelthed er fascinerende. Det er en dobbelthed, han deler med H. C. Andersen, som skrev de her søde børneeventyr med en vanvittig mørke.

2

De smukke unge mennesker (1988)

(Foto: Pierre Sales © (c) Ritzau Scanpix)

- Det er en sang, der er let at identificere sig med, uanset hvilket lag i samfundet man tilhører. Alle unge mennesker flyver fra reden, om de er fra en familie nederst på rangstigen eller medlem af Kongehuset. Sangen rammer alle, og så er den smukt udført og er meget rørende.

3

Masser af succes (1975)

(Foto: Allan Moe © (c) Ritzau Scanpix)

- På papiret handler Gasolin'-sangen om et rockband og et vildt liv på turné, hvor man hører om bagsiden af medaljen. Men man kan også overføre den til sit eget liv, for hvad betyder det at have en succesfuld karriere, hvad er lykke, og hvorfor bliver vi ved med at jagte den?

- Det rammer Gasolin' perfekt, og selv om den lyder selvbiografisk, så kan den altså overføres til ens eget liv. Det er en af de sange, jeg selv har hørt mest gennem mit liv, for jeg vidste, der var noget på spil, men jeg kunne ikke finde ud af, hvad det var, så jeg blev bare ved med at sætte den på.

4

Byens hotel (1973)

(Foto: CLAUS BECH ANDERSEN © (c) Ritzau Scanpix)

- Det er så stærk en melodi, og som lytter kan man virkelig sætte sig ind i, hvordan en sømand har det. Han drager ud i verden og efterlader en kvinde tilbage, og den her længsel og kærlighed er så smuk. Hun tror, han aldrig kommer hjem igen, så hun finder en anden, og det er en utrolig smerte, som alle kan identificere sig med.

- Det er det her med at tage ud på eventyr, og så ender man måske med at miste det, man forlod. Er det så det værd? Det er en sang, der har rørt mig meget, og da jeg selv er vokset op nær det sydfynske øhav, kan jeg ikke afvise, at jeg har hørt nogle bådebyggere synge med på den.

5

Midt om natten (1983)

(Foto: Jeppe Bøje Nielsen © (c) Ritzau Scanpix)

- Den er symptomatisk for hele 'Midt om natten'-albummet. Mange mente, at det bare var Kim Larsen og en trommemaskine, og at det var alt for skrabet til at udgive, men så gik det jo hen og blev det bedst sælgende album i Danmarkshistorien.

- Ligesom 'Jutlandia' er det en sang, man kan synge med på. Men den er jo en ren samfundsprotest, og man kan måske have tendens til at glemme, at den handler om ungdommen i 80’erne, hvor der var blandt andet var mangel på boliger og mange besættere. Men 'Midt om natten' – både sangen og filmen - skubbede en agenda ud over kanten, så folk blev opmærksomme på det.

Facebook
Twitter