Klar til at føle dig gammel? En af Disneys største seriesucceser fylder 15 år

Tv-serien 'Hannah Montana' gjorde sangeren Miley Cyrus til en sand teenage-sensation.

Serien 'Hannah Montana' fylder i år 15 år. (Foto: Kevin Mazur © Getty Images Grafik: Christian Ellegaard)

Er du klar til at føle dig rigtig gammel?

Okay, så hør her: Tv-serien 'Hannah Montana' fylder 15 år.

Jeps, det er simpelthen halvandet årti siden, at du sad hjemme i sofaen og spiste toast og drak rød saft, mens showet om den hemmelige popstjerne med den blonde paryk rullede over skærmen.

Og har du svært ved at begribe, at den legendariske tv-serie efterhånden har så mange år på bagen, er du ikke alene.

Superstjernen Miley Cyrus, der spillede hovedrollen i serien, undrer sig også over, hvor tiden blev af.

- Kære Hannah. Det er stykke tid siden sidst. 15 år, for at være præcis. (…) Du og jeg har været gennem det hele, min ven. Vi har delt mange førstegangsoplevelser. Og "sidstegangs-oplevelser". Opture. Nedture. Tårer og latter.

- MEGET har ændret sig siden dengang. Du var som en raket, der fløj mig til månen og aldrig tog mig med ned igen, skrev stjernen for nylig i et åbent brev (naturligvis skrevet på officielt 'Hannah Montana'-brevpapir) til sit tidligere alter-ego.

Miley Cyrus var bare 12 år gammel, da hun blev castet til rollen som teenageren Miley Stewart, der i al hemmelighed levede et dobbeltliv som den internationale popstjerne Hannah Montana.

Tv-showet havde premiere i 2006, og det blev i alt til fire sæsoner og 98 afsnit af serien, der kørte frem til 2011 og i dag står tilbage som én af Disneys største seriesucceser nogensinde.

'Hannah Montana'-universet affødte også en række cd'er, en spillefilm og en storstilet koncert-turné, hvor Miley Cyrus både optrådte som sig selv og sit blonde alter-ego.

Serien var for alvor med til at cementere Miley Cyrus som en af USA's største teenage-sensationer, og den blev affyringsrampen for hendes succesfulde musikkarriere.

Bag kulissen var alt dog ikke fryd og gammen.

Miley Cyrus har senere fortalt, at hun havde svært ved at håndtere sin nyfundne status som superstjerne og i sine teenage-år både udviklede angst og fik et særdeles anstrengt forhold til sin egen krop.

Samtidig var det hårdt for Cyrus konstant at skulle spille rollen som Hannah Montana foran tv-kameraerne og på koncertscenen, og sangeren udviklede med egne ord en "identitetskrise":

- Jeg var næsten den karakter lige så ofte, som jeg var mig selv. Og konceptet i showet var jo, at når du er i den rolle, når du har det her alter-ego, så er du noget værd. Du har millioner af fans, du er verdens største stjerne.

- Og når jeg ikke havde parykken på, var historien i serien, at alle var ligeglade med mig, og at jeg ikke var en stjerne længere. Det blev banket ind i hovedet på mig. "Når du ikke er Hannah Montana, er alle ligeglade med dig," fortalte Miley Cyrus i 2015 i podcastserien 'Rock This'.

28-årige Miley Cyrus, som vi kender hende i dag. Superstjernen udgav sidste efterår sit seneste studiealbum, 'Plastic Hearts'. (Foto: Alberto E. Rodriguez © Getty Images)

Få år efter 'Hannah Montana' kom til en ende, begyndte Miley Cyrus på sange som 'Wrecking Ball' og 'We Can't Stop' at vise en mere moden, men også mere vild og sexfikseret udgave af sig selv.

Et radikalt skifte, sangeren selv tilskriver sin hang efter at finde en ny "rolle", hun kunne spille.

- Jeg tror, det var derfor, jeg til tider nærmest skabte en karikeret udgave af mig selv. Jeg har aldrig skabt en karakter, der ikke var mig, men jeg var meget bevidst om, hvordan folk så mig, og måske spillede jeg lidt på dét, har sangeren forklaret til 'Rock This'.

Bliv hensendt til din barndoms dovne eftermiddage foran fjerneren med 'Hannah Montana'-titelmelodien 'The Best of Both Worlds' her:

0:00

Men selvom 'Hannah Montana' har været roden til megen smerte hos Miley Cyrus - hendes far, Billy Ray Cyrus, har sågar udtalt, at serien "smadrede hans familie" - så ser superstjernen i dag tilbage på sin tid som Disney-stjerne med kærlige tanker.

- Hannah, du har al min kærlighed og taknemlighed. At vække dig til live i de seks år var en ære, skriver Miley Cyrus i sit brev i anledningen af 15-års jubilæet og fortsætter:

- Der går ikke en dag, hvor jeg glemmer, hvor jeg kom fra. En bygning i Burbank, Californien (hvor serien blev optaget) fuld af mennesker med magten til at opfylde mine drømme. Og det gjorde de. De gav mig dig. Den største gave, en pige kunne ønske sig, skriver Miley Cyrus og slutter:

- Jeg elsker dig, Hannah Montana.

Miley Cyrus var bare 12 år, da hun blev castet til rollen som Hannah Montana. (Foto: Amy Sussman © Getty Images)

Snøft.

Når du er færdig med tørre tårerne væk, så læs endelig videre. 'Hannah Montana' var nemlig ikke ene om at blande tv-drama med sang og musik.

Her er tre andre teenage-film og tv-serier, der gjorde det samme - og som måske vækker flere nostalgiske minder til live.

1

'High School Musical' (2006-2008)

Ashley Tisdale (tv.), Vanessa Hudgens (i midten) og Zac Efron var blandt de store stjerner i 'High School Musical'. (Foto: Stephen Shugerman © Getty Images)

Er du vokset op i et hjem med den store tv-pakke, kender du helt sikkert til 'High School Musical'-universet. Filmene om livet på en amerikansk high school blev sendt i noget nær døgndrift på Disney Channel i midten af 00'erne, og historien om Troy, Gabriella, Sharpay og Ryan blev også en enorm succes i biografer verden over.

Den første film udkom i 2006, og i årene efter udkom yderligere to film i serien, der blandt andet blev starten på skuespiller og professionel teenagehjerte-smelter Zac Efrons karriere.

Sangene fra serien - du husker måske perler som 'Breaking Free', 'Stick to the Status Quo' og 'Start of Something New' - fik også enorm succes, og herhjemme sneg soundtracket til den første film sig sågar ind på den danske albumhitliste.

I 2019 blev der pustet nyt liv i fortællingen om livet på East High School, da Disney Channel havde premiere på en ny tv-serie baseret på de samme historier og karakterer kendt fra filmene.

På rollelisten finder vi blandt andre sangeren Olivia Rodrigo, der er kendt for gennembrudshittet 'Drivers License', der udkom tidligere i år. Hun spiller hovedrollen som Gabriella Montez i serien, der snart vender tilbage med sin anden sæson.

Hør nummeret 'We're All In This Together' - der har fået undertegnede gennem talrige, fortabte gruppeprojekter gennem tiden - her:

0:00
2

'Glee' (2009-2015)

Det blev til i alt 121 episoder af den populære serie 'Glee'. (Foto: FOX © Getty Images)

Da den sidste 'High School Musical'-film udkom i 2008, efterlod den et vakum.

Allerede året efter gav tv-serien 'Glee' sig dog i kast med at føre den stolte "musik-dans-og-kærlighedsdrama-på-en-tilfældig-skole-et-sted-i-USA-hvor-alle-åbenbart-både-kan-synge-og-danse"-tradition videre - og dét med stor succes.

Serien tog sit udgangspunkt i 'Glee Club', et skolekor på den fiktive William McKinley High School i USA.

Mellem dramatiske historier om ung kærlighed og usikre teenagere serverede serien i hvert afsnit en række nyfortolkninger af nye og gamle popklassikere, og store stjerner som Britney Spears, Madonna og Michael Jackson fik alle et særligt afsnit udelukkende dedikeret til deres musik.

I alt blev det til seks sæsoner af serien, der kørte frem til 2015 og i 2010 vandt prisen for 'Årets musical- eller komedieserie' ved Golden Globes.

'Glee' har gennem årene dog også været omgærdet af en række tragiske dødsfald.

I 2013 døde en af seriens hovedpersoner, skuespilleren Cory Monteith, af en overdosis, og i 2018 tog skuespilleren Mark Salling, der spillede rollen som Puck i serien, sit eget liv efter at være blevet arresteret for besiddelse af børneporno.

Endelig mistede skuespiller Naya Rivera sidste år livet i en drukneulykke, da hun under en sejltur på en sø i Los Angeles faldt overbord.

Glee gav 80'er-klassikeren 'Don't Stop Believin' nyt liv, da den blev signatur-sangen for tv-seriens første sæson. Hør deres udgave her:

0:00
3

'Store drømme' (2009)

Anna David, Maria Lucia og Simon Mathew var blandt andre at finde på rollelisten til 'Store drømme'. (Foto: casper christoffersen © Ritzau Scanpix)

Herhjemme har vi også haft vores egen pendant til 'High School Musical' og 'Glee'.

I kølvandet på de amerikanske succeser besluttede TV2 sig i 2009 for at lave deres egen tv-serie med dans og musik som omdrejningspunkt.

Satsningen hed 'Store Drømme', og på rollelisten var navne som musikerne Simon Mathew, Maria Lucia og Anna David.

Serien udspillede sig på et fiktivt musical-akademi, hvor seerne fulgte hovedpersonerne - en flok håbefulde og ambitiøse sangtalenter - på deres mod vej til stjernerne.

Men selvom drømmene var store, var seertallene små, og serien blev afsluttet efter blot én sæson.

Husker du titelmelodien til 'Store drømme'? Ellers kan du høre den her:

0:00
FacebookTwitter