Københavner giver The Weeknd og Bieber baghjul: Her er musikken, vi har hørt allermest i 2020

Spotify afslører, hvem og hvad danskerne har streamet mest i 2020.

De danske Spotify-brugere har ikke kunnet få nok af Gilli, som indtager førstepladsen på top ti-listen over mest streamede kunstnere i 2020. (Foto: Mario Anzuoni/Pressefoto/Rachel Luna © Ritzau Scanpix/Getty Images)

Der hersker næppe tvivl om, at året 2020, som snart går på hæld, ikke ligefrem har været et typisk år.

Festivalerne blev aflyst, og sommeren endte som en halvkedelig fornøjelse. Du har nok festet en del mindre, end du plejer. Og du har måske gået i skole eller arbejdet hjemmefra eller på anden vis fået vendt fuldstændig op og ned på din hverdag.

Men alligevel er noget, som det plejer at være: nemlig, at vi foretrækker at lytte til dansk rap på vores streamingtjenester. Den sejrsbølge, dansk rap har redet på de seneste år, er kun blevet endnu tydeligere i år.

For selvom 2020 på mange måder har været et svært år for musikken, har de danske Spotify-brugere ikke ladet corona komme imellem dem og deres yndlingsmusik. Og det tyder på, at de er langt fra færdige med tunge rytmer og rapvers fra især hitkongerne Gilli og Branco.

Det afslører Spotify, som i dag har offentliggjort, hvad danskerne har lyttet allermest til i 2020.

Det er nemlig københavneren Gilli, der indtager førstepladsen på listen over de mest streamede kunstnere i Danmark – skarpt efterfulgt af kollegaen Branco på en andenplads.

0:00

De to har overhalet store, internationale kunstnere som The Weeknd, Justin Bieber og Drake, der har måttet nøjes med listens tredje-, fjerde- og sjetteplads.

På listen er der også blevet plads til andre danske hitmagere som Kesi og Ude af Kontrol på femte- og tiendepladsen.

Kesi har i år hittet stort med blandt andre numrene 'Blå himmel' og 'Tilbage', som begge er at finde på albummet 'BO4L'. (Foto: Mads Alexander Lund)

Succesfuldt samarbejde

Noget tyder på, at det var den rette beslutning for Gilli og Branco at slå pjalterne sammen på albummet 'Euro Connection', for ifølge Spotify har danskerne trykket play på det igen og igen siden dets udgivelse i starten af februar.

Albummet, der i weekenden modtog en Danish Music Award som netop 'Årets album', er nemlig kravlet helt til tops på listen over de mest streamede album.

Men også Gillis album 'Kiko' fra 2019 har fået en plads på albumlisten og må ifølge de danske Spotify-brugere være ældet med ynde i en sådan grad, at de har lyttet det op på en syvendeplads.

Kesis 'BO4L', 'Sindssyge ting' med Suspekt og 'Bois Forever' fra hitduoen Citybois udgør de resterende danske bidrag til albumlistens top ti, som ellers prydes af kunstnere som The Weeknd, Pop Smoke, Lewis Capaldi, Harry Styles og Post Malone.

Øverst på top ti-listen over mest streamede sange må de danske rappere dog vige for The Weeknd's megahit 'Blinding Lights'.

0:00

Her ligger Gilli og Branco på tredjepladsen med 'La Danza', Icekiid på fjerdepladsen med sommerhittet 'ErruDumEllaHvad', og Lord Sivas 'Solhverv' har braget sig op på en sjetteplads.

Se top ti-listerne i bunden af artiklen.

Ingen overraskelser

Spørger man P3-vært og dj Pelle Peter Jencel, er der ikke mange overraskelser at komme efter på de tre top ti-lister.

- Det er en understregning af, at unge i Danmark – og det meste af verden – foretrækker rap til hverdag og fest i de her år. Det er den genre, som både kreativt og kommercielt er med til at definere den her generation, siger Pelle Peter Jencel og fortsætter:

- Og så er det en understregning af, at udvalget inden for rap er megabredt. Du har både Gilli og Branco, som har fortællinger fra kvarteret, Suspekt, som er blevet fædre og har lavet et album om det, og Kesi, som fortæller om at gå fra at være en dreng til en mand. Det er ikke ti gange det samme navn. Der er en masse undergenrer, som taler til ungdommen derude.

Det må siges at være en god uge for Suspekt. Deres album 'Sindssyge ting' er det sjette mest streamede album på Spotify i 2020 i Danmark. Og så har de netop vundet prisen som 'Årets gruppe' ved Danish Music Awards, der blev afholdt lørdag. (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)

Og så kan vi være stolte af, at dansk musik fylder så meget på listerne, mener radioværten. Dansk musik ser nemlig ud til at have en lige så stor plads i danskernes streaminghjerter som den udenlandske.

- Det må jo betyde, at vi har en sund musikscene og en fed lyttekultur, når de danske navne kan være med til at definere lyden af i dag i et så lille land som vores, hvor man hurtigt kan drukne i en masse store, amerikanske navne, siger Pelle Peter Jencel.

- Sammenlignet med andre ikke-engelsktalende lande hører vi meget musik fra vores eget land. Og meget af det er endda også dansksproget.

100 procent mænd i top ti

Man fristes dog til at spørge, hvor kvinderne - i både ind- og udland - er henne. De tre top ti-lister udgøres nemlig udelukkende af mænd. Men heller ikke det kommer bag på radioværten, selvom han gerne havde set et anderledes billede tegne sig.

- Jeg er ikke overrasket, men lidt skuffet. Jeg tror, det har noget at gøre med lyttevaner og algoritmer. Især det sidste. Spotify fungerer jo blandt andet på den måde, at hvis du kan lide noget, så får du præsenteret mere af det, siger Pelle Peter Jencel og fortsætter:

- Det er en tjeneste, der skal gøre dig tryg og give dig noget, den ved, du kan lide. Den tilgodeser de eksisterende succeser i højere grad, end den fremmer nye, der måske kunne overraske - i modsætning til for eksempel radio, hvor vi i hvert fald på P3 har både en lyst og en forpligtelse til at præsentere et mere alsidigt udvalg af musik.

Derudover tror han, det kan have noget at gøre med, at de helt store, kvindelige streamingsucceser enten ikke har været albumaktuelle eller tiltalt de unge med den musik, de har udgivet i år.

Billie Eilish - som lige nøjagtig ikke er på top ti i Danmark, men ligger på 11. pladsen - og Ariana Grande udgav for eksempel album sidste år - og Grande igen i år, men det nye album har kun været ude siden 30. oktober. Og andre populære navne som Taylor Swift og Beyoncé har udgivet henholdsvis et folkalbum og et filmalbum, som måske ikke har haft gigantisk hitpotentiale, forklarer Jencel.

Pelle Peter Jencel undrer sig over, at en kvindelig kunstner som Billie Eilish, der ellers hitter stort blandt unge, ikke er i top ti på årets Spotify-lister. Men han gætter på, det er, fordi hendes seneste album udkom i foråret 2019. Billie Eilish ligger på 11. pladsen i Danmark. (Foto: Amy Sussman © 2020 DCP Rights LLC/Getty Images)

Men han tror og håber, at billedet er ved at ændre sig. Det virker nemlig, som om der nu er en meget større velvilje til at gøre noget for at ændre det blandt både pladeselskaber, radiokanaler og streamingtjenester, end der har været tidligere, mener han.

- Jeg tror, alle efterhånden har det sådan, at det jo ikke kan være rigtigt, at der er nul kvinder repræsenteret på sådan nogle top ti-lister. Det er jo for mærkeligt.

Man skal dog huske på, tilføjer han, at Spotifys top ti-lister ikke giver det fulde billede af, hvad der sker på musikscenen. Spotify er nemlig stadig primært en tjeneste, der bruges af unge. Og de store artisters streamingsucces kommer også fra algoritmer og er altså ikke udelukkende lytternes tilvalg.

- På en top 50 eller 100 ville billedet være anderledes, så man må ikke tro, de her lister er den eneste sandhed. The Minds of 99 er for eksempel ikke på, men de kan udsælge Parken. Der er mange måder at måle succes på.

Se Spotifys top ti-lister for kunstnere, album og sange i Danmark herunder.

Top 10 kunstnere i Danmark 2020

 • 1. Gilli

 • 2. Branco

 • 3. The Weeknd

 • 4. Justin Bieber

 • 5. Kesi

 • 6. Drake

 • 7. Juice Wrld

 • 8. Ed Sheeran

 • 9. Pop Smoke

 • 10. Ude af Kontrol

Top 10 album i Danmark 2020

 • 1. 'Euro Connection' - Branco, Gilli

 • 2. 'After Hours' - The Weeknd

 • 3. 'Shoot For The Stars Aim For The Moon' - Pop Smoke

 • 4. 'BO4L' - Kesi

 • 5. 'Divinely Uninspired To A Hellish Extent' - Lewis Capaldi

 • 6. 'Sindssyge ting' - Suspekt

 • 7. 'Kiko' - Gilli

 • 8. 'Bois Forever' - Citybois

 • 9. 'Fine Line' - Harry Styles

 • 10. 'Hollywood's Bleeding' - Post Malone

Top 10 sange i Danmark 2020

 • 1. 'Blinding Lights' – The Weeknd

 • 2. 'Roses (Imanbek Remix)' – Saint Jhn, Imbanbek

 • 3. 'La Danza' – Branco, Gilli

 • 4. 'ErruDumEllaHvad' – Icekiid

 • 5. 'Rockstar (feat. Roddy Ricch)' - DaBaby, Roddy Ricch

 • 6. 'Solhverv' – Lord Siva

 • 7. 'Pub G' – Branco, Lolo, Larry 44

 • 8. 'Klovne' – RH

 • 9. 'Gonzo' – Suspekt

 • 10. 'Breaking Me' – Topic, A7S

FacebookTwitter