Komiker roses til skyerne for nyt show. Nu slår han også popstjernerne med sin musik: 'Det er ret ualmindeligt'

Bo Burnhams sange fra det anmelderroste show 'Inside' hitter stort i både USA og Danmark.

Flere af sangene fra 'Inside' har figureret højt på YouTubes hot-liste. (© Netflix)

Det lyder måske lidt underligt, at en komiker skulle være at finde på hitlisterne og sælge bedre end store popidoler som Justin Bieber og Dua Lipa.

Alligevel er det tilfældet for den 30-årige komiker Bo Burnham, der i maj udgav Netflix-showet 'Inside'.

For selvom showet generelt har høstet mange roser for sit høje komiske niveau og blandt andet kaldes for "et skelsættende show, der rykker fundamentalt ved comedysfærens grundform" i Soundvenue, så bliver amerikanske Bo Burnham nu også anerkendt for sine musikalske evner.

Noget af det, der gør 'Inside' særligt, er nemlig de 21 sange, der udgør størstedelen af comedyspecialen. Og i øjeblikket ligger albummet 'Inside (The Songs)', som udkom kort efter selve showet, nummer otte på Billboard 200, der er en liste over de bedst sælgende album i USA.

Ligeledes er sangen 'All Eyes on Me' den første comedysang nogensinde, der er kommet på Billboards global charts-liste, som viser, at komikeren også hitter uden for hjemlandet.

Herhjemme troner albummet lige nu på en 13. plads på albumhitlisten. Og sangen 'Welcome to the Internet' har i skrivende stund næsten 24 millioner visninger på YouTube.

Og på trods af den store opmærksomhed omkring showet, er det alligevel overraskende, mener Kasper Lundberg, der er serieekspert på dr.dk og podcast- og radiovært.

- Det indikerer, at Bo Burnhams sange også bliver taget alvorligt som musik, siger han.

- Det er ret ualmindeligt, at den her slags sange klarer sig så godt på musikkens præmisser. Det er sjældent, at sange, der skal være sjove, er så gode, at man gider høre dem flere gange. Det er dét, der er imponerende – at han formår at lave noget, der både er sjovt og fængende.

Lyt til 'Welcome to the Internet', der er et af de mest populære numre fra albummet:

0:00

Genren er ikke ny

Kasper Lundberg påpeger, at musikalsk comedy ikke er noget nyt, men alligevel er det lykkedes Bo Burnham at gøre det bedre end mange andre.

- Vi har jo kendt til genren i mange år. Men jeg kender ikke andre, der er lykkedes med at gøre det ungt og sejt, siger han.

Udover sin comedyspecial 'Inside' er Bo Burnham også aktuel i filmen 'Promising Young Woman' i rollen som Ryan Cooper. (© Courtesy of Netflix 2021)

Kasper Lundberg tror også, at flere af sangene hitter, fordi emnerne vækker genklang hos mange i netop den tid, vi lever i.

Det gælder både sangen 'That Funny Feeling', der handler om den angst, det kan give, at verden føles så uvirkelig, som den har gjort for mange det seneste år under corona. Eller 'White Woman's Instagram', der er en sang om kvindelige influencere på sociale medier.

- Vi ser det også på nummeret 'Welcome to the Internet', der forsøger at beskrive internettet på en måde, som man ville gøre det over for en alien, der aldrig har hørt om det før, siger Kasper Lundberg.

- Han formår meget præcist at beskrive den følelse af kaos, man oplever på internettet, hvor alt fra Harry Potter-porno til halshugninger kun er et klik fra hinanden. Jeg tror, at alle, der hører sangen, vil kunne genkende den fremstilling af internettet.

- Det minder om revykulturen, fordi det er samfundskommenterende, men Burnham henvender sig til et mere intellektuelt publikum.'Inside' er en ekstremt avanceret og begavet kommentar på vores tid.

Og ikke kun til den coronapandemi, der har fyldt for alle det seneste års tid, men derimod til hele den millenial-generation, den 30-årige komiker selv er en del af, mener Kasper Lundberg.

- Hans helt store tema er den her selvoptagethed og selvfremstilling, som er en stor del af den unge generation, hvor mange føler sig fremmedgjort fra sig selv.

Fik angstanfald på scenen

At Bo Burnham tager de emner op er næppe tilfældigt, da han selv har gennemlevet mange af de ting, som andre, der vokser op med sociale medier, oplever nu.

Den succesfulde komiker blev kendt allerede i en tidlig alder, da han som 16-årig blev et stort internetfænomen efter at have udgivet sangen 'My Whole Family' på YouTube.

- I dag har mange influencere svært ved at finde sig selv, fordi de har følelsen af, at alt i deres liv skal blive til indhold på de sociale medier. De har svært ved at skelne mellem deres offentlige og private person. Det oplevede Bo Burnham allerede for 14 år siden, fortæller Kasper Lundberg.

Bo Burnham på det værelse, hvorfra han som 16-årig lavede sin første YouTube-video, der har fået millioner af visninger. (Foto: Boston Globe © (c) Getty images)

Sidenhen udviklede hjemmevideoerne fra teenageværelset sig til at blive reelle comedyspecials, som han optrådte med på hjemlandets scener. Og det blev hans succes ikke mindre af.

- Bo Burnham er en af de få, der har formået at tage sit indhold fra de sociale medier og få det til at fungere på scener, uden at det blev kikset.

Men efter at have udgivet fire shows, holdt han en pause fra at optræde.

Under hans seneste turné oplevede han nemlig at blive ramt af gentagne angstanfald på scenen, hvorfor han trak stikket og i stedet fokuserede på at arbejde med film, både som instruktør og skuespiller.

Hør 'All Eyes on Me', der handler om de angstanfald, Bo Burnham oplevede på scenen:

0:00

Men fem år senere var han igen klar til at stille sig op på scenen. Lige indtil hele verden blev lukket ned på grund af en pandemi.

Og her opstod ideen til 'Inside', der ifølge Kasper Lundberg ikke kun er et corona-show, men en eviggyldig comedyspecial om at være fanget i sit eget hoved.

- Det show er kulminationen på alt det, Bo Burnham kan.

Facebook
Twitter