Koncert med kontroversielt, libanesisk band aflyst: Frygter for gæsters sikkerhed

Gruppen Mashrou' Leila skulle have optrådt på en festival i hjemlandet Libanon i næste uge. Men nu har festivalen fået kolde fødder.

Forsangeren i Mashrou' Leila, Hamed Sinno, er åbent homoseksuel og anses som et ikon blandt homoseksuelle i Mellemøsten. Her ses han under en optræden i London sidste år. (Foto: Burak Cingi © Getty Images)

Det libanesiske indieband Mashrou' Leila er på én gang yderst populært og yderst kontroversielt i Mellemøsten.

Bandets forsanger, Hamed Sinno, der er åbent homoseksuel og kaldes Mellemøstens svar på Freddie Mercury, splitter nemlig libaneserne, ligesom også gruppens tekster, der behandler sprængfarlige emner som seksualitet, politik og samfundsstrukturer, ikke alene har skaffet dem tusindvis af fans. De har også givet dem fjender.

Senest har kirkelige ledere i Libanon haft held med at få fjernet bandet fra at optræde på Byblos Festival i Libanon i næste uge.

Det skriver blandt andet nyhedsbureauet Reuters og BBC.

Lyt til nummeret 'Fasateen' fra Mashrou' Leilas debutalbum fra 2009, mens du læser videre:

Trusler om at stoppe koncert med vold

I sidste uge sagde kirkelige ledere fra en katolsk gren af den kristne tro i Libanon (The Maronite Catholic Eparchy, red.) i Byblos, at Mashrou' Leila 'bryder religiøse værdier' og krævede, at koncerten blev aflyst.

Årsagen skulle især være bandets sange 'Idols' og 'Djin', som ifølge de kirkelige ledere skulle være krænkende over for kristne.

Efterfølgende kom kritikere af bandet, hvoraf nogle beskriver sig selv som 'Guds soldater', desuden med trusler på Facebook om at stoppe den planlagte koncert med vold.

Truslerne fik tirsdag lokalpolitikere i byen Byblos til at opfordre festivalledelsen til at aflyse koncerten - og det skete få timer senere.

- For første gang har vi været nødsaget til at aflyse en koncert med Mashrou' Leila for at undgå blodsudgydelser og for at bevare sikkerheden, lyder det i en udtalelse fra festivalen, der afholder koncerter en gang om ugen hele sommeren.

DR's mellemøstkorrespondent Puk Damsgård har tidligere mødt gruppens forsanger, Hamed Sinno, i forbindelse med et 'Horisont'-program. Se et klip fra programmet her.

'Libanon går ind i en mørk tunnel'

I mandags, dagen inden koncerten officielt blev aflyst, var der protester i hovedstaden Beirut over en tilbagegang i ytringsfrihed, som demonstranterne mener finder sted i landet i disse år.

- Aflysningen af koncerten vil være med til at danne en farlig præcedens. Hvis det gentager sig, så betyder det, at Libanon går ind i en mørk tunnel, som den ikke kan komme ud af, siger LGBT-aktivisten George Azzi ifølge BBC.

Mandag protesterede flere i det centrale Beirut blandt andet mod opfordringen om at droppe koncerten med Mashrou' Leila. Men protesterne var forgæves. Næste uges koncert er nemlig blevet aflyst. (Foto: ANWAR AMRO © Ritzau Scanpix)

I en længere opdatering på deres Facebook-side har Mashrou' Leila selv kommenteret aflysningen af næste uges koncert.

Ifølge bandet sker det på baggrund af en 'æreskrænkende kampagne', som udelukkede bygger på falske anklager om, at de skulle være blasfemiske.

- Vi er ikke på en eller anden mission for at spotte eller ikke respektere folks religiøse symboler, skriver gruppen blandt andet.

Bandlyst i Egypten

Det er ikke første gang, at Mashrou' Leila og deres koncerter skaber kontroverser i det konservative Mellemøsten.

Gruppen er tidligere blevet bandlyst fra at optræde i Jordan, og under en koncert i Egypten i 2017 viftede nogle fans blandt publikum med et regnbueflag, hvilket resulterede i, at fansene efterfølgende blev anholdt.

De egyptiske myndigheder har siden da forbudt Mashrou' Leila at spille flere koncerter i landet.

Billedet her er taget under en Mashrou' Leila-koncert i Libanon sidste år. Bandet er bandlyst i Egypten, fordi fans flagede med regnbueflaget under en koncert i landet i 2017. (Foto: WAEL HAMZEH)

Til gengæld har bandet spillet mange andre steder i Mellemøsten samt været på turné i både USA og Europa.

Sidste år optrådte gruppen også i Danmark, hvor de gav en anmelderrost koncert på Northside Festival.

Mashrou' Leila har eksisteret siden 2008, hvor de fire bandmedlemmer mødte hinanden på Beiruts Amerikanske Universitet. Gruppen har udgivet i alt fire album, hvoraf det seneste, 'The Beirut School', udkom i marts i år.