Koncert med populær rapper endte i et stort moshpit-orgie: 'Folk fløj rundt på gulvet'

Da den britiske grimeartist Skepta mandag gæstede København, gik det ikke stille af sig.

Skepta turneer i øjeblikket Europa i anledning af sit nye album 'Ignorance Is Bliss'. Mandag var han i København. (Foto: Martin Fält © Dr)

Sveddryppende kroppe, hårdtslående rim og en rapper i topform var ingredienserne, da britiske Skepta mandag gæstede København.

Og publikum kunne lide, hvad de fik serveret.

Det demonstrerede en overekstatisk kødrand af unge rapfans, da de lystigt kastede sig ind i hinanden til lyden af den beskidte grime-rap på spillestedet Store Vega.

Og kender man en smule til Skepta og musikgenren grime, så kommer det nok ikke bag på én, at mandagens koncert gik vildt for sig.

Hvis navnet Skepta ikke rigtig siger dig noget, kan det være, at du genkender sangen her. Det var nemlig et af de helt store hits i 2018:

0:00

Moshpits fik kritik

Da Skepta i sommer gæstede Roskilde Festival blev han rost til skyerne af anmelderne, men samtidig blev der stillet skarp kritik af de såkaldte moshpits (store cirkler, hvor publikum bevidst hopper og danser ind i hinanden) og moshpit-kulturen, der særligt stortrives til koncerter med grimeartister som Skepta.

Blandt kritikerne var Soundvenues musikskribent Kristian Karl, der i sin anmeldelse af sommerens koncert skrev:

- I de her situationer glemte man nærmest, at det var Skepta, der spillede. Alt fokus lå på at navigere de eksplosive sammenstød blandt publikum. Musikken druknede i et hav af kroppe.

Men publikummet i Vega i København delte tilsyneladende ikke anmelderens skepsis over for moshpits.

Da den noget mere ukendte grimerapper Shorty gik på som aftenens første opvarmningsnummer, begyndte menneskehavet i Vega nemlig allerede at bølge.

Ikke engang det publikum, der havde placeret sig på balkonerne i salen, kunne flygte fra den kvælende varme, der steg op fra de svedende koncertgængere, der tordnede sammen på gulvet nedenunder.

Moshpittene ville ingen ende tage, og tingene gik da heller ikke stille for sig, da aftenens anden opvarmer, den engelske rapper AJ Tracey, overtog Shortys moshpitfest.

Men selvom opvarmningen fik sat godt fut i det unge publikum, var der ingen tvivl om, hvem menneskeskaren var kommet for at se.

For da AJ Tracey forlod scenen, blev Store Vega fyldt af en nærmest religiøs messen.

- Skepta! Skepta! Skepta!, lød råbene fra publikum.

Skepta blev midlertidigt upopulær, da han glemte, at han befandt sig i København og kom til at nævne en forkert by. Publikum tilgav ham dog hurtigt, og han kvitterede med et 'tak'. (Foto: Martin Fält © Dr)

Rapper bad publikum gå amok

Og lige da man troede, at den ulidelige varme i koncertsalen var ved at tage livet af publikum, blussede festbålet endnu engang op, da aftenens hovedperson, Skepta, endelig tonede frem på scenen ledsaget af den hårdstlående grimesang 'Pure Water' fra hans seneste album.

Lyt til 'Pure Water' fra 'Ignorance Is Bliss' her:

0:00

Som aftenen skred frem, blev det sværere og sværere for den svedende forsamling at holde energiniveauet. Men hver gang varmen var ved at kvæle moshpittene, sørgede Skepta for at holde liv i den udmattede menneskeskare med ordrer fra scenekanten:

- Energy crew! Hvor er I henne? Jeg skal have al jeres energi hele vejen til slutningen af sangen. I motherfuckers er unge og sunde, råbte en ophidset Skepta til publikum.

Den konstante moshing tog hårdt på dem, der stod på gulvet, og personalet på Store Vega sendte derfor en stime af aftenens mest værdifulde valuta ud. Vandflasker.

Den højenergiske koncert gjorde, at personalet i Store Vega blev nødt til at sende vandflasker ud i lange baner. (Foto: Martin Fält © Dr)

Og måske var det da også vandets skyld, at aftenens mange moshpits som regel gik ordentligt for sig.

Et enkelt slagsmål brød ud i menneskemængden, men blev lynhurtigt aflivet af de omgivende koncertgæster.

Solidaritet blandt publikum

Venindeparret Cecilie Hegelund og Caroline Busk blev da heller ikke skræm af de mange moshpits.

- Svedende mennesker var det værste ved koncerten. Men man kunne også fjerne sig og gå op på balkonen, lød det fra Cecilie Hegelund.

- Moshpits er grineren, fordi man selv vælger, hvornår man kan gå ind i dem. Og folk er jo gode til at holde øje med hinanden, sagde Caroline Busk.

Og generelt var koncertgængerne opmuntrede over, hvor opmærksomme folk var på at passe på hinanden i kampens hede.

Læs, hvad nogle af de sveddryppende gæster blandt publikum syntes om koncerten, her:

  • - Faktisk synes jeg, at alle tre, der optrådte, var pissefede, lød det fra Daniel Acs om koncerten. På billedet står Daniel Acs sammen med sin søn Oliver Acs. (Foto: Martin Fält © Dr)
  • Cecilie Hegelund (th.) og Caroline Busk syntes, at det værste ved koncerten var de mange svedige kroppe. (Foto: Martin Fält © Dr)
  • - Det var så sindssygt at se 'Shutdown'. Alle gik amok og alle kunne den. Det var fucking fedt, sagde Mikkel Bødskov om Skepta-koncerten. (Foto: Martin Fält © Dr)
  • Under koncerten mistede David Morter (th.) sin ørering i en af moshpittene. Den dukkede senere op i hans sko. Her er han sammen med vennen Jacob Kjær. (Foto: Martin Fält © Dr)
  • - Det var en fed koncert. Der var vildt god stemning, sagde Monica Kristoffersen (tv.) og Sabine Christensen. Deres eneste klage var, at de syntes, der var lidt for meget tendens til playback. (Foto: Martin Fält © Dr)
1 / 5

Oliver Acs og hans far, Daniel Acs, var også inde og se koncerten. De gav begge rosende ord med på vejen til de omsorgsfulde koncertgængere.

- I moshpits bliver folk tit skubbet frem og tilbage, men hvis der var nogen, der faldt, så lagde jeg mærke til, at alle stoppede op for at hjælpe folk op fra gulvet. Folk var virkelig gode til at hjælpe hinanden, så alle fik en god oplevelse, sagde Oliver Acs om seancen.

- Jeg syntes, at det var pisse fedt. De unge fløj rundt på gulvet, imens jeg sad ligeså stille på balkonen. Jeg tør ikke moshpitte, men det virker, som om folk passer godt på hinanden, lød det fra Olivers far, Daniels Acs.

Lyt til Skeptas 'Shutdown', der fik publikum til at gå helt amok:

0:00

Vand var livsnødvendigt

Venneparret David Morter og Jacob Kjær stod helt forrest i den svedige menneskemængde.

De var taknemmelige for, at koncertstedet Vega var flittige til at dele vand ud i blandt de opstemte Skepta-fans.

- Det har holdt rigtig mange mennesker i live, at der blev delt vand ud. Hvis de ikke havde gjort det, så var der rigtig mange, der var gået kolde, lød det fra Jacob Kjær

David Morter fortsatte:

- Det var lidt ubehageligt, fordi der var så klemt. Men det blev bedre i løbet af koncerten. Og så er Skepta er jo vildt dygtig til at performe.

Og moshpits eller ej, Skepta varmede i den grad Store Vega op på en ellers iskold novemberdag.

Skepta tonede frem iført en trøje af den danske designer Astrid Andersen. (Foto: Martin Fält © Dr)
FacebookTwitter