Kontroversiel popstjerne ramt af heftig kritik efter venindebillede: 'Hun er typen, der slår først'

Musikeren Lana Del Rey får igen skarp kritik, denne gang for coveret til sit kommende album.

- Du ved aldrig, hvor du har hende, siger radiovært Mads Gundersen om musikeren Lana Del Rey, der igen er havnet i et stormvejr af kritik. (Foto: Samir Hussein © Getty Images)

Du kender hende for hits som 'Ride', 'Young and Beautiful' og 'Summertime Sadness', og nu er Lana Del Rey klar med ny musik.

Tirsdag udgav hun singlen 'Chemtrails over the Country Club', som er forløberen for sangerens kommende album af samme navn, der efter planen udkommer til marts.

Lanceringen af det nye musikalske kapitel er dog ikke gået helt smertefrit. Da Lana Del Rey delte coverfotoet fra sit kommende album på sin Instagram-profil forleden, udløste det nemlig massiv kritik.

Det sort-hvide cover, hvor Lana Del Rey ses sammen med en flok veninder, bliver kritiseret for ikke at være mangfoldigt nok, når det kommer til kvindernes hudfarver.

Ifølge mediet Newsweek skriver en Twitter-bruger blandt andet, at "coveret giver mig en racistisk 1950'er-vibe", mens en anden mener, at coveret ligner "en forsamling af Trump-støttende kvinder."

Hør den nye single 'Chemtrails over the Country Club' her:

0:00

Den kritik vil Lana Del Rey dog ikke have siddende på sig, og hun er derfor gået til forsvar i en kommentar til billedet.

- Når det drejer sig om mine fantastiske venner og det her cover; Ja, der er ikke-hvide personer på det her billede, og det er alt, jeg vil sige om det, lyder det fra Lana Del Rey, der dog fortsætter:

- I mine 11 års arbejde (som musiker) har jeg altid været ekstremt inkluderende uden overhovedet at prøve. Mine bedste venner er rappere, mine kærester har været rappere, skriver sangeren.

Kritik for 'tonedøv' kommentar

Netop dén kommentar er faldet flere for brystet.

- At bruge den sorte stereotyp "rappere" om de sorte personer, du har datet og været venner med, er SÅ TONEDØVT!, lyder det fra en bruger på Twitter, ligesom en anden bruger på Instagram tilslutter sig kritikken.

- Det faktum, at du mener, "rapper" svarer til "POC" (ikke-hvid person), er det sande problem her.

Samtidig bliver Lana Del Rey beskyldt for at puste til ilden, da flere mener, hun havde delt sin forsvarstale, inden nogen overhovedet havde kritiseret coverfotoet. Det afviser Lana Del Rey selv dog i et interview med BBC.

- Jeg vidste, hvad folk ville sige, allerede inden jeg havde lagt det cover ud. Så da de faktisk begyndte at sige de ting, svarede jeg og sagde: "Jeg har mange problemer, men inklusion er ikke et af dem." Det er det bare ikke. I kan ikke bare gøre det til mit problem, lyder det fra sangeren.

- Det var ikke forebyggende, jeg svarede helt klart, men... Jeg føler, at hvis det virkelig er dét, folk vil sige, så har jeg et svar til dem, som er, at hvis du kigger nærmere, så kan du se ikke-hvide mennesker. Det er et sort-hvidt billede, så zoom ind.

Har fået hård kritik talrige gange

Det er langt fra første gang, Lana Del Rey får kritik.

Sangeren er tidligere blevet kritiseret for at glorificere voldelige og destruktive parforhold gennem sin musik, og så sent som i foråret endte hun i en større shitstorm, da hun blev beskyldt for at hænge en række ikke-hvide artister ud for deres musik i et Instagram-opslag.

For få dage siden endte Del Rey også i fedtefadet, da hun fik kritik for en række udtalelser om Donald Trump.

Ja, kontroverserne lader til at klæbe til Lana Del Rey, og ifølge brandingekspert Morten Saxnæs er kontroverserne da også efterhånden blevet en naturlig del af Lana Del Reys brand som musiker.

- Hun er en kontroversiel person, der har stærke holdninger og bruger sine sociale platforme som talerør. Den cocktail gør, at hun let havner i en situation, hvor hun får kritik og ender i en shitstorm, forklarer Saxnæs.

Radiovært Mads Gundersen beskriver Lana Del Reys musik som "filmisk og mørk Hollywood-noir". Her ses sangeren i 2011, året hvor hun fik sit store gennembrud. (Foto: Donato Sardella © Getty Images)

Allerede i starten af sin karriere blev Lana Del Rey, der brød igennem i 2011 med hittet 'Video Games', beskyldt for at være falsk og have orkestreret et image, som ikke havde hold i virkeligheden. Senere fik Del Rey alvorlige hug for sin mislykkede optræden i det amerikanske tv-show 'SNL'.

- Der kommer en negativ reaktion på alt, jeg gør. Det er intet nyt. Når jeg går ud af døren, har folk noget at sige om dét. Folk har intet pænt at sige om det her projekt, udtalte hun kort efter til Rolling Stone.

Siden har sangerens mange bramfri udtalelser flere gange igen placeret hende midt i shitstormens øje.

Radiovært på P6 Beat Mads Gundersen mener, at Lana Del Rey altid har været en kontroversiel musiker, men at kontroverserne på det sidste har taget fart. Måske fordi sangeren ikke er bange for at sige sin mening.

- Hun er ikke typen, der lægger sig ned. Hun er er typen, der slår først og ikke er bange for nogle gange at gå imod folkestemningen. Jeg tror, nogen kan have svært ved at acceptere, at hun ikke bare er en popstjerne, som bliver topstyret af et pladeselskab, men langt hen ad vejen gør og siger, hvad hun vil, siger han og fortsætter:

- Samtidig er Lana Del Rey som kunstner ret paradoksal, fordi hun i sin musik ofte portrætterer noget meget uskønt - lad det være overgreb eller dårlige parforhold - på en ret skøn måde, fordi indpakningen altid er meget blød og romantisk i sin lyd. Den dobbelthed er både interessant, men kan også provokere nogen, tror jeg.

Datoen for Lana Del Reys kommende album er blevet ændret flere gange, men nu udkommer pladen - efter planen - den 19. marts. (Foto: Steve Granitz © Getty Images)

Shitstorms giver god reklame

Selvom Lana Del Rey altså igen og igen formår at blive centrum for kritik, behøver det ikke altid have en negativ effekt, når internettet vender sin vrede mod en kendis, mener brandingekspert Morten Saxnæs.

Tværtimod kan det faktisk have sine fordele.

- Lana Del Rey ved godt, at når hun udtaler sig om de her ting eller svarer på kritikken, så vil der komme en modreaktion. Hun lever af eksponering, og den slags shitstorms er jo med til at skabe en hype, som faktisk kan være gavnlig, fordi den giver en øget opmærksomhed om hendes musik, forklarer Morten Saxnæs.

Han tror da heller ikke, at den seneste shitstorm om pladecoveret får store konsekvenser for Lana Del Reys professionelle virke som musiker.

- Vi oplever efterhånden ofte, at kendte bliver lagt for had på internettet, men det har faktisk sjældent en særlig stor effekt. Medmindre de har gjort noget decideret ulovligt, har det sjældent den store påvirkning af deres karriere på længere sigt, ud over at det giver lidt ekstra opmærksomhed.

Radiovært Mads Gundersen, der sidste år var med til at lave seks timers radio om netop Lana Del Rey på P6 Beat, tror heller ikke, kritikken vil påvirke modtagelsen af Lana Del Reys nye musik.

- Det er musikken, folk er fans af og den, der er i centrum. Hun har en trofast fanskare, og de er vant til, at Lana gør præcis, hvad hun vil. Det er en del af det mystiske ved hende; Du ved aldrig, hvor du har hende.

Lana Del Rey har over 17 millioner månedlige lyttere hos streamingtjenesten Spotify, hvor hendes sange samlet har høstet milliarder af streams.

I efteråret sendte P6 Beat seks timers radio om Lana del Rey i programmet 'P6 Beat elsker...'. Hør det her:

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter