Kontroversiel sanger hyldes for 'mesterværk' efter shitstorm: Nu lover hun hævn

Lana Del Rey vælter sig i roser efter udgivelsen af sit nye album 'Chemtrails over the Country Club'.

Lana Del Rey til Grammy-uddelingen 2020. Hun har netop udgivet sit syvende album efter en mildest talt kontroversfyldt start på 2021. (Foto: Chelsea Lauren/Shutterstock © Scanpix)

Hun har blandt andet budt på udtalelser om, at USA's tidligere præsident var et nødvendigt onde, og at global opvarmning ikke er verdens største problem.

Og så er musiker Lana Del Rey også havnet i et gevaldigt stormvejr i kølvandet på annonceringen af sit netop udgivne album 'Chemtrails over the Country Club'. Det sort-hvide cover, hvor Lana Del Rey ses sammen med en flok veninder, er nemlig blevet kritiseret for ikke at være mangfoldigt nok, når det kommer til kvindernes hudfarver.

Dén kritik svarede hun straks igen på - og blev så mødt af endnu mere heftig kritik.

Lana Del Rey er med andre ord kontroversiel som aldrig før.

Men det ændrer ikke på, at hun netop har brilleret med endnu et mesterværk af et album med 'Chemtrails over the Country Club', hvis man spørger anmelderne.

Lyt til 'Chemtrails over the Country Club', mens du læser videre:

0:00

Musikbladet NME belønner albummet med fem ud af fem stjerner og giver det blandt andet følgende ord med på vejen:

- Den Los Angeles-baserede musiker ramte et karrierehøjdepunkt med sit sidste album, 'Norman Fucking Rockwell!' fra 2019, der med lethed sikrede sig en plads blandt de bedste album nogensinde. Med 'Chemtrails' følger hun succesen op med lethed. Hun rider videre på kreativiteten fra sin forrige plade, men dykker nu endnu længere ned i sin fortid for at binde hele sin historie sammen, skriver NME og sætter så trumf på:

- Lana Del Rey er på toppen af sin karriere – og regn ikke med, at det stopper lige foreløbigt.

Det erklærer The Irish Times sig enig i:

- Nu, mere end nogensinde, står hun frem som popmusikkens mest enestående talent, lyder det i en ligeledes femstjernet anmeldelse i den irske avis.

Los Angeles Times kalder albummet et "drømmende mesterværk", og britiske The Independent er også begejstrede for amerikanerens nyeste – og i alt syvende – album, som bliver kaldt "nærmest umuligt at modstå".

- Hvis musik kunne være iført makeup, ville hendes (musik) altid gå efter et smokey eye med en flydende eyeliner. Nogle gange ville makeuppen være tværet ud af tårer eller stadig være på fra aftenen før, for Lana Del Rey balancerer altid mellem den fetich-agtige version af countryklubben og trailerparken. Det ene øjeblik har hun perler på i svømmepølen, det næste ryger hun sig skæv på parkeringspladsen, lyder det i en begejstret, femstjernet anmeldelse.

Vil have hævn over kritikere

De mange roser til 'Chemtrails over the Country Club' kommer dog, som nævnt, i kølvandet på et ganske kontroversfyldt 2021 for den amerikanske musiker.

Ifølge Newsweek blev coveret til 'Chemtrails over the Country Club' beskyldt for at ligne "en forsamling af Trump-støttende kvinder" af en bruger på Twitter, mens en anden skrev, at "coveret giver mig en racistisk 1950'er-vibe".

Lana Del Rey har selv forsvaret sig mod kritikken ved at pointere, at der faktisk befinder sig ikke-hvide personer på coveret:

- Når det drejer sig om mine fantastiske venner og det her cover; ja, der er ikke-hvide personer på det her billede, og det er alt, jeg vil sige om det, lød det fra sangeren, der dog fortsatte:

- I mine 11 års arbejde (som musiker) har jeg altid været ekstremt inkluderende uden overhovedet at prøve. Mine bedste venner er rappere, mine kærester har været rappere.

Lige netop kommentaren om rappere er faldet flere for brystet, der finder det problematisk, at Lana Del Rey på den måde sætter lighedstegn mellem det at være rapper og ikke-hvid.

Men shitstorme fungerer tilsyneladende som kreativt brændstof for den produktive amerikaner.

Ifølge Soundvenue har Lana Del Rey nemlig allerede annonceret sit ottende album i en Instagram-story. Her forklarede hun, at det kommende album hovedsageligt vil være motiveret af den shitstorm, hun lige har befundet sig i.

- Jeg vil bare endnu engang sige tak (…) for at minde mig om, at min karriere blev bygget på kulturel appropriation og glamourisering af vold i hjemmet. Jeg vil fortsat udfordre de tanker på min næste udgivelse 1. juni med titlen 'Rock Candy Sweet'.

I en opfølgende story på Instagram skrev hun, at hun ønsker "hævn" efter kritikken:

- I har ret i, at det (forsvaret af albumcoveret) ville have været unødvendigt, hvis ingen havde kritiseret alt om albummet til at starte med. Men det gjorde I. Og jeg vil have hævn.

Datoen for Lana Del Reys kommende album er blevet ændret flere gange, men nu er pladen 'Chemtrails over the Country Club' endelig udkommet. (Foto: Steve Granitz © Getty Images)

'En kontroversiel person med stærke holdninger'

På trods af alle de roser, Lana Del Rey gennem tiden har høstet for sin musik, er albumcover-kontroversen langt fra første gang, den succesfulde musiker har været udsat for massiv kritik.

Hun er tidligere blevet kritiseret for at glorificere voldelige og destruktive parforhold gennem sin musik, og så sent som sidste forår endte hun i en større shitstorm, da hun blev beskyldt for at hænge en række ikke-hvide artister ud for deres musik i et Instagram-opslag.

Ifølge brandingekspert Morten Saxnæs er kontroverserne efterhånden blevet en naturlig del af Lana Del Reys brand som musiker.

- Hun er en kontroversiel person, der har stærke holdninger og bruger sine sociale platforme som talerør. Den cocktail gør, at hun let havner i en situation, hvor hun får kritik og ender i en shitstorm, har Morten Saxnæs tidligere forklaret til dr.dk.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk