Kritikken hagler ned over dansk musikvideo fyldt med våben: 'Jeg forherliger ikke vold'

Inger Støjberg (V) kritiserer ny musikvideo for at være rekruttering til et kriminelt miljø. Rapperen bag afviser kritikken.

Chatle i musikvideoen til 'Sort på sort'. (Foto: © screenshot)

Det er ikke sikkert, du kender rapperen Chatle, men hans seneste single, 'Sort på sort', og den tilhørende musikvideo har i den grad fået sindene i kog de seneste dage.

I musikvideoen, der er filmet i Vollsmose i Odense, ses rapperen omringet af maskeklædte mænd, der ikke kun kaster håndtegn, men også vifter med knive og skydevåben.

Videoen indeholder også en række optagelser af flere politibetjente – nogle med slørede ansigter og andre uden – ligesom der ifølge TV2 Fyn optræder personer med relationer til bandemiljøet i videoen. I sangens tekst bliver der blandt andet rappet om stoffer, skuddrab og hadet til politiet.

Musikvideoen, der i skrivende stund er set over 170.000 gange på YouTube, har fået skarp kritik fra både beboere i Vollsmose, Fyns Politi og flere politikere. Over for TV2 Fyn udtrykker Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), bekymring over videoen. Han frygter, den kan være en reklame for et liv i den kriminelle løbebane.

Venstres næstformand, Inger Støjberg (V), er også gået ind i sagen om videoen. Hun betegner den som en "rekrutteringsvideo" og "en forherligelse af bandemiljøet".

- Når jeg ser den video, så er det for mig ren rekruttering, fordi man netop viser, at man er en stærk gruppe, hvor der er penge og skydevåben involveret, sagde Inger Støjberg onsdag til 'Kulturen på P1'.

- Det bliver fremstillet, som om man gennem det her dybt, dybt kriminelle fællesskab på en måde får et tilhørsforhold og et ståsted i livet. Det synes jeg er et kæmpestort problem.

Støjberg medgiver, at rapperen Chatle og andre musikere har ret til at udtrykke sig, som de vil, men mener, at den fynske rapper er gået for langt.

- Selvfølgelig har de frihed til at udtrykke sig, som de vil, men når man så klart laver et modbillede til det øvrige danske samfund – det her er jo en decideret modkultur, man viser til det øvrige samfund og politiet – så synes jeg faktisk, det er problematisk, siger Inger Støjberg.

Der ses både knive og forskellige slags skydevåben i videoen til 'Sort på sort'. (Foto: © screenshot)

'Gangster-rap på steroider'

Der er ingen tvivl om, at 'Sort på sort', der i sin tekst kredser om vold, kriminalitet og hadet til politiet, er faldet mange for brystet. Men for at forstå, hvorfor nummeret lyder og ser ud, som det gør, skal man kigge nærmere på den genre af rap, sangen er en del af.

'Sort på sort', der udkom for omkring to uger siden, tilhører nemlig genren "drill", der er kendt for at være særligt aggressiv og hårdtslående i sin lyd. Genren udspringer fra den amerikanske by Chicago, blev udbredt i USA i starten af 2010'erne og er siden blevet et globalt musikfænomen.

Hiphop-ekspert og journalist hos Soundvenue Kristian Karl beskriver drill-genren som "gangster-rap på steroider".

- Der har altid været krav til hiphoppen om, at den skulle være autentisk, og i drill-musikken er den sat på spidsen. Der er noget lidt mere hårdkogt og voldsomt på spil i drill. Det handler om, hvad der sker på gaden og i ghettoen. Det handler om de grumme sider af tilværelsen, forklarer han til P1.

Kontroversiel genre har trukket overskrifter før

Drill er en kontroversiel genre, der flere gange har trukket overskrifter både herhjemme og i udlandet.

I 2018 besluttede en britisk domstol, at drill-rapgruppen 1011 fra London ikke længere måtte rappe om død og vold, ligesom gruppen af retten blev beordret til fremover at informere politiet, hver gang de udgav ny musik eller spillede nye koncerter.

Herhjemme fik det sidste år også stor opmærksomhed, da gruppen Shooter Gang fra Aarhus-området Hasle udgav en musikvideo, hvor maskerede mænd bærer knive og våben. Trods kritik fra både beboerne i området og Østjyllands Politi gik videoen sin sejrsgang på YouTube, hvor den til dato er set over 2,5 millioner gange.

Gruppen Shooter Gangs musikvideo til nummeret 'Mask på' trak sidste efterår mange overskrifter. Videoen er instrueret af Mike Spooner, der også står bag musikvideoen til 'Sort på sort'. (Foto: © Hedda Rysstad, dr)

Drill-musikvideoer kan være voldsomme, og hiphop-ekspert Kristian Karl forstår godt, hvis nogle bliver bekymrede, når de ser en musikvideo med knive, våben og virkelige optagelser af politiet i aktion, som det er tilfældet i 'Sort på sort'.

Han mener dog ikke, man kan klandre rapperen Chatle for at "spejle virkeligheden".

- Jeg kan godt se, at den her musik kan være med til at forherlige en bande-agtig selvfremstilling, men omvendt spejler den jo virkeligheden. De her ting er ikke fænomener, der er opstået på grund af en musikvideo. Det er ting, der bliver spejlet i en musikvideo, fordi musikvideoen kommer derfra, hvor de her ting foregår.

- I stedet for at skælde ud på musikvideoen, der fremstiller virkeligheden, skulle man måske nærmere skælde ud på virkeligheden, hvis det er den, man bliver sur på, siger Kristian Karl.

Rapper afviser banderekruttering

Chatle selv har også bemærket den debat, som hans musikvideo har skabt. Torsdag delte rapperen i sin Instagram-story et billede af en avisoverskrift om sagen med ordene: "Slap nu af, det er bare musik."

DR har været i kontakt med Chatles pladselskab, Universal Music, men rapperen ønsker ikke at stille op til interview. I en skriftlig udtalelse afviser Chatle dog, at videoen til 'Sort på sort' er en rekrutteringsvideo til bandemiljøet.

- 'Sort på sort' er skrevet for to år siden og viser en virkelighed fra Vollsmose fortalt med kunstnerisk frihed. Da vi skulle optage videoen, opfordrede jeg alle til at komme og være med gennem min Instagram, så alle var velkomne, skriver Chatle og fortsætter:

- Til dagligt bestyrer jeg et musikstudie i Odense, hvor alle ligeledes er velkomne, så de ikke hænger på gaden, men i stedet får mulighed for at bruge deres kreative evner på en god måde. Så jeg prøver på ingen måde at opfordre til banderekruttering eller forherlige vold, tværtimod.

Musikvideoen til 'Sort på sort' er optaget i bydelen Vollsmose i Odense, der i mange år har stået på den såkaldte ghettoliste. (Foto: © screenshot)