Kvindehad, nej tak! 7 rappere, der gør op med hiphop-kulturen

De hårdtslående, kvindelige rappere stormer frem i Sverige. Her er et bud på, hvem du skal lytte til lige nu.

Silvana Imam (tv.) og Cherrie er to af de svenske rappere, som har succes i Sverige. (Foto: Pontus Lundahl/TT / Fredrik Persson/TT © Ritzau Scanpix)

Det er efterhånden blevet slået godt fast, at hiphop er en af de største nulevende genrer. Den påvirker måden, vi går klædt, hvordan vi snakker, og hvordan vi tænker.

Men den har samtidig sine begrænsninger. I mange år har hiphoppen nemlig haft ry for at opfordre til vold, være homofobisk og kvindefjendsk. Homofobien er lige så stille ved at blive udsluset, men kvindehadet lever stadig.

Derfor er det interessant, når kvinder træder ind på netop den scene, og det sidste år har vi set et stort boom internationalt. Herhjemme har vi ikke kunnet mærke det boom, men hos vores naboer sker der noget. Nye, kvindelige rappere skyder nemlig konstant op, og der er for alvor blevet tændt en ild i ligestillingens land, Sverige - og den brænder støt.

Herunder kan du læse mere om syv kvindelige, svenske rappere, som du skal holde øje med.

1

Silvana Imam

(Foto: pressebillede)

Med sin debut i 2013 står Silvana Imam som en af bannerførerne for den nye bølge af svenske kvinder, som har valgt at tage plads på den normalt maskuline scene – rapscenen. Gennembruddet kom i 2013 med 'I.M.A.M', og hun har særligt vækket opsigt med sin hårdtslående attitude og konfronterende tekster.

Som fire-årig flyttede hun fra Litauen til Sverige og er barn af en litauisk mor og en syrisk far. Opvæksten var plaget af at have en anden baggrund og en anden seksualitet end de fleste i lille Jakobsberg.

Hun blander arabisk med svensk og berører ofte emner, der kredser om den opvækst, hun har haft. Hun er derfor også en stålfast stemme for dem, der stikker ud. Hun er så dragende, at der tidligere i år blev skabt en dokumentar om den fascinerende naturkraft, 'Silvana – Väck mig när ni vaknet'.

0:00
2

Ros

(Foto: TGR Music Group)

Ros stikker en smule ud fra de andre på listen, for hendes univers er hverken hårdt eller aggressivt, som genren ellers ofte er det, men fuld af kølig attitude. Den fremadstormende producer von Haartman står for de fleste af den stilede kvinde fra Lunds produktioner, som er lette og legende.

Det samme er Ros’ tekster, og selvom de leveres med en tilbagelænet kadence og nærmest distancerende autotune, lulles man ind i et univers, hvor Ros har Gucci-bukserne på. Det er stilet Instagram-æstetik, der flyder over i musikken, og det er svært at pege på nogen, der er mere 'nu' end Ros.

0:00
3

Showit

(Foto: Cover Art)

Showit er et helt nyudsprunget skud på stammen. Kun én single er det indtil videre blevet til, men det tegner mere end lovende. Hun viste først sit talent frem på Pato Poohs 'Pä Väg' og skabte røre.

Hun startede som danser på en danseskole, og da rapperen, hun skulle danse for, aflyste, blev hun skubbet i forgrunden, og med en klassisk Pippi-'det har jeg aldrig prøvet før, det kan jeg sikkert godt finde ud af'-attitude mere end klarede hun opgaven. På 'Main Chick' viser hun attitude og seksuel aggressivitet.

0:00
4

Cherrie

(Foto: pressefoto © Appelgren Friedner)

Selvom hun er vokset op i Finland, er en af hendes største sange en ode til det, hun kalder hjem – Rinkeby, en forstad til Stockholm, som har et ry, der primært går på udbrændte biler og hærværk og ligefrem bliver kaldt det værste område i Nordeuropa.

Da Cherrie begyndte at se vennerne dø, startede hun på at lave musik om netop det – hun syntes, der manglede et perspektiv, der kunne skildre det på en emotionel og ikke forherligende måde, særligt fra en ung kvinde, og hun tog med stor succes den sag i egen hånd.

Selvom hun rapper på svensk, har hun alligevel formået at nå langt udover landets grænser og har nået medier som Vogue, Fader og Genius. Det har også bragt et samarbejde med den britiske grime-rapper Stormzy med sig, og hun varmede sågar op for ham på hans Europa-tour sidste år. Hvis Cherrie kan klare den, kan du også.

0:00
5

Jelassi

(Foto: Screenshot fra musikvideoen til 'Inte konsti')

Ser man musikvideoen til 'Inte Konsti', er det svært ikke at få Princess Nokia-vibrationer. Jelassis attitude er flabet og fandenivoldsk og i stil med, hvad Princess Nokia ville kalde for en tomboy.

Første gang, man fik nys om Jelassi, var på produceren Vinters remix af '10 år', og det er også ham, der har produceret debuten. Han er en af landets mest interessante producere, og Jelassi står skulder mod skulder med nogle store og langt mere erfarne kræfter på scenen, såsom Unge Ferrari og Ozzy, uden at falde igennem.

Med 'Inte Konsti' debuterer hun for alvor med en skudsikker selvsikkerhed, der narrer til at tro, at den 19-årige svensker har mange års erfaring i bagagen.

0:00
6

Cleo

(Foto: Screenshot fra videoen til 'Vi har sagt allt'.)

Cleo er sammen med Imam en af bølgens forgangskvinder. Hun har rappet siden starten af 00’erne og har grundlagt Femtastic, som er et netværk af kvinder i musik og mediebranchen.

Hun debuterede tilbage i 2007 og har siden arbejdet sammen med navne som Looptroop Rockers - en af Sveriges største rapgrupper. Hendes stemme er mørk og giver musikken en fornemmelse af alvor og seriøsitet, som giver dig en dragende lyst til at dykke ned i underverdenen med Cleo.

0:00
7

Imenella

(Foto: Screenshot fra musikvideoen til 'Moves')

Imenella stammer fra samme allerede sagnomspundne sted som Cherrie. På debutsinglen 'Moves' fletter hun fint sin somaliske baggrund ind i omkvædet, der er sunget af rapperens mor og er en bid af en somalisk folkesang.

'Moves' er netop også en sang, der handler om at have to steder at høre til og at skulle forene dem. Selvom hun er ny i gamet, står hun på remix-versionen af 'Moves' i front for en otte mand tung konstellation uden på nogen måde at blive udspillet – en opgave, langt fra alle debutanter kan løfte.

0:00
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk