Kvindelig producer i opråb: Folk insisterer på, at jeg umuligt kan have produceret min kærestes album

Jameela Jamil oplever, at mange - især andre kvinder - ikke tror på, at hun kan have produceret sin partner James Blakes nye album.

James Blake (tv.) har netop udgivet sit femte album, 'Friends That Break Your Heart', som produceren og kæresten Jameela Jamil har været med til at producere. Det er der dog, ifølge Jamil selv, mange, der ikke tror på. (Foto: Amy Sussman © Getty Images)

Det kan tilsyneladende være en udfordring at blive anerkendt for sit arbejde, hvis man er kvindelig producer.

Det viser én af sidste uges helt store musikudgivelser.

Fredag udgav den britiske, anmelderroste musiker James Blake sit femte album med titlen 'Friends That Break Your Heart'. På ni ud af albummets 12 sange er Jameela Jamil, som danner par med James Blake, krediteret som producer.

Og det har ifølge Jameela Jamil selv udløst en hel del kritik og modstand. På Twitter skriver hun, at mange ikke tror på, at hun faktisk har produceret musikken til James Blakes album.

- Mange, primært kvinder, insisterer på, at jeg umuligt kunne have arbejdet med min kærestes musik, og at han må have krediteret mig for at være sød, skriver hun og fortsætter:

- Jeg var dj i otte år, og før det studerede jeg musik i seks år. I er en del af problemet med, hvorfor kvinder ikke forfølger deres lyst til at producere.

Hun uddyber på Instagram, at det langt fra er første gang, hun har modtaget kritik som kvindelig producer. Derfor måtte James Blake også kæmpe for at overtale hende til at lade sig kreditere som producer på albummet, skriver hun.

Ifølge Jameela Jamil oplevede hun nemlig det samme had i forbindelse med James Blakes fjerde album, som hun også producerede sange til.

- En yderligere morsom side til den her misogyni er, at de ikke tror på mit musikalske bidrag, når de elsker sangene. Hvis de ikke kan lide en sang, så kan jeg pludselig producere, og er så det min skyld, skriver hun på Instagram.

Du kan lytte til James Blakes nye sang, 'Famous Last Words', som Jameela Jamil har været med til at producere, mens du læser videre:

0:00

'Vigtigt for kvinder i musikbranchen at være synlige'

Det nye album modtager ellers rosende ord og mange stjerner hos anmelderne.

Både The Guardian og Independent kvitterer med fire ud af fem stjerner.

Det amerikanske medie NME uddeler topkarakteren fem stjerner til James Blake og skriver, at albummet er én af hans mest imponerende produktioner til dato.

Selv har James Blake også forsvaret Jameela Jamil. På sin Instagram-profil skriver han:

- Tak for den tid, du har brugt på det her album, Jameela. Det ville ikke være halvdelen af, hvad det er, uden dine sindssyge evner.

Samtidig rækker han ud efter kritikerne:

- Dobbeltmoralen er så fucking irriterende. Hvorfor er der ikke nogen, der spørger mig, hvad mændene helt specifikt lavede på det her album? Fordi de leder efter bekræftelse på deres sexisme, og de håber, at Jameela faktisk bare var en flot flue på væggen, der får mændenes kreditering, bare fordi hun er kæresten, uddyber han.

Jameela Jamil lod sig dog overtale til at blive krediteret som producer på albummet – blandt andet fordi hun gerne vil sende et signal, skriver hun.

- Til sidst tog jeg den kreditering, jeg fortjener, fordi det er vigtigt for kvinder i musikbranchen at være synlige inden for musikproduktion, og fordi jeg vil have, at alle jer, der følger mig, tager ejerskab over dét, der retmæssigt er jeres bedrift.

Få kvindelige producere i Danmark

Og netop budskabet om, at synlighed og repræsentation er vigtigt, møder opbakning hos Julie Aagaard, der er musiker under kunstnernavnet Kill J og bestyrelsesmedlem i DPA, en interesseorganisation for danske sangskrivere og producere.

Synligheden kan nemlig bidrage til, at flere kvinder kan spejle sig i nogen og derfor selv tør gå ind i musikproduktion. Og det har vi blandt andet brug for herhjemme i Danmark, hvor der er meget få kvindelige producere.

Hun skelner mellem selvproducerende artister – musikere, der producerer deres egen musik – og så producere, der laver musik for andre. Det er især sidstnævnte, der er en mangelvare i Danmark, og det kan ifølge Julie Aagaard være en del af forklaringen på, hvorfor det kan være svært at få anerkendelse for sit arbejde som kvindelig producer.

- Det er én af årsagerne til, at folk antager, at man ikke har lavet det selv – fordi der er slet ikke særlig mange kvindelige producere. Det er en problematik, vi i DPA er meget bevidste om, og som vi virkelig forsøger at gribe fat i, siger Julie Aagaard.

Jameela Jamil danner par med den britiske musiker James Blake, og de to har arbejdet sammen på hans nye album, der udkom fredag. (Foto: Christopher Polk/E! Entertainmen © Getty Images)

Hun har selv som musiker oplevet at føle, at det var svært at blive anerkendt for sit arbejde, fordi anmeldere, musikkollegaer og publikum har troet, at det var hendes mandlige kollegaer, der stod for den musikalske produktion.

Derfor mener hun også, at det er vigtigt, at Jameela Jamil tager bladet fra munden, så flere kvinder kan se, at der faktisk findes kvindelige producere derude.

- Repræsentation er så sindssygt vigtig. Jeg kan se en udvikling, fra da jeg begyndte i musikbranchen for ti år siden til nu.

- Det føles, som om det går for langsomt, og det kan godt være frustrerende – men der er en udvikling, og der er muligheder, som der ikke var for fem eller ti år siden, hvis man som ung kvinde gerne vil være musiker, producer eller lydperson, siger hun.

Hun fremhæver blandt andet DPA's eget tilbud, 'Tracks by Women', der er et forløb for kvinder, non-binære og transpersoner, som gerne vil være producere. Et forløb, der er sat i gang for at komme problemet med især for få kvindelige producere til livs.

- Det giver mig sindssygt meget håb og tro på fremtiden. Det bliver megafedt at se, hvordan den danske, skandinaviske og hele verdens musikbranche ser ud om fem, ti eller tyve år, siger hun og uddyber:

- Måske er det nødvendigt, at det går langsomt lige nu, så vi alle kan vænne os til, at verden ser anderledes ud, og at en producer også kan være en kvinde. Men jeg tror virkelig på, at der sker nogle ting nu.

Facebook
Twitter