Kvinderne sejrer stort ved vigtig prisfest - for første gang nogensinde: 'Det taler for sig selv'

For første gang i historien blev en kvindelig gruppe kåret som årets bedste ved Brit Awards.

Little Mix blev kåret som 'Bedste gruppe' ved Brit Awards, der blev afholdt tirsdag aften. (Foto: JOHN MARSHALL / HANDOUT © Scanpix)

Selvom det er over 20 år siden, at Spice Girls første gang introducerede alverdens piger (og drenge) til "girl power", så var det først tirsdag aften, at den for alvor slog igennem – i hvert fald i gruppe-kategorien til Brit Awards.

Her snuppede gruppen Little Mix nemlig prisen som 'Bedste gruppe'. Det er aldrig før sket, at en kvindelig gruppe vinder dén pris til det britiske svar på Grammy-uddelingen.

Det var gruppens tre medlemmer da heller ikke sene til at bemærke, da de gik på scenen for at takke for prisen:

- Det er ikke let at være kvinde i den britiske popbranche. Vi har set hvid mandlig dominans, kvindehad, sexisme og mangel på diversitet, lød det fra gruppemedlem Leigh-Anne Pinnock.

- Vi er stolte over, at vi er blevet sammen, har stået fast og omgivet os med stærke kvinder. Nu bruger vi vores stemmer mere end nogensinde før, fortsatte hun.

Hun blev suppleret af gruppemedlem Jade Thirlwall:

- Selve det faktum, at et pigeband aldrig før har vundet denne pris, taler for sig selv.

- Så denne pris er ikke kun til os; den tilhører Spice Girls, Sugababes, All Saints, Girls Aloud. Til alle de fantastiske kvindebands – den her er til jer.

Little Mix hyldede blandt andet Spice Girls, da de takkede for deres pris. Her ses (fra venstre) Sporty, Baby, Scary, Ginger og Posh Spice under en optræden til Brit Awards i 1997, der siden er blevet kåret som et af de bedste øjeblikke fra prisuddelingens historie af musikmagasinet NME. (Foto: Fiona Hanson © Scanpix)

Udover Leigh-Anne Pinnock og Jade Thirlwall består den britiske hitgruppe også af Perrie Edwards. Sidste år blev gruppen et medlem mindre, da Jesy Nelson forlod Little Mix for at passe på sig selv og sit mentale helbred.

Lyt til ét af gruppens største hits, 'Shout Out to My Ex', mens du læser videre:

0:00

Dua Lipa sendte besked til Boris Johnson

Årets Brit Awards var nærmest én stor opvisning i "girl power".

Udover Little Mix' sejr hev kvinderne priser hjem i fire ud af fem af de blandede kategorier, hvor både mænd og kvinder kæmpede om samme pris.

Således vandt det nye poptalent Griff 'Rising Star'-prisen, mens amerikanske Haim blev årets 'Internationale gruppe' og Arlo Parks blev kåret som 'Årets gennembrud'.

'Årets album' blev Dua Lipas 'Future Nostalgia', mens det kun var 'Årets sang', der gik til en mand – nemlig Harry Styles' hit 'Watermelon Sugar'.

Dua Lipa blev den helt store sejrskvinde ved årets Brit Awards. Hun vandt både prisen for 'Årets album' og årets 'Kvindelige soloartist'. (Foto: ©John Marshall © JM Enternational)

Udover prisen for 'Årets album' vandt Dua Lipa også prisen som årets 'Kvindelige soloartist', og hun valgte også at hylde blandt andet kvinderne, da hun gik på scenen for at takke for sin pris.

Hun dedikerede nemlig sin pris til den britiske sygeplejerske Elizabeth Anionwu, og i sin takketale opfordrede hun til at give lønstigninger til de, der kæmper i frontlinjen af coronapandemien – heriblandt sygeplejerskerne.

- Det er fint nok at klappe af dem, men vi er også nødt til at give dem en ordentlig løn.

- Så jeg synes, vi allesammen bør give et stort, rungende bifald og sende en besked til Boris (Johnson, premierminister i Storbritannien) om, at vi alle støtter en fair lønstigning til (dem i) frontlinjen.

Hvorvidt Dua Lipas Union Jack-kjole var inspireret af Geri Halliwells legendariske outfit fra 1997 (tjek billedet længere oppe i artiklen), vides ikke. Hun optrådte med et medley af de største hits fra albummet 'Future Nostalgia' til prisuddelingen. (Foto: ©John Marshall © JM Enternational)

Publikum – der blandt andet bestod af 2.500 frontlinjearbejere – kvitterede straks med stående applaus.

Frontlinjearbejderne var dog ikke de eneste publikummer til aftenens prisuddeling. Der var i alt omkring 4.000 personer til stede i O2 Arena i London til aftenens prisfest. Brit Awards er nemlig en del af den britiske regerings forskningsforsøg i forbindelse med genåbningen.

Folk i salen skulle således hverken bære mundbind eller holde afstand til uddelingen, der dog krævede, at man kunne fremvise en negativ test forud for showet, ligesom man blev bedt om at tage en test efter showet.

Det har man gjort for at finde ud af, hvordan man igen kan afholde store arrangementer så sikkert som muligt.

Herunder kan du se alle vinderne af Brit Awards 2021, som blev afholdt tirsdag aften:

Alle vinderne af Brit Awards 2021

 • Årets album: Dua Lipa - 'Future Nostalgia'

 • Årets sang: Harry Styles - 'Watermelon Sugar'

 • Kvindelige soloartist: Dua Lipa

 • Mandlige soloartist: J Hus

 • Bedste gruppe: Little Mix

 • Årets gennembrud: Arlo Parks

 • Internationale kvindelige soloartist: Billie Eilish

 • Internationale mandlige soloartist: The Weeknd

 • Internationale gruppe: Haim

 • Rising Star: Griff

 • Global Icon: Taylor Swift

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk