'Lad mig se lidt sved på din krop': Her er Danmarks bedste sommerhits – er du enig?

Trænger du til at booste dit sommerhumør, nu hvor ferien er slut? Så kan disse tre danske hits hjælpe dig.

Nik & Jay, der her giver den gas på Smukfest i 2019, har været med til at sætte fuld fart på mange sommerfester i årenes løb med hittet 'Hot!'. (Foto: Betina Garcia © DR)

Strandtur på en mandag, kold rosévin med venner på en onsdag og spontant køb af softice fredag formiddag – bare fordi du kan.

Sommerferien er en dejlig og fri tid, men nu har hverdagen igen taget over med tilhørende morgenalarm, madpakker og myldretid. I hvert fald for rigtig mange af os.

Hvis du kæmper lidt med at holde din sommer-vibe kørende i disse dage, er det derfor helt forståeligt.

Men frygt ej! Der findes nemlig en nem måde at forlænge sommerferiestemningen lidt.

Nogle glade tekster og eksotiske rytmer kan faktisk gøre en stor del af arbejdet for dig, mener journalist og popmusikforsker Anders Reuter, der har en ph.d. i populærmusikvidenskab fra Københavns Universitet og som lige nu skriver på en bog om selvsamme genre.

- Vi har alle en underbevidst forestilling om, hvad et godt sommerhit skal indeholde. Men sikkert er det, at sangteksten altid rummer en form for sommerelement. Den behøver ikke nødvendigvis indeholde ordet sommer, men måske handler den om noget festligt og let, siger han.

Med andre ord: Effektive sommerhits kan hjælpe dig med at skrue sommerhumøret tilbage på maks.!

Vi har derfor fået Anders Reuter til at komme med sine tre bud på Danmarks bedste sommerhits her:

80'er-sommerhit holder stadig

Den danske popduo Laid Back, der består af John Guldberg (til venstre) og Tim Stahl, står også bag store hits som 'White Horse' og 'Bakerman'. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix Danmark)

Hvis ikke navnet Laid Back lige ringer en klokke, gør duoens monsterhit 'Sunshine Reggae' med stor sikkerhed.

Sangen blev et globalt hit for danskerne John Guldberg og Tim Stahl tilbage i 1983, og lige siden har den været noget nær obligatorisk på manges sommerfest-playlister både herhjemme og i udlandet.

Alene på Spotify er sangen afspillet mere end 57 millioner gange.

- Jeg kan ikke komme i tanke om et mere arketypisk sommerhit. Det er langsomt og klinger caribisk, og det minder jo os danskere om sydligere himmelstrøg, siger Anders Reuter.

Den lyd har i øvrigt været en trend især i dansk hiphop de seneste år, fortæller popforskeren.

0:00

Årsagen til sangens store succes verden over skal man da også finde i dens på én gang både afslappede og eksotiske stemning. Og så er teksten dejlig let og glad, hvilket er vigtigt for et sommerhit, påpeger Anders Reuter.

Tænk bare på åbningslinjen, der emmer af positivitet: "Gimme gimme, gimme just a little smile. That's all I ask of you."

- I sommerhits er det sjældent den tunge eksistentialisme, der foldes ud. Det handler ofte mere om at slippe tøjlerne, siger han.

Hormonfyldt sommerhit fra 00'erne

Så cool så Nik & Jay ud, da de udgav singlen 'Hot!' i 2003. Siden har de disket op med det ene hit efter det andet, heriblandt 'Lækker', 'En dag tilbage' og 'Novembervej'. (Foto: BENT MIDSTRUP © Scanpix Danmark)

"Lad mig se lidt sved på din krop, baby, lad være at stop'. Temperaturen stiger, for vi' hot, hot, hot, hot, hot!"

Et svedigt sommerhit behøver ikke altid udkomme sidst på foråret for så at vokse sig gigantisk i løbet af sommermånederne – det kan også dukke op lidt på bagkant.

Sådan var det i hvert fald for Nik & Jays hit 'Hot!', der udkom på duoens selvbetitlede debutalbum den 5. september 2003, men som i dag står som et kæmpe sommerhit, fortæller Anders Reuter.

- 'Hot!' rimer på scoringer og fest, og derfor rammer Nik & Jay meget rent med den som sommersang, siger han.

0:00

I det hele taget er den lyden af flirt og sommerens lyse nætter, siger popforskeren:

- Det er en hormonfyldt sommersang med tilhørende lummerhed og bar overkrop. Det er også en ungdomssang om at være 21 år – dengang hvor sommerferien bare føles nærmest uendelig – og hvor man bare skal fyre den af.

Er hyldestsang 2021's største sommerhit?

Kidd, Burhan G og Tobias Rahim er denne sommer gået sammen om et nyt nummer, der bærer Burhans G's navn. (Foto: Mads Nissen/Lasse Lagoni/Ólafur Steinar Rye Gestsson © Ritzau Scanpix)

Det kan godt være, at du har haft Kidds hit 'Buongiorno' på hjernen hele sommeren.

Men spørger du Anders Reuter, er det et helt andet nummer med Kidd, der bør stå tilbage som lyden af sommeren 2021. Nemlig Kidd, Tobias Rahim og Buhan G's samarbejde om hyldestsangen 'Burhan G', der udkom i juli.

- Hvis den var udkommet tidligere på sommeren, kunne den sagtens have udfordret Kidds eget hit som årets sommerhit, mener popforskeren.

0:00

'Burhan G' boner maksimalt ud på sommerhit-barometret blandt andet takket være sin gode produktion, dens ørehængende hook, og fordi den samler tre store personligheder, pointerer Anders Reuter.

Og selvom Kidd og Tobias Rahim uden tvivl mener det, når de bøjer sig i støvet for deres lidt ældre kollega, er sangen også sjov, hvilket er en klassisk ingrediens i sommerhits.

- I sommerhits må det gerne være lidt uformelt og løssluppent. Man skal ikke tage det hele for alvorligt, siger Anders Reuter.

Facebook
Twitter