Lars Ulrich: Jeg er enormt stolt af at komme fra Danmark, hvor vi tænker 'vi' og 'os'

Metallica er aktuel med nyt album, der udkommer i en tid med coronakrise, som ifølge bandets danske trommeslager håndteres meget forskelligt i USA og Danmark.

(Foto: Getty Images / Grafik: Oliver Seppo © Getty Images / Grafik: Oliver Seppo)

San Francisco har, ligesom Danmark, været ramt af en kort, intens hedebølge i sommeren 2020.

Så Lars Ulrich har det for årstiden uvant varmt, da hans smilende pokerfjæs dukker op på min skærm. Vi har fået 45 minutter sammen til at snakke om Metallicas nye album.

Vanligt veloplagt begynder han dog samtalen med at fortælle om, hvordan coronakrisen påvirker hans familie.

- Min far tager corona meget seriøst. Jeg har ikke set ham i en normal social sammenhæng siden februar, men vi holder kontakt via Facetime. Heldigvis bor han ikke mere end 15 minutter væk, så vi har kørt bilen hen foran hans hus et par gange. Så har han og hans kone, Molly, siddet i garagen, imens vi har siddet ude i bilen. Og så råber vi ellers alt, hvad vi kan til hinanden. Men altså - han bliver snart 92, og jeg har i forvejen svært ved at høre, så det har været lidt af en udfordring, siger Lars Ulrich om sin far Torben Ulrich og griner.

Forestillingen om den danske tennislegende Torben Ulrich og sønnen - musikentreprenør og trommeslager Lars Ulrich, der sidder og råber til hinanden tværs over gaden i San Francisco, giver smil i øjnene og latter i vores samtale.

Det samme gør Lars Ulrichs fortælling om sønnerne, der på grund af corona er hjemsendt fra deres universitet, og som nu ENDELIG har lært at tømme opvaskemaskinen i en alder af 20 år.

Tonen bliver dog anderles alvorlig, når snakken senere falder på USA's corona-håndtering og den krise, musikbranchen er i.

Skal du lige have genopfrisket din Metallica? Lyt til megahittet 'Nothing Else Matters' her:

0:00

I dag udsender Metallica livealbummet 'S&M2'. Et album, der ligesom den første 'S&M'-udgivelse fra 1999 er lavet i samarbejde med San Franciscos Symfoniorkester.

På de 20 år, der er gået siden den umage konstellations første samarbejde, har Metallica været heavy metallens storsælgende amerikanske drøm og er blevet til et globalt fænomen og det mest succesfulde metalband nogensinde.

Men den verdensomspændende succes er de fire Metallica-medlemmer ikke kommet sovende til. 'S&M2' er et vidnesbyrd om et band, der igennem de sidste 20 år stolt har kæmpet sammen i medgang og modgang.

Stolt af den danske model

Der er ingen tvivl om, at Lars Ulrich og Metallica er et arketypisk eksempel på "den amerikanske drøm". Ideen om, at hvis man arbejder hårdt nok for det, så kan man få enorm succes. Men selv efter at have boet i USA det meste af sit voksenliv præger den danske opvækst stadig Lars Ulrichs syn på verden.

- Når jeg som dansker ser på, hvordan I håndterer coronakrisen derhjemme i Danmark, så bliver jeg enormt stolt af at komme fra et land, hvor vi tænker i "vi" og "os". Hvis der er noget, der er bedst for samfundet og os alle sammen, så er det det, man gør uden at tænke alt for meget over det.

Lars Ulrich er måske et af de bedst kendte danske ansigter i musikverdenen, hvor han siden 1981 har haft gigantisk succes som trommeslager i Metallica. (Foto: Rich Fury © 2019 Getty Images)

Og selvom musikere over hele verden og alle led i musikbranchens fødekæde er voldsomt påvirket af coronakrisen, har Metallica en størrelse, som gør, at de er godt polstret til at klare selv de største nedture.

Og Lars Ulrich er en energisk og entreprenant musikeventyrer, som faktisk lyser op i store smil, når han fortæller om alle de alternative metoder, Metallica har måttet tage i brug for at holde kontakten med sit publikum under coronakrisen.

Lyt til 'Moth Into Flame' fra Metallicas nye album her:

0:00

For Lars Ulrich elsker nye udfordringer og jubler ved udsigten til, at det næste store Metallica-projekt kan blive noget helt andet end det, de har prøvet før.

Men samtidig tænker han også med stor empati på de mange små og mellemstore bands, som kæmper hårdt for deres eksistensberettigelse i denne tid, og han tøver ikke med at kalde coronakrisen for "den værste krise, musikbranchen nogensinde har oplevet".

Næsten 40 år efter bandet blev dannet, turnerer Metallica stadig. Billedet her er fra indspilningen af det nye livealbum i San Fransisco i 2019. (Foto: Tim Mosenfelder © Getty Images)

'Metallica er ikke længere noget, vi ejer'

Men 2020 har ikke bare været et hårdt år for musikbranchen som sådan. Privat har det også været et meget svært år for medlemmerne i Metallica.

Det kom nemlig som en overraskelse for både metalfans og Metallica selv, da de i februar blev nødt til at aflyse koncerter, fordi forsanger James Hetfield skulle i behandling for et alkoholmisbrug, som de fleste Metallica-fans troede hørte fortiden til.

Og når en mand som James Hetfield skal i behandling, er det ikke bare en hvilken som helst mand, der offentligt står frem og viser sin sårbarhed. For James Hetfield er et forbillede for millioner af mennesker verden over.

James Hetfield er forsanger i Metallica og var med til at grundlægge bandet. (Foto: Kevin Winter © 2013 Getty Images)

Han er af Alice In Chains-stifter og guitarist Jerry Cantrell blevet beskrevet som "en gudfar for alle rockens frontmænd". Hans udstråling på scenen er desuden gjort af den samme stærke karisma, som man finder hos legender som Bruce Springsteen og Johnny Cash.

Men et alkoholmisbrug, som det James Hetfield kæmper med, slipper man aldrig helt af med.

- Hvis James sad her ved siden af mig, så ville han sige til dig, at det her er en konstant proces. Det er ikke en proces, der på noget tidspunkt slutter for ham. Så det er noget, der hele tiden skal respekteres. Det er noget, der følger ham hver eneste dag, siger Lars Ulrich.

Og det bliver respekteret. Ikke bare af Metallica, men også af bandets fans, som igennem afvænningsprocessen har udvist stor forståelse for Hetfields situation og de aflyste Metallica-koncerter.

At der er en særlig styrke i det sammenhold, der findes mellem verdens største metalband og deres fans, er også noget af det, der fylder Lars Ulrich med stor stolthed.

- Metallica er længere ikke noget, vi ejer. Det tilhører os alle sammen. Det er mere en tilstand, end det er et band.

Men hvis Metallica er en tilstand, så er det en tilstand, som hele tiden udvider sig og udvikler sig. En tilstand, der aldrig er i stilstand.

Afdød bassist er med i ånden på nyt album

Det nye album, 'S&M2', lander ikke bare i skyggen af corona og James Hetfields alkoholafvænning.

Det er en udgivelse, som markerer og samler op på et helt livs op- og nedture, sejre og nederlag, fortid og fremtid.

Og fordi 'S&M2' indeholder Metallica-numre, der stammer helt tilbage fra debutalbummet 'Kill Em' All' og går helt op til udgivelsen 'Hardwired… To Self-Destruct' fra 2016, er det en god mulighed for både at mindes de hårde tider og hylde alt det, som fremtiden stadig har at byde på.

'All Within My Hands' fra albummet 'St. Anger' er blevet gentænkt og omarrangeret på det nye livealbum. Hør den her:

0:00

I løbet af den seneste turné er Metallicas afdøde bassist, Cliff Burton, som døde i en trafikulykke i 1986, blevet hyldet på forskellige måder.

Det sker også på 'S&M2', hvor Cliff Burton, ifølge Lars Ulrich, er med i ånden og ville have elsket at høre de sange, han selv var med til at skrive.

- Cliff er jo med på 'S&M2', og San Francisco Symfoniorkesters førstebassist, Scott Pingel, fortolkede det sværeste Metallica-musikstykke, du kan forestille dig: Cliffs instrumentalnummer '(Anesthesia) - Pulling Teeth'. Det gjorde han foran 20.000 Metallica-fans, og det er jo ikke en let opgave, fortæller Lars Ulrich om indspilningen af det nye livealbum og fortsætter:

- Men folk var fuldstændig i ekstase over den hyldest, han gav Cliff, hvor han tog en masse af Cliffs melodier og fortolkede dem i sin egen version. Der var ikke et øje tørt, da det blev spillet. Cliffs egen far var der den aften, og han var meget taknemlig og blev meget rørt. Det var et stort øjeblik.

'Må vi jo hellere få fingeren ud…'

Selvom Lars Ulrich har stor respekt for Metallicas bagkatalog og stadig gerne taler om "gamle dage", så er det tydeligt, at gnisten i hans øjne bliver til et flammende bål, når snakken falder på alle de ting, som Metallica skal nå i fremtiden.

Næsten 40 år inde i karrieren ville de fire venner sagtens kunne læne sig tilbage og høste frugterne af et helt livs hårdt arbejde.

En hel del har ændret sig, siden Metallica stormede frem i 80'erne - ikke mindst hårpragten. (Foto: Fin Costello © Redferns/ Getty Images)

Men det kommer ikke til at ske lige foreløbig. For det er, som om Metallica altid finder mest næring i nye, spændende udfordringer, samtidig med at de nyder at være blevet en helt naturlig del af mange millioner menneskers opvækst.

Da det første 'S&M'-album udkom i 1999, var medlemmerne af Metallica i midten af 30'erne, og de fleste i det klassiske orkester var betydeligt ældre end dem og havde en helt anden musikalsk opvækst.

Ved optagelsen af 'S&M2' er Metallica i midten af 50'erne, og det klassiske orkester består primært af musikere, der er yngre end dem selv.

Musikere, som tilmed er vokset op med Metallica som værende en del af musikkens absolutte superliga.

At de unge, klassiske musikanter var henrykte over at få lov til at spille Metallicas numre i nyfortolkede udgaver, siger også noget om, hvor langt Metallica - og heavy metal generelt - er nået på de seneste 20 år.

Men hvad så med de næste 20 år? Kommer der ikke et tidspunkt, hvor selv et damplokomotiv som Lars Ulrich får lyst til at smide lidt mindre kul på kedlen, læne sig tilbage og "bare" udgive et album hvert fjerde år? NEJ. Det skal han ikke nyde noget af endnu.

Han fortæller begejstret om muligheden for at spille i Bolivia, som er et af de få steder i verden, Metallica aldrig har spillet en livekoncert.

Derudover brænder legebarnet Lars Ulrich også for Metallicas nye serie af øl og whisky, deres samarbejder med tøjmærker som Vans og Billabong og en masse forskellige tanker om, hvordan Metallicas næste store projekt skal udformes.

For som han siger til sidst i vores samtale:

- Jeg befinder mig bedst i nuet og i fremtiden, og mit favoritalbum vil altid være "det næste med Metallica". Man kan aldrig vide, hvad der sker i fremtiden, men hvis vi kun har 20 år tilbage, så må vi hellere se at få fingeren ud…

    FacebookTwitter